
„Ďobáčky“ v nemléčné smetanové omáčce s houbami určitě potěší milovníky jak sojového masa tak hub. Prvním krokem přípravy bude namočení sušených hub, ale tento recept půjde též připravit v sezóně i z hub čerstvých. Já měla sušené hřiby, které jsem zalila vodou a nechala přes noc nabobtnat.
Hřiby do rána nasají zpět vodu a zvětší objem asi na 50 g. Tekutinu, kterou nenabraly, nebudeme vylévat, je plná houbové vůně a přidáme ji do omáčky.
Cibuli si nakrájíme na jemno a tentokrát ji nebudeme restovat na oleji, ale společně s houbami ji budemedusit na malém množství vody. Jednak do hrnce nalijeme vodu z hub a pak ještě přidáme asi 100 ml vody navíc.
Cibuli i houby dusíme 10–13 minut, až se všechna voda vydusí. Nyní k vydušené směsi vyklopíme ze sáčku sojové maso – ďobačky, které vařečkou v hrnci „rozvolníme“, podlijeme opět 100 ml vody, přidáme po špetce od mletého bobkového listu i oregana a trochu posolíme. Směs přivedeme k varu a krátce provaříme.
Z hladké rýžové mouky a vody připravíme záklechtku, kterou sojové maso s houbami zahustíme. K provaření záklechtky budou stačit již jenom 2 minuty. Do této omáčky ještě na závěr přidáme sojovou smetanu, dobře promícháme a směs opět přivedeme k varu, ale dál už nevaříme. Bez vaření omáčku okyselíme umeoctem, popřípadě ještě trochu osolíme, a můžeme podávat.
Ďobačky s houbami a na sojové smetaně servírujeme s čerstvou zeleninou nebo třeba s Rychlým zimním salátem.
Nedržíme-li dělenou stravu můžeme jako přílohu podat rýži, vařené brambory nebo i pečivo.