Dietní rýžové kokosky


Kokosky z rýžové kaše

2 plechy kokosek

Ingredience:
  • 160 g rýžové krupice
  • 50 g rýžového nápoje „Zajíc“ + 500 ml vody nebo cca 500 ml tekutého rýžového nápoje  „Alnatura“ 
  • 100 g mletého kokosu
  • 2 kapky citrónového arom. oleje „Just“(nemusí)
  • 2 bílky
  • 2 rovné malé odměrky „Sladkého polibku“ (Stevie) nebo 60 g fruktózy
  • špetka mořské soli do bílků

Sladké kokosky bývají dost kalorické a obsahem kokosu patří mezi cukroví hůře stravitelné a to nejen pro oslabenou slinivku. Mívala jsem je však ráda a tak jsem přemýšlela, jak toto cukroví „ošidit“ a jak nahradit cukr, zčásti i kokos, aby byly kokosky lehčí, méně sladké i méně tučné.

Základem těchto kokosek je uvařená kaše z rýžové krupice. Rýžovou krupici rozmícháme ve studené vodě a dáme ji vařit. Míchat musíme raději stále, jinak u dna začne kaše vlivem tepla houstnout a pak se nám již mohou tvořit žmolky.

Při ohřevu současně rozpustíme v rýžové kaši sušený rýžový nápoj. Za varu a míchání kaši provaříme asi 4–5 minut. Při použití tekutého rýžového nápoje „Alnatura“ vaříme krupici přímo v tomto „mléce“ .

Teplou kaši osladíme dle vlastní volby buď bylinkou stévií nebo fruktózou. Zvolíme variantu, kterou chceme připravit. Oslazením přípravkem „Sladký polibek“ si kokosky zachovají tvar a zůstanou pěkně nadýchané. Budou křehké, méně sladké a také zůstanou světlé tak jak je vyfoceno na horním obrázku.

Při oslazení fruktózou dojde k částečnému poklesu těsta při pečení. Kokosky budou méně nafouklé a více tmavší obsahem ovocného cukru. Ale chuťově jsou dobré, i když mají trochu „mechovou“ strukturu.

Pro obě varianty necháme kaši po oslazení nejdříve prochladnout, ale ne úplně, aby nám neztuhla. Mezitím co chladne, si připravíme plechy, které vyložíme papírem na pečení.

Ze dvou bílků ušleháme se špetkou soli hodně tuhý sníh. Do mírně teplé kaše zamícháme kokos, můžeme ji přivonět aromatickým olejem a nakonec do ní zlehka zašleháme sníh z bílků. U obou variant postupujeme velice opatrně, sníh spíš jenom stěrkou do kaše zabalujeme.

Z takto připravené šlehané hmoty klademe na plech na papír dvěma lžičkami malé hromádky. Z uvedeného množství budeme mít asi dva plechy kokosek, ať již zvolíme oslazení jakékoliv.

Ve velice mírné troubě, cca 150–160°C, kokosky spíš sušíme než pečeme a to více jak jednu hodinu, dokud nejsou i uvnitř suché.

Poznámka: V některých receptech se kokosky připravují jenom z bílkového sněhu s cukrem a kokosem, V jiných se přidává i mouka. Při použití rýžové krupice místo pšeničné mouky budou kokosky nejen dietnější, ale vhodné i pro bezlepkovou dietu.

Studenou vodu k bílkům při šlehání nepřidáváme (tento postup je jenom pro šlehaná těsta), protože bychom ji museli zas vysušit z kokosek zpět.

Oba plechy jsem pekla – sušila v troubě současně na dvou roštech a přitom jsem plechy prostřídala. Mám troubu plynovou a tato nedrží stejnou teplotu ve všech výškách. U kokosek nemůžeme čekat až se jeden plech dopeče, protože by kokosky na druhém neudržely tvar. Lze doporučit udělat je i z poloviční dávky, ale ze zkušenosti vím, že se jeden bílek šlehá špatně…

Nejvíce mi chutnají a vyhovují pro oslabenou slinivku ty světlé kokosky se Sladkým polibkem. Jsou nafouklé, suché a pěkně křupavé. Přímo bych řekla „nafouklé nic“. :-)

Pakliže nechcete použít sušený rýžový nápoj, můžete kaši uvařit přímo v tekutém rýžovém mléce z DM drogerie od firmy „Alnatura“. Mohlo by stačit něco málo přes 500 ml tohoto nápoje, přesně 550 ml. Míchat musíte i tak…

Kokosky bez kaše

1 plech kokosek | Při oslabené slinivce jenom omezeně.

Ingredience:
  • 100 g mletého kokosu
  • 4 bílky na sníh
  • 50 g rýžové mouky krupice
  • 50 g fruktózy
  • špetka soli do bílků

Můj první pokus s kokoskami moc dobře nedopadl, protože jsem přímo do ušlehaných bílků zamíchala kokos, rýžovou mouku krupici i fruktózu.

Opět jsem dělala na papír hrudky z těsta, ale i když jsem použila 4 bílky, těsta moc nebylo. Byla to zkušenost, ale pro pořádek vám je také uvádím, protože jedlé určitě jsou.

Rýžová mouka velice rychle absorbovala vlhkost z bílků a bylo po pěně :-( . Ale přesto se kokosky dobře upekly. Pekla jsem je při vyšší teplotě asi 170°C a také pomalu a déle. Ke konci jsem je již jenom dosoušela.

Jsou chuťově moc dobré, ale potřebujete na ně „silné zuby“ :-)

Po delším naležení však trochu změknou, jako i jiné cukroví…

Poznámka: Tyto kokosky nejsou tak „nadýchnuté“, ale přesto mi chutnají a moje slinivka je omezeně snese.

Sdílení

    48 771 zobrazení článku
    O autorce
    16 komentářů
    1. Michaela Odpovědět
      Milá Alemari, kokosky patří k našemu tradičnímu vánočnímu cukroví, takže jsem vyzkoušela i tuto Vaši odlehčenou variantu. Bohužel sehnat rýžovou krupici se mi nepodařilo, ale zdárně jsem to nahradila instatní rýžovou kaší. Stévii doma nemám, fruktozu jsem použít nechtěla, lákala mě totiž ta Vaše první fotografie s krásně nadýchanými kokoskami. Takže jsem jako kompromis zvolila třtinový cukr. A vyšlo to :-)) Na rozdíl od běžných kokosek krásně drží tvar, neroztečou se a jsou krásně měkké. Takže další cukroví, které mohu letos zařadit na Vánoce. Michaela PS - Nevím, zda je to náhoda, ale tento Váš recept jsem objevila před pár týdny v časopise Claudie. Lišil se jen ve dvou drobnostech, polovina množství kokosu byla nahrazena mletými ořechy a zásadně se lišila teplota pečení.
      • Alemari Odpovědět
        To jsem ráda milá Míšo, že se kokosky povedly.

        Ale k Vašemu post scriptum... Ach Míšo, to mi raději ani nepište. Možná to je náhoda a možná to náhoda není a můj recept posloužil a „autor“ si uchlácholil svědomí malou změnou...

        Občas namátkově prověřuji, kdo mi mé recepty dubluje a je to zjistitelné a ani ne tak složitě, ovšem bere mi to čas k mé práci a navíc to i bolí, když to člověk zjistí a pak řeší.

        Bohužel se to děje. „Někdo vůz táhne a někdo se veze“, tak to bylo a je stále. Ti, co se vezou, však jednou poznají, že lze obejít jen zákony lidské, ne však zákony vesmírné...

        S láskou v srdci píšu tento web a kéž přinese pomoc dobrým lidem, těm, co si váží práce jiných a budou zde ctít Podmínky použití mých stránek. Alemari

      • Hospodářska Tereza Odpovědět
        Dobrý den, mohla bych se zeptat, kolik cukru jste tam dala?
        • Alemari Odpovědět
          Milá Terezo, nemám tu forum a tak není jisté, že si Michaela Váš dotaz vůbec přečte. Pokud se tážete ale mne, tak asi těch v receptu uvedených 60 g. Alemari
    2. Silver Odpovědět
      Dobrý deň, dnes som skúšala Vaše kokosky. Vydarili sa mi, ale cesto nebolo, také nafúknuté, v aké som dúfala. Myslím, že chyba bola v hustote kaše, pretože mi v nej po pridaní kokosu stála varecha . Rada, by som sa opýtala, aká má byť jej presná konzistenia. Ďakujem za odpoveď aj senzačné recepty...:)
      • Alemari Odpovědět
        Kokosky nebudou všechny nadýchané, milá Silver, spíš tak trochu jako z obchodu, tužší. Pouze ta první varianta bez oslazení, jen slazeno stevií, tak ty jsou křehké...těsto nesmí být tuhé, většinou po přidání šlehaných bílků je takové kašovité. Nevím, jakou variantu jste zvolila a zda jste něco nezměnila v receptu, tak bohužel nemohu více poradit. Alemari.
    3. Silver Odpovědět
      Ďakujem veľmi pekne, tak už nabudúce budem vedieť...:) Ale aj tak sa vytratili, ako gáfor...:)
      • Alemari Odpovědět
        :-) Tak to je milé :-)
    4. janeeS Odpovědět
      Dobrý den Alemari, ráda bych se zeptala zda okara úplně nahradí kokos. Myslíte, že by z ní šly udělat kokosky?
      • Alemari Odpovědět
        Milá janeeS, dobrý den přeji. Nedám Vám přesnou odpověď, co nemám ověřeno, nemohu potvrdit. Ale když zde nahradíte kokos okarou, nebudou to pak již kokosky a tu chuť to ztratí. Okara je spíš konzistencí podobná kokosu, ne chutí. Zde ji vůbec nedávám. Právě, aby byly kokosky dietnější, vařím zde ten rýžový kašovitý základ. Ta rýže zde nahrazuje z velké části kokos. Okara je taková vlhká, nevím, jak se to vše bude chovat. Možná by šla ještě část kokosu nahradit okarou, ale ne všechen, aby to trochu po tom kokosu aspoň vonělo :-). Alemari
    5. Jarka Odpovědět
      Dobrý večer, chtěla bych vyzkoušet Vaše kokosky se stevií, ale koupila jsem si stevii, kde není žádná odměrka.Mám Fytostevin, dávkování uvádějí 1:100. Můžete mi prosím poradit kolik mám asi tak dát? Moc děkuji za odpověď. Jarka
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer. Sice Fytostevin neznám, nemám s ním zkušenosti, mám doma stále ještě Sladký polibek, ale i tak bych radila jen velice málo, tak na velice malou špičku nože...to by mohly být ty dvě malé odměrečky...raději méně než více. Prostě bych to nyní riskla a příště raději přidala více. Však ono se to sní, i kdyby to bylo méně sladké...:-) Alemari
    6. Jana G Odpovědět
      Kokosky jsou v troubě. Děkuji za úžasně lehký a chutný recept :-).
      • Alemari Odpovědět
        Rádo se stalo :-) Přeji, ať se povedou. Alemari
    7. Hospodářska Tereza Odpovědět
      Dobrý den, mohu nahradit mletý kokos za strouhaný? Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den. Ano, určitě. Vidíte, já to podvědomě beru jako totéž...zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *