Ďobáčky s Hokaido a brokolicí

2 porce | Pro bezlepkovou dietu jen s rýží, ne s kuskusem!

Ingredience:
  • 1 sáček  Ďobáček – upravené sojové maso (150 g)
  • 20 g panenského olivového oleje
  • 80 g cibule
  • 160 g očištěné dýně Hokaido
  • 150 g růžiček brokolice
  • 2 špetky rozmarýnu
  • 2 špetky bazalky
  • 1 rovná lžička koření  „Maso na šalvěji“
  • 300 ml vody na podlití
  • mořská sůl
  • 1 rovná lžička sezamu
  • 1 lžička sušeného sojového nápoje „Zajic s příchutí smetany“
  • 20 g maizeny (kukuřičný škrob) + 200 ml studené vody
  • 1 rovná lžička koření „pašerák“
  • 1 rovná lžička sojové omáčky „Tamari“
  • trochu kvalitního oleje na závěr (slunečnicový, konopný, sezamový apod.)

Obloha:

  •  červená řepa, kysané zelí, červená paprika

Příloha:

  • vařená rýže basmati

Máte-li doma dýni Hokaido a brokolici, postačí si jen přikoupit sojové maso „Ďobáčky“ a základ na chutný pokrm máte vyřešen. Varianta vegetariánského jídla stojí občas za vyzkoušení. Může chutnat i lidem, co ještě maso ve svém jídelníčku mají a možná to ani nepoznají, že zde chybí.

Na malém množství olivového oleje zpěníme nakrájenou cibulku a na ni přidáme na kostky pokrájenou dýni hokaido. Dýni neloupeme, pouze vydlabáme semínka a jinak ji pokrájíme i se slupkou, protože ta při vaření krásně změkne.

Ke kostkám dýně přidáme růžičky brokolice. Vše zlehka na cibuli promícháme, krátce orestujeme a pak podlijeme 200 ml vody a necháme dusit. Přidáme rozmarýn, bazalku a koření „Maso na šalvěji“ a sůl. Směs podusíme 10 minut a v případě potřeby dolijeme ještě asi 100 ml vody.

Do podušené zeleniny přidáme prohřát Ďobáčky. Pokrm dochutíme kořením „pašerák“, sojovou omáčkou „Tamari“ a přídavkem lžičky sezamového semínka. Do omáčky přidáme sušený sojový nápoj, který za míchání rozpustíme a pak již jen na závěr omáčku zahustíme maizenou, rozkvedlanou ve studené vodě.

Chceme-li zvýšit výživnost pokrmu, přidáme trošku panenského oleje, který již nezahříváme na vyšší teplotu. Výborný je olej konopný nebo i sezamový. Stačí jen jedna dvě lžičky, a pokrmu dodáme ještě další důležité nenasycené mastné kyseliny.

Ďobáčkovou směs se zeleninou podáváme s vařenou rýží a jako oblohu můžeme přidat červenou řepu v umeoctu, kysané zelí a pod. Syrovou zeleninu přidáváme jenom ve velmi malém množství, pouze na ozdobu pokrmu.

Místo vařené rýže lze připravit i zeleninový kuskus. Ovšem zde pozor, s kuskusem již tento pokrm nepůjde zařadit do bezlepkové diety!

Poznámka: V omezeném množství jsem pokrm vyzkoušela i s oslabenou slinivkou a vyloženě mě „nepoložil“. Ale vzhledem k počtu ingrediencí jej necítím jako úplně vhodný do diety na oslabené trávení.

Pokrm raději dopřejeme těm, co mají své zažívání v pořádku…

Sdílení

    20 551 zobrazení článku
    O autorce
    8 komentářů
    1. Tanka Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde kupujete dýni hokaido. Máte ji ve více receptech, které bych ráda vyzkoušela, zatím jsem se s ní však nikde nesetkala - ani ve velkých supermarketech. Děkuji za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den. Dýni hokaido jsem víděla k dostání i v Albertu, ale já ji mám většinou z trhu od soukromých pěstitelů. V průběhu zimy, kdy je venkovní trh uzavřen, ji lze koupit také v prodejnách zdravých výživ, kde bývá k dostání též v BIO kvalitě. Zdravím. Alemari
    2. Vendulka Odpovědět
      Dobrý den, poprvé jsem zkusila použít při vaření Ďobačky. Chuťově jsou skvělé, až tak, že se obávám, že ve směsi koření, která je uvedena ve složení (ale není víc specifikována...) je použit nějaký ten 'zlepšovák' glutamát atd...? Nebo ne? Nevíte? Díky za informaci. Hezký den.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Vendulko, dle informací přímo z webových stránek výrobce - firmy Kalma, jejich výrobky neobsahují žádná chemická činidla. Tak bych věřila, že tam nic podobného není. Odporovalo by to jejich filosofii, se kterou své skvělé výrobky vyrábějí. Hezký den přeji též. Alemari
        • Alemari Odpovědět
          Ještě se chci vrátit k tématu Ďobáčky. Právě dnes jsem dostala písemnou zprávu od pana ředitele firmy Kalma, kde mi sdělil, že na jejich výrobu nepoužívají žádné zvýrazňovače chuti, tak jak jsem si i myslela a předpokládala. Jejich chuť je docílena především určitou směsí koření a pak též jistě i technologií zpracování. Takže, buďte milá Vendulko v klidu, vše je zde v naprotém pořádku a já si osobně myslím, že tak dobře ochucené sojové maso hned tak na našem trhu nenajdeme. Přeji krásný slunečný den. Alemari
    3. Vendulka Odpovědět
      Zdravím Vás, Alemari, děkuju za Vaši aktivitu a za výsledné velmi potěšující informace...naprosto s Vámi souhlasím, že tak výborně ochucené sojové maso se jen tak nevidí. Kolikrát jsem se snažila naložit sojové maso do různých směsí koření, ale tahle kombinace od Kalmy je naprosto úžasná a doporučuji ji všem v okolí :-). Ďobáčkám zdar :-). Děkuji, V.
    4. Edra Odpovědět
      Dobry den, Alemari. V mrazaku mam hokkaido a kombinacia so sojovym masom a brokolicou vyzera uzasne. Chcem sa len opytat, cim mozem 'dobacky' nahradit, ak ich nemam k dispozicii. Vedeli by ste mi mozno poradit, ci mozem pouzit klasicke susene sojove maso a pripravit nalev alebo marinadu, aby som sa chutovo aspon priblizila 'Dobackum?' Dakujem za skvele recepty a mnozstvo uzitocnych informacii. Ste skvelou inspiraciou!!! Edra
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den milá Edro, je to určitě možné. Nemáte-li Ďobáčky (již hotové a velice dobře ochucené sojové maso, ale, žel, asi omezeně dostupné, ...neb nevím kam se všude od výrobce dováží), použijte uvařené sojové maso - třeba nudličky, které alespoň na 2 hodiny naložte do kvalitního oleje a koření, viz postup v receptu Pikantní sojové rizoto.Čím déle je budete mít v jakékoliv marinádě naložené, nejlépe i přes noc, tím lépe. Srdečně zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *