Dezertní vanilková rýže

2 porce | Pro oslabenou slinivku je dezert velmi vhodný.

Ingredience:
  • 80 g  rýže basmati ( i jiné, ale hlazené ) + 400 ml vody (až po promytí rýže)
  • špetka mořské soli
  • 25 g  hladké rýžové mouky
  • 40 g rýžového nápoje „Zajíc“ a + cca 360 ml teplé vody nebo přímo 400 ml rýžového nápoje „Alnatura“ 
  • špetka kurkumy
  • skořice celá – kousek
  • kousek pravé vanilky nebo i trošku vanilky v prášku
  • 2 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • cca 50 g rýžového sirupu
  • 1 lžička panenského meruňkového oleje (nemusí nutně být)

Pokud máte rádi  vanilkovou rýži v kelímku z obchodu, vězte, že není nic snadnějšího, než si ji připravit doma. Bude jí více a ještě ve zdravější variantě bez cukru. Její konzistence i chuť je téměř shodná. Ovšem bez práce to nebude. Kdo rád vaří, může vyzkoušet.

Před začátkem vaření rýži dvakrát promyjeme studenou vodou, kterou vždy slijeme. Tím odstraníme prach z povrchu zrníček. Pak ji zalijeme odměřeným množstvím vody a dáme se špetkou soli vařit. Vodu přivedeme k varu a nastavíme si časomíru na 15 minut.

Ze začátku varu necháme rýži chvíli nepřikrytou, jednou ji při varu promícháme, především ode dna, aby se nepřilepila. Pak ji již míchat nemusíme, var zmírníme, přidáme kousek skořice a vanilkového lusku a necháme vařit dál už přikrytou, nejlépe skleněnou pokličkou s dírkou. Ke konci si rýži již pohlídáme, aby se voda zcela nevyvařila a rýže se nám nepřipálila. Rýže musím být v celém objemu měkká.

Zvlášť si v hrníčku připravíme zahuštění z hladké rýžové mouky a z rýžového nápoje, který si připravíme předem ze sušeného nebo použijeme přímo tekutý z krabice od „Alnatury“.  Rýžovou mouku dobře rozmícháme a tekutinu obarvíme špetkou kurkumy do světle žluta.

Jakmile je rýže uvařena a voda odpařena, přilijeme k ní připravenou záklechtku z rýžové mouky a rýžového nupoje, přidáme třeba ještě špetku i pravé vanilky v prášku a za míchaní vše ještě povaříme 2-3 minuty do kašovité konzistence.

Var ukončíme, vyjmeme pevnou skořici a vanilku a do chladnoucí rýže přimícháme rýžový sirup dle chuti, jak jsme navyklí sladit. Zda méně či více, to je již na vás. Dezert lze nyní ovonět i pár kapkami citrónového aromatického oleje a posílit přídavkem lžičky panenského meruňkového oleje. Jiný olej nedávejte, nehodí se chutí, snad by byl vhodný ještě mandlový, ale i bez oleje to bude dobré…:-) 

Uvařenou rýžovou kašičku nalijeme do misek a necháme vychladnout. Rýžovým sirupem můžeme dezert dosladit i v závěru a jen napovrchu. Možná přímé doslazení bude někomu vyhovovat lépe než oslazení uvnitř.

Podáváme vychlazené, ale může se podávat i v teplé konzistenci jako kaše, třeba k snídani. Původní záměr při přípravě vanilkové rýže byl však vytvořit něco na způsob vanilkové rýže z obchodu, proto recept řadím mezi dezerty a pudingy.

Poznámka: Mandlový panenský olej dodá kaši příjemnou smetanovou příchuť a také cenné nenasycené tuky.

Přídavek kurkumy nejenže hezky dezert lehce obarví, ale  ještě posiluje ozdravné schopnosti tohoto jídla, neboť kurkuma je považována za ajurvédské koření života. Má posilující schopnosti v mnoha oblastech. Možná se mi podaří o ní napsat na stránky krátký článek a pak zde uvedu přímo odkaz :-)

O vhodnosti vanilkové rýže jako dezertu do dietních režimů není potřeba ani hovořit. Hodí se do mnoha a může být připravena dopředu a čekat v lednici na svou příležitost. Ne však dlouho, aby někdo jiný z rodiny nerozhodl o jejím osudu :-) 

34 711 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. Edita Odpovědět
    Alemari, Dekuji za perfektní recept. Jeden díl jsem si nechala na snídani a zbytek rozlila do tří menších sklenicek " na jindy". Sleduji Váš blog již delší čas, ale až dnes jsem se odvážila udělat něco podle Vás. Mějte se pěkně a ať se Vám nadále daří. Edita
    • Alemari Odpovědět
      Krásnou sobotu přeji milá Edito a děkuji za hodnocení receptu a přání. Mějte se též pěkně. Jsem ráda, že jste mi napsala. Děkuji. Alemari

Zanechte odpověď

*