Ďobačky se zeleninovým kuskusem

3 porce

Ingredience:
  • 1 sáček (150 g) „Ďobaček“ (ochucené sojové maso)
  • 1 větší cibule
  • asi 15 cm silnějšího pórku
  • 60 g mandlí
  • olivový olej z prvního lisování
  • koření „Maso na šalvěji“, majoránka
  • koření „Horalka“, mletý kmín, bazalka
  • mořská sůl
  • sojová omáčka BIO „Johsen Shoyu“
  • 200 ml kuskusu
  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 g mražené kukuřice
  • 1 lžička slunečnicového oleje
  • 1 rajče na oblohu

Do vroucí osolené vody dáme vařit hrášek a kukuřici. Přidáme mletý kmín, špetku bazalky a koření „Horalku“. Zeleninu uvaříme s kořením do měkka. Kuskus přelijeme horkým vývarem (400 ml) z hrášku a kukuřice.

Necháme pod pokličkou nabobtnat. Do hotového kuskusu přimícháme uvařený hrášek a kukuřici a omastíme jej slunečnicovým olejem. Zlehka přisolíme.

Mandle spaříme, oloupeme, osušíme a bez tuku opatrně orestujeme nejlépe v horkovzdušné troubě nebo na pánvi do křupava.

Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme sáček Ďobaček a podlijeme zbytkem vývaru ze zeleniny a dusíme 3–5 minut společně s kořením „Maso na šalvěji“ a troškou majoránky.

Ke konci dušení přidáme na nudličky krájenou zelenou část pórku, pokapeme sojovou omáčkou a necháme již jen pórek zkřehnout a prohřát.

Přimícháme restované mandle a podáváme se zeleninovým kuskusem. Zdobíme rajčetem.

Poznámka: Nemáme-li „Ďobačky“ (již hotové a velice dobře ochucené sojové maso), použijeme uvařené sojové maso – nudličky, které alespoň na 2 hodiny naložíme do kvalitního oleje a koření, viz postup v receptu Pikantní sojové rizoto.

Mandle se lépe restují, když jsou dobře vyschlé, např. na topení. Jsou křupavější.

Kuskus ráda odměřuji v suché odměrce. Lze ho i odvážit a bude to váhově asi 180–190 g. Zaliji ho vždy dvojnásobným množstvím vařící tekutiny (vody, nebo zde vývaru), což je tak akorát, aby pěkně nabobtnal.

Chceme-li jídlo dietnější, kuskus nemastíme a olivového oleje použijeme pod cibuli co nejméně, pouze vymastíme pánev a cibuli spíše dusíme. Omezíme i restované mandle na minimum.

Sdílení

    12 540 zobrazení článku
    O autorce
    Jeden komentář
    1. Standa Odpovědět
      Musím uznat, že tento recept je naprosto geniální! Ďobačky se připravují opravdu snadno (popravdě tak snadno, že je někdy stačí jen zlehka orestovat) a kuskus je též hotový do několika minut. Já sám za sebe můžu celkem s jistotou říci, že se tento recept z mého jídelníčku jen tak nevytratí. Všem vřele doporučuji :). “Nothing is particularly hard if you divide it into small steps.” Henry Ford

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *