Dušená mrkev s koprem

1 porce | Pro bezlepkovou dietu zvolit vhodné pečivo bez lepku, třeba rýžové pufované chlebíčky.

Ingredience:
  • 300 g mrkve + 200 ml vody
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky koření „horalka“
  • ½ lžičky sušeného libečku
  • mořská sůl
  • 40 g rýžové krupice + 190–200 ml vody
  • čerstvý kopr dle chuti
  • 1 vrchovatá lžíce sušeného sojového nápoje „Zajíc se smetanou“
  • vařené vejce, chlebánky, pórek na ozdobu

Mladá mrkev karotka a čerstvý kopr, co více si přát. Je to kombinace „jedna báseň“. Použila jsem ji již dříve do mrkvového salátu s mandlemi, ale i v dušené podobě je mrkev s koprem velice chutná. Netradičně jsem ji opět nestrouhala a ani nekrájela na kostky, ale na jemno posekala.

Mrkev očistíme a v robotu ji současně nakrouháme na plátky a spodními noži posekáme na jemné kousky. Pak ji přemístíme do hrnce a zalijeme vodou a dáme vařit nebo spíš dusit pod pokličkou s uvedeným kořením a trochou soli do měkka.

Až je mrkev hotova, v hrnečku si ve vodě rozmícháme rýžovou krupičku a přilijeme ji k mrkvi a povaříme do zhoustnutí cca 3–5 minut.

V závěrečné fázi vše zjemníme přídavkem sušeného sojového nápoje s příchutí smetany, který v teplé mrkvové kaši rozpustíme a dochucení završíme čerstvým posekaným koprem, který dodá celému pokrmu úplně „jiný rozměr“.
Však, kdo chce ochutnat, ať vyzkouší.

Na talíři přiložíme vařené vejce a pár snítek něčeho zeleného na ozdobu. Já použila pórek, ale zde jsem ho přidala jenom na ozdobu. Kdo má problémy se slinivkou, raději nedá nic.

Výbornou přílohou jsou čerstvé chlebánky.

Poznámka: Pro oslabenou slinivku se snažíme dodržet dělenou stravu a tak bych doporučovala buďto jenom žitné chlebánky nebo zase jenom vejce.
V případě použití vařeného vejce bych nad použitou rýžovou krupicí a sojovým nápojem zahmouřila oko :-) . Kdo je striktnější v dodržování dělené stravy a chce si přidat vejce, vyloučí zahuštění i zjemnění.
To je již na každém, jak si zvolí.
Mně osobně chutná varianta receptu jen s chlebánky…:-)

16 344 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*