Pokud máte rádi vanilkovou rýži v kelímku z obchodu, vězte, že není nic snadnějšího, než si ji připravit doma. Bude jí více a ještě ve zdravější variantě bez cukru. Její konzistence i chuť je téměř shodná. Ovšem bez práce to nebude. Kdo rád vaří, může vyzkoušet.
Před začátkem vaření rýži dvakrát promyjeme studenou vodou, kterou vždy slijeme. Tím odstraníme prach z povrchu zrníček. Pak ji zalijeme odměřeným množstvím vody a dáme se špetkou soli vařit. Vodu přivedeme k varu a nastavíme si časomíru na 15 minut.
Ze začátku varu necháme rýži chvíli nepřikrytou, jednou ji při varu promícháme, především ode dna, aby se nepřilepila. Pak ji již míchat nemusíme, var zmírníme, přidáme kousek skořice a vanilkového lusku a necháme vařit dál už přikrytou, nejlépe skleněnou pokličkou s dírkou. Ke konci si rýži již pohlídáme, aby se voda zcela nevyvařila a rýže se nám nepřipálila. Rýže musím být v celém objemu měkká.
Zvlášť si v hrníčku připravíme zahuštění z hladké rýžové mouky a z rýžového nápoje, který si připravíme předem ze sušeného nebo použijeme přímo tekutý z krabice od „Alnatury“. Rýžovou mouku dobře rozmícháme a tekutinu obarvíme špetkou kurkumy do světle žluta.
Jakmile je rýže uvařena a voda odpařena, přilijeme k ní připravenou záklechtku z rýžové mouky a rýžového nupoje, přidáme třeba ještě špetku i pravé vanilky v prášku a za míchaní vše ještě povaříme 2-3 minuty do kašovité konzistence.
Var ukončíme, vyjmeme pevnou skořici a vanilku a do chladnoucí rýže přimícháme rýžový sirup dle chuti, jak jsme navyklí sladit. Zda méně či více, to je již na vás. Dezert lze nyní ovonět i pár kapkami citrónového aromatického oleje a posílit přídavkem lžičky panenského meruňkového oleje. Jiný olej nedávejte, nehodí se chutí, snad by byl vhodný ještě mandlový, ale i bez oleje to bude dobré…:-)
Uvařenou rýžovou kašičku nalijeme do misek a necháme vychladnout. Rýžovým sirupem můžeme dezert dosladit i v závěru a jen napovrchu. Možná přímé doslazení bude někomu vyhovovat lépe než oslazení uvnitř.
Podáváme vychlazené, ale může se podávat i v teplé konzistenci jako kaše, třeba k snídani. Původní záměr při přípravě vanilkové rýže byl však vytvořit něco na způsob vanilkové rýže z obchodu, proto recept řadím mezi dezerty a pudingy.