Ďobáčky s houbami „na smetaně“

2 porce

Ingredience:
  • 1 balení „Ďobáček“ (150 g)
  • 80–100 g cibule
  • 10 g sušených hub+150 ml vody
  • 35 g hladké rýžové mouky+300 ml vody
  • 60 g sojové smetany (tekuté – z krabičky)
  • špetka mletého bobkového listu
  • špetka oregana
  • 1 lžička umeocta
  • mořská sůl

„Ďobáčky“  v nemléčné smetanové omáčce s houbami určitě potěší milovníky jak sojového masa tak hub. Prvním krokem přípravy bude namočení sušených hub, ale tento recept půjde též připravit v sezóně i z hub čerstvých. Já měla sušené hřiby, které jsem zalila vodou a nechala přes noc nabobtnat.

Hřiby do rána nasají zpět vodu a zvětší objem asi na 50 g. Tekutinu, kterou nenabraly, nebudeme vylévat, je plná houbové vůně a přidáme ji do omáčky.

Cibuli si nakrájíme na jemno a tentokrát ji nebudeme restovat na oleji, ale společně s houbami ji budemedusit na malém množství vody. Jednak do hrnce nalijeme vodu z hub a pak ještě přidáme asi 100 ml vody navíc.

Cibuli i houby dusíme 10–13 minut, až se všechna voda vydusí. Nyní k vydušené směsi vyklopíme ze sáčku sojové maso – ďobačky, které vařečkou v hrnci „rozvolníme“podlijeme opět 100 ml vody, přidáme po špetce od mletého bobkového listu i oregana a trochu posolíme. Směs přivedeme k varu a krátce provaříme.

Z hladké rýžové mouky a vody připravíme záklechtku, kterou sojové maso s houbami zahustíme. K provaření záklechtky budou stačit již jenom 2 minuty. Do této omáčky ještě na závěr přidáme sojovou smetanu, dobře promícháme a směs opět přivedeme k varu, ale dál už nevaříme. Bez vaření omáčku okyselíme umeoctem, popřípadě ještě trochu osolíme, a můžeme podávat.

Ďobačky s houbami a na sojové smetaně servírujeme s čerstvou zeleninou nebo třeba s Rychlým zimním salátem.

Nedržíme-li dělenou stravu můžeme jako přílohu podat rýži, vařené brambory nebo i pečivo.

Poznámka: Toto sojové maso je připraveno dietně, více či méně „na vodě“ a bude v menším množství vhodné i pro oslabenou slinivku. Alespoň já jsem je trochu ochutnala jako dělenou stravu se salátem bez zdravotních následků. Cibulka je v pokrmu provařená, tuku není mnoho, jedině něco ze sojové smetany a tak by trávení nemělo činit obtíže.

Sdílení

    9 226 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *