
Receptů z brambor existuje nepřeberné množství a jejich obměn též. Tentokrát jsem k dušeným bramborám přidala křehké stonky z mladého celeru, bílkovinu obstaralo pokrájené Robi maso, a na další podtržení barevnosti pokrmu posloužila sladká kukuřice a jedna červená kapie.
Rostlinné maso Robi oválky sice nejsou ani vizuálně žádná uzená klobása, ale z brambor udělaly okamžitě přitažlivý pokrm i pro „masožravce“. Prostě a jednoduše, někdy je hlad nejlepší kuchař, a k chuti přijde i pokrm bez masa.
V hrnci nejdříve orestujeme na olivovém oleji pokrájenou cibuli do sklovata. Přidáme na plátky pokrájený česnek a vše zasypeme mletou červenou paprikou. Promícháme, aby paprika pustila v oleji barvu. Dlouho nezahříváme.
Pak přidáme na drobné kostky pokrájené syrové brambory a vše opět promícháme. Podlijeme vodou, osolíme a dáme dusit. Do směsi přidáme nakrájené celerové stonky, červenou kapii a veškeré uvedené koření. Dusíme od začátku varu celkem asi 15 minut.
Robi oválky jsou již dobře ochucené a bude je stačit v pokrmu jenom prohřát. Nakrájíme je na drobné kostky a vložíme asi tak po 13 minutách od začátku varu k bramborách a vše prohřejeme a dovaříme.
Hotový pokrm zahustíme záklechtkou z bramborového škrobu a vody. Povaříme již jen 2 minuty a dochutíme sojovou omáčkou „Tamari“, polévkovým kořením a pokrájeným koprem.
Máme-li rádi brambory více pikantní, přidáme ještě rozetřený stroužek česneku, který již nebudeme v pokrmu vařit.
Dušené brambory jsou samostatným pokrmem, ale neuděláme žádnou chybu, když k nim podáme ještě i nějaký čerstvý zeleninový salát, třeba z okurek.