
Sviadnovské ďobačky se během roku přejmenovaly na „Ďobáčky“, ale chuťově jsou stále dokonalé. Jejich příprava na jakýkoliv způsob netrvá dlouho. Když je obohatíme předvařenou kedlubnou a kukuřicí s ořechy, možná objevíme další skvělou variantu sytícího bezmasého pokrmu.
Jelikož budeme doplňovat sojové maso ještě zeleninou, začneme s její přípravou. Očištěnou a na drobné kostky či hranolky nakrájenou kedlubnu předvaříme ve slané vodě společně s kukuřicí. Vývar budeme potřebovat na podlití, proto ho nevyléváme.
Na olivovém olej orestujeme jako první vlašské ořechy a dáme je stranou pryč z pánve. Na pánev nyní vložíme pokrájený česnek, krátce ho zpěníme a posypeme červenou paprikou.
Vzápětí vsypeme „Ďobáčky“ a bez dlouhého restování přidáme vařenou kukuřici i kedlubnu a podlijeme částí vývaru ze zeleniny.
Další krok se bude týkat ochucení, a tak přijde ke slovu saturejka, bazalka a mletý bobkový list. Veškeré toto koření kromě čerstvé petrželky použijeme nyní. Ještě mírně posolíme a podlitou ochucenou směs dusíme asi 5 minut. Dlouho není potřeba, sojové maso je připraveno a zeleninu máme již měkkou. V polovině dušení přisypeme podélně na nudličky pokrájený pórek.
Trochu pórku si ponecháme nakrájený na kolečka na ozdobu přílohy. Zbytek studeného vývaru můžeme použít na záklechtku, ale nemáme-li, tak bramborový škrob rozmícháme jenom ve studené vodě.
Záklechtku vlijeme k masu, povaříme 2–3 minuty. Do zahuštěného sojového masa se zeleninou přidáme připravené vlašské ořechy a petrželovou nať, a můžeme servírovat.
Ďobáčky jsou dobré s rýží, ale výborné prý byly i s Bramborovou kaší s Tamari.