Dušené brambory s Robi masem

4 porce

Ingredience:
  • 800 g očištěných syrových brambor
  • 270 g Robi oválků (4 plátky)
  • 300 g bílé cibule
  • 3–4 stroužky česneku (1 ponecháme čerstvý na závěr)
  • 170 g celerových stoků (též řapíkatý celer)
  • 5 lžic panenského olivového oleje (cca 50 g)
  • 600 ml vody na podlití
  • 100 g očištěné červené papriky (kapie)
  • ½ lžičky kurkumy, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky oregana
  • 1 lžička mleté červené papriky na cibuli
  • 1 lžička estragonu
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného libečku,
  • 5–7 g mořské soli
  • 3 lžičky polévkového koření bez glutamanu
  • 1–2 lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • 25 g bramborového škrobu + 200 ml vody na záklechku
  • sekaný kopr

Receptů z brambor existuje nepřeberné množství a jejich obměn též. Tentokrát jsem k dušeným bramborám přidala křehké stonky z mladého celeru, bílkovinu obstaralo pokrájené Robi maso, a na další podtržení barevnosti pokrmu posloužila sladká kukuřice a jedna červená kapie.

Rostlinné maso Robi oválky sice nejsou ani vizuálně žádná uzená klobása, ale z brambor udělaly okamžitě přitažlivý pokrm i pro „masožravce“. Prostě a jednoduše, někdy je hlad nejlepší kuchař, a k chuti přijde i pokrm bez masa.

V hrnci nejdříve orestujeme na olivovém oleji pokrájenou cibuli do sklovata. Přidáme na plátky pokrájený česnek a vše zasypeme mletou červenou paprikou. Promícháme, aby paprika pustila v oleji barvu. Dlouho nezahříváme.

Pak přidáme na drobné kostky pokrájené syrové brambory a vše opět promícháme. Podlijeme vodou, osolíme a dáme dusit. Do směsi přidáme nakrájené celerové stonky, červenou kapii a veškeré uvedené koření. Dusíme od začátku varu celkem asi 15 minut.

Robi oválky jsou již dobře ochucené a bude je stačit v pokrmu jenom prohřát. Nakrájíme je na drobné kostky a vložíme asi tak po 13 minutách od začátku varu k bramborách a vše prohřejeme a dovaříme.

Hotový pokrm zahustíme záklechtkou z bramborového škrobu a vody. Povaříme již jen 2 minuty a dochutíme sojovou omáčkou „Tamari“, polévkovým kořením a pokrájeným koprem.

Máme-li rádi brambory více pikantní, přidáme ještě rozetřený stroužek česneku, který již nebudeme v pokrmu vařit.

Dušené brambory jsou samostatným pokrmem, ale neuděláme žádnou chybu, když k nim podáme ještě i nějaký čerstvý zeleninový salát, třeba z okurek.

Poznámka: Tento pokrm je čistě vegetariánský, ale pro oslabenou slinivku jej díky mnoha ingrediencím nemohu doporučit.

Robi oválky máme v rodině velice rádi, protože se již nemusí nijak dál upravovat, a tak se stávají součástí mnoha rychlých jídel. Tento pokrm, ač vypadá složitě, je vcelku jednoduchý a je toho velký hrnec. Určitě nebude problém s jeho snědením ani u vás..:-)

9 176 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*