
Odpolední dezert lze připravit i z makového „mléka“, které je navíc plné organického vápníku. Jemný, téměř smetanově lahodný krém, uvaříme podobně jako kterýkoliv puding, jen ingredience budou odlišné.
Dle návodu v receptu makové mléko, si připravíme makové „mléko“, v libovolném objemu, které se stane výchozí surovinou pro přípravu dezertního krému. Zde uvedené ingredience 50 g máku a 450 ml vody postačí právě na přípravu potřebného množství makového nápoje po scezení v objemu 430 ml. Připravíme-li si makového mléka více, přebytek prostě vypijeme :-).
Makové mléko v množství cca 430 ml použijeme pak jako základ pro rozmíchání hladké rýžové mouky. Směs vylijeme do kastrolku a dáme na sporák pomalu zahřívat. Za stálého míchání v teplé houstnoucí směsi rozpustíme rozmícháním odvážené množství sušeného rýžového nápoje Zajíc, a vše dobře provaříme asi 2 minuty. Stále mícháme, kaše je řidšího charakteru a má tendence bublat a vystřikovat.
Po uvaření odstavíme z dosahu tepla a raději za míchání necháme prochladnout a pak krém osladíme lžicí medu a přivoníme citrónovým aromatickým olejem, který nám dodá nádhernou slavnostní vůni.
Nyní také do krému vmícháme pokrájené datle a drobně posekané ořechy, které ovšem obojí nemusí být, pakliže chceme mít makový krém jenom čistý.
Ještě teplý krém nalijeme do dezertních misek a necháme v místnosti zchladnout. Po vytemperování na pokojovou teplotu dáme dezert zchladit do ledničky. Před podáním povrch ozdobíme posypáním mákem a přidáním ořechové „žabičky“ :-)
Děkuji za Vaši zprávu. Jsem ráda, že Vám makový dezert chutnal. Ale s tím olejem, žel nevím, jaký jste použila.
Zde je nutná veliká obezřetnost !
Kromě olejů od firmy Just nemohu jiné doporučovat, protože nemám s nimi osobní zkušenost, a jsou navíc většinou určeny jen do aromalamp či do koupele.
Pokud nemají 100 % garanci i možnosti vnitřního užití, asi bych neriskovala.
Je však možné, že se za ty roky, co používám zde uváděné aromaolejíčky Just, viz článek v rubrice Suroviny, vyšvihla i nějaká další firma do takové kvality u svých esenciálních olejů, že je lze používat i vnitřně, ale tento směr nesleduji, tak nevím. Nepátrám po jiných.
Jsem osobně velice spokojena s oleji, které zmiňuji. Jsou v tak vysoké kvalitě, že je mi je líto užít k něčemu jinému, než do pokrmu. Ale o jiných firmách, které produkují také oleje i pro vnitřní užití, nevím.
Jestli si nějakým obyčejným olejem můžete ublížit? Snad jedno použití neublíží, určitě nejsou nestravitelné, ale častěji? To budete muset posoudit sama, co o svých olejích píše výrobce.
Levné aromatické oleje nejsou v kvalitě pro vnitřní užití a mohla byste si jimi ublížit. Ty bych určitě do jídla nedávala !
Držím palce, že bude vše v pořádku a jsou zde již i jiné firmy, které nám umožní vnitřní užití a Váš olej patří k jejich produkci.
Alemari