Ďobačky na kedlubně s mandlemi

3 porce

Ingredience:

Ďobačky:

  • 2 sáčky „Sviadnovských ďobaček“ (300 g), nyní Ďobáčky“
  • 50 g zeleného pórku
  • 150 g červené cibule
  • 50 g loupaných mandlí
  • panenský olivový olej
  • sojová omáčka „Tamari“
  • 1 větší kedlubna
  • mořská sůl
  • kořeni „Maso na šalvěji“, granulovaný česnek, mletá červená paprika, mletá sušená červená řepa

Zeleninová rýže:

  • 200 g rýže parboiled
  • 100 g mraženého hrášku s mrkví (v sezóně čerstvé)
  • kvalitní řepkový olej
  • trochu koření „Horalka“

Nejdříve si připravíme zeleninu. Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na hrubé nudličky nebo hranolky, červenou cibuli na větší srpky, opraný pórek na kolečka. Kedlubnu předvaříme ve slané vodě.

Vodu slijeme a použijeme ji na uvaření hrášku s mrkví.

Vývar si pak ponecháme na podlévání sojového masa.

Na olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme mletou červenou papriku, koření „Maso na šalvěji“, „Ďobáčky“podlijeme vývarem ze zeleniny.

Zakápneme sojovou omáčkou Tamari. Dle chuti lehce osolíme.

Při dušení přidáme sušenou červenou řepu na obarvení a granulovaný česnek. Pak k masu přimícháme kedlubnu a pórek.

Necháme vše chvíli vařit, aby se chutě sjednotily a vzájemně prolnuly.

V závěru přisypeme nejlépe na sucho orestované oloupané mandle.

Sojové maso servírujeme se zeleninovou rýži, kterou připravíme smícháním uvařené rýže s uvařeným hráškem a mrkví, troškou koření „Horalky“ a lžičkou řepkového oleje. Můžeme podávat ještě s oblohou z čerstvé zeleniny.

Poznámka: Nemáme-li ďobačky, pomůžeme si tak, že uvaříme sojové nudličky ve slané vodě a naložíme je do koření jako např. u receptu pikantní sojové rizoto.

Sviadnovské ďobačky mám sice ráda, ale mojí slinivce nedělají ve větším množství dobře. Proto je jenom ochutnávám a raději si dám pořádnou porci zeleninové rýže s čerstvou zeleninou. Tu moje oslabená slinivka snáší dobře.

Sdílení

    5 817 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. Marie Zunová Odpovědět
      Dobrý den paní Alemari.Červenou řepu jsem už zařadila do svého jídelníčku. Nejprve ji uvařím a pak z ní připravuji většinou různé saláty. Třeba s křenem, nebo s jogurtovou zálivkou, nebo s tvarohem... V některých receptech se namísto vaření doporučuje řepa péct v troubě např. pokapaná olivovým olejem, osolená a posypaná bylinkami. Peče se na pečícím papíře a nebo zabalená v alobalu. Při úpravě pečením prý má řepa lepší chuť, než když ji pouze uvaříme. Úprava pečením se doporučuje např. i u dýně Hokaido, když se vaří polévka. Myslíte, že ta úprava pečením je vhodná pro nás lidi s oslabenou slinivkou??? Nestává se pak zelenina hůře stravitelnější? Chtěla bych to vyzkoušet, ale zatím nemám odvahu. Ráda bych znala i Váš názor! Děkuji a přeji Vám příjemný večer! Marie
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji paní Marie. Mám čerstvou zkušenost, že když máte pár neděl po podrážděni slinivky, tak pečená hokaido není to pravé ořechové...Pečením se hodně zpevňuje a tělo potřebuje asi více enzymů na trávení.. Určitě je i toto individuální, řepu i hokaido jsem jindy pekla s úspěchem a strávila ji v pořádku a bez potíží... Řepu bych pekla raději v alobalu a celou, pak oloupat, dál použít, buď přímo k jídlu...jen pokapanou nebo nastrouhat třeba na omáčku atd. Nakrájená syrová bude asi při pečení tvořit kůrčičku a ta pak může být pro oslabenou slinivku hůře stravitelná...Krájenou jsem ji nikdy nepekla. S pozdravem Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *