
Máte-li doma dýni Hokaido a brokolici, postačí si jen přikoupit sojové maso „Ďobáčky“ a základ na chutný pokrm máte vyřešen. Varianta vegetariánského jídla stojí občas za vyzkoušení. Může chutnat i lidem, co ještě maso ve svém jídelníčku mají a možná to ani nepoznají, že zde chybí.
Na malém množství olivového oleje zpěníme nakrájenou cibulku a na ni přidáme na kostky pokrájenou dýni hokaido. Dýni neloupeme, pouze vydlabáme semínka a jinak ji pokrájíme i se slupkou, protože ta při vaření krásně změkne.
Ke kostkám dýně přidáme růžičky brokolice. Vše zlehka na cibuli promícháme, krátce orestujeme a pak podlijeme 200 ml vody a necháme dusit. Přidáme rozmarýn, bazalku a koření „Maso na šalvěji“ a sůl. Směs podusíme 10 minut a v případě potřeby dolijeme ještě asi 100 ml vody.
Do podušené zeleniny přidáme prohřát Ďobáčky. Pokrm dochutíme kořením „pašerák“, sojovou omáčkou „Tamari“ a přídavkem lžičky sezamového semínka. Do omáčky přidáme sušený sojový nápoj, který za míchání rozpustíme a pak již jen na závěr omáčku zahustíme maizenou, rozkvedlanou ve studené vodě.
Chceme-li zvýšit výživnost pokrmu, přidáme trošku panenského oleje, který již nezahříváme na vyšší teplotu. Výborný je olej konopný nebo i sezamový. Stačí jen jedna dvě lžičky, a pokrmu dodáme ještě další důležité nenasycené mastné kyseliny.
Ďobáčkovou směs se zeleninou podáváme s vařenou rýží a jako oblohu můžeme přidat červenou řepu v umeoctu, kysané zelí a pod. Syrovou zeleninu přidáváme jenom ve velmi malém množství, pouze na ozdobu pokrmu.
Místo vařené rýže lze připravit i zeleninový kuskus. Ovšem zde pozor, s kuskusem již tento pokrm nepůjde zařadit do bezlepkové diety!