
Mladá mrkev karotka a čerstvý kopr, co více si přát. Je to kombinace „jedna báseň“. Použila jsem ji již dříve do mrkvového salátu s mandlemi, ale i v dušené podobě je mrkev s koprem velice chutná. Netradičně jsem ji opět nestrouhala a ani nekrájela na kostky, ale na jemno posekala.
Mrkev očistíme a v robotu ji současně nakrouháme na plátky a spodními noži posekáme na jemné kousky. Pak ji přemístíme do hrnce a zalijeme vodou a dáme vařit nebo spíš dusit pod pokličkou s uvedeným kořením a trochou soli do měkka.
Až je mrkev hotova, v hrnečku si ve vodě rozmícháme rýžovou krupičku a přilijeme ji k mrkvi a povaříme do zhoustnutí cca 3–5 minut.
V závěrečné fázi vše zjemníme přídavkem sušeného sojového nápoje s příchutí smetany, který v teplé mrkvové kaši rozpustíme a dochucení završíme čerstvým posekaným koprem, který dodá celému pokrmu úplně „jiný rozměr“.
Však, kdo chce ochutnat, ať vyzkouší.
Na talíři přiložíme vařené vejce a pár snítek něčeho zeleného na ozdobu. Já použila pórek, ale zde jsem ho přidala jenom na ozdobu. Kdo má problémy se slinivkou, raději nedá nic.
Výbornou přílohou jsou čerstvé chlebánky.