Ďobáčky s ořechy a kukuřicí

4 porce

Ingredience:
  • 2 balíčky „Ďobáčků“ (300 g)
  • 50 g pórku
  • 200 g kedlubny
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g panenského olivového oleje
  • 160 g kukuřice
  • cca 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 30 g česneku
  • 1 vrchovatá lžička červené papriky
  • špetka mletého bobkového listu
  • ¼ lžičky sušené bazalky
  • špetka saturejky
  • 250 ml vývaru ze zeleniny na podlití
  • 1,5 lžíce bramborového škrobu + 200 ml vody
  • nať petrželky
  • mořská sůl

Sviadnovské ďobačky se během roku přejmenovaly na „Ďobáčky“, ale chuťově jsou stále dokonalé. Jejich příprava na jakýkoliv způsob netrvá dlouho. Když je obohatíme předvařenou kedlubnou a kukuřicí s ořechy, možná objevíme další skvělou variantu sytícího bezmasého pokrmu.

Jelikož budeme doplňovat sojové maso ještě zeleninou, začneme s její přípravou. Očištěnou a na drobné kostky či hranolky nakrájenou kedlubnu předvaříme ve slané vodě společně s kukuřicí. Vývar budeme potřebovat na podlití, proto ho nevyléváme.

Na olivovém olej orestujeme jako první vlašské ořechy a dáme je stranou pryč z pánve. Na pánev nyní vložíme pokrájený česnek, krátce ho zpěníme a posypeme červenou paprikou.

Vzápětí vsypeme „Ďobáčky“ a bez dlouhého restování přidáme vařenou kukuřici i kedlubnu a podlijeme částí vývaru ze zeleniny.

Další krok se bude týkat ochucení, a tak přijde ke slovu saturejka, bazalka a mletý bobkový list. Veškeré toto koření kromě čerstvé petrželky použijeme nyní. Ještě mírně posolíme a podlitou ochucenou směs dusíme asi 5 minut. Dlouho není potřeba, sojové maso je připraveno a zeleninu máme již měkkou. V polovině dušení přisypeme podélně na nudličky pokrájený pórek.

Trochu pórku si ponecháme nakrájený na kolečka na ozdobu přílohy. Zbytek studeného vývaru můžeme použít na záklechtku, ale nemáme-li, tak bramborový škrob rozmícháme jenom ve studené vodě.

Záklechtku vlijeme k masu, povaříme 2–3 minuty. Do zahuštěného sojového masa se zeleninou přidáme připravené vlašské ořechy a petrželovou nať, a můžeme servírovat.

Ďobáčky jsou dobré s rýží, ale výborné prý byly i s Bramborovou kaší s Tamari.

Poznámka: Na oslabenou slinivku jsem toto jídlo nezkoušela, a ani ho do diety nezařazuji. Je to chutná, ale dosti složitá kombinace pro oslabené trávení.

Sdílení

    14 750 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. Tereza Odpovědět
      Tak další recept, který jsem od Vás vyzkoušela. Už při pohledu na fotku jsem dostala chuť recept vyzkoušet. Ďobáčky jsou pikantnější, ale celkově to je moc a moc dobré, podávala jsem s rýží:-).
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Terezko za Vaši pochvalu. Nu, s rýží to mohlo být také moc dobré. Zdravím. Alemari
        • Tereza Odpovědět
          Ještě jsem zapomněla napsat, že ty vlašské ořechy jsou v tom vynikající, dodají tomu jídlu báječnou chuť:-) Jste moc šikovná a vždy se těším na další nový recept, který vyzkouším. Mějte se moc hezky a já brzy zase napíši:-)
          • Alemari Odpovědět
            Děkuji Terezko :-)

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *