Datlové pusinky s ořechy

cca 1 plech | Při oslabené slinivce jenom výjimečně ochutnat 2-3 kousky.

Ingredience:
  • 2 bílky
  • 60 g sušených datlí
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g hrubě nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžičky suché jemné obilné kávy melty nebo kávy ajurvédské
  • 20 g fruktózy
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • mořská sůl

Klasické sněhové pusinky jsou obvykle plné bílého cukru. Je zřejmé, že bez této hlavní složky půjdou asi hůř připravit. Zkusila jsem připravit jinou variantu pusinek s trochou fruktózy, oslazené více datlemi. Datle a část vlašských ořechů nakrájíme na menší kousky.

Všechny potřebné suroviny si připravíme k ruce a pak teprve začneme s přípravou. Ušleháme se špetkou soli do tuha dva bílky a do sněhu lehce vmícháme mleté ořechy, fruktózu, datle, sekané ořechy a kávu. Pak ještě přikápneme pro vůni trochu citrónového aromatického oleje.

Z vytvořené hmoty děláme na plech na pečící papír lžičkou malé hromádky. Snažíme se pracovat rychle, dokud sníh udrží svoje našlehání. Datlové pusinky vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme při cca 150–180 °C do světle hněda. Spíše sušíme.

Upečené pusinky je vhodné uchovávat v suchu.

Poznámka: Protože datlové pusinky obsahují fruktózu, tak rády přijímají vlhkost a pak nekřupají. Uchovávala jem je raději přímo v teple na topení. Doporučuji je před podáním lehce nahřát. I když mají tuto malou „vadu na kráse“, jako náhradní pusinky za ty „cukrové“ mi úplně postačily a pomohly mi rozšířit sortiment zdravějšího cukroví.

Při šlehání bílků v tomto případě nepřidávám žádnou studenou vodu, jako při pečení šlehaných buchet, protože zde by jenom prodloužila pečení nebo spíš sušení.

Pro nemocnou slinivku jen pár kousků, protože i tak jsou sladké. Mám tyto pusinky moc ráda, neboť kombinace datlí s ořechy je pro mne neodolatelná, ale mlsám doopravdy velice opatrně. Dvě až tři pusinky moje oslabená slinivka snese, nejlépe s neslazenou ajurvédskou kávou.

Sdílení

    18 678 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. imborn18 Odpovědět
      Dnes jsem famozni posinky udelala a syn se muze utlouct, nedala jsem zadne sladidlo. Vyborne moc. Dekuji
      • Alemari Odpovědět
        To mě těší. Děkuji za zprávu.
    2. Lucie Odpovědět
      Také jsme na Vánoce pusinky udělali a zmizly z talíře vždy jako první. Skvělé, děkuji za recept.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Lucie. Děkuji moc za pozitivní odezvu. To mne moc těší, že chutnaly. Přeji hezkého Silvestra. Alemari

    Napsat komentář: Lucie Zrušit odpověď na komentář

    *

    captcha *