Dušené kuřecí filety na šafránu

2 porce

Ingredience:
  • 450 g kuřecích filetů nebo kuřecích prsních řízků
  • 60 g mandlí
  • kurkuma
  • špetka jemného šafránu
  • saturejka
  • 3 větší kuličky nového koření
  • 3 celé bobkové listy
  • mořská sůl
  • panenský olivový olej
  • umeocet
  • 1 rovná lžíce solamylu
  • 40 g suš. sojové smetany „Soja creamer“ (popř. 50 g suš. sojového nápoje s příchutí smetany)
  • 400 ml vody na záklechtku
  • voda na podlití
  • petrželka čerstvá nebo mražená
  • brambory na přílohu
  • pórek na ozdobení vařených brambor
  • různá zelenina na oblohu

Kuřecí filety opláchneme, osušíme, nakrájíme na větší kousky a osolíme. Z olivového oleje, umeocta, kurkumy, saturejky a špetky šafránu připravíme marinádu, ve které filety namočíme a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Mezitím si spaříme mandle, které oloupeme, usušíme a pak orestujeme v horkovzdušné troubě nebo na pánvi do křupava.

Kuřecí kousky vyjmeme po naležení z marinády a na olivovém oleji je zprudka opečeme, aby se zatáhly. Do hrnce přidáme k masu zbylou marinádu, podlijeme vodou a dusíme s bobkovým listem a novým kořením do měkka. Při dušení maso podléváme.

Zatímco se kuřecí maso dusí, připravíme si přílohu a zeleninovou oblohu. Očištěné a nakrájené brambory uvaříme zvlášť v osolené vodě s kmínem do měkka.

Nakrájíme si pár rajčat, trochu listů čínského zelí, které okyselíme umeoctem a posypeme sušeným koprem, nastrouháme jednu mrkev, rozmrazíme hrášek a uvaříme kukuřici ve slané vodě.

Až je maso měkké, vyjmeme nové koření a bobkové listy a omáčku zahustíme smetanovou záklechtkou, kterou připravíme ze 400 ml vlažné vody, 40 g sojové smetany a jedné lžíce solamylu. Vše krátce povaříme a dle potřeby osolíme.

V závěru již jen ochutíme čerstvou nebo mraženou petrželkou a přimícháme orestované mandle.

Na talíři obložíme dušené kuřecí filety zeleninovou oblohou. Podáváme s vařenými bramborami posypanými krájeným pórkem.

Poznámka: Dušené kuřecí filety na šafránu vařím při slavnostních příležitostech. Šafrán dodá masu zvláštní jemné aroma.

Protože se snažím kvůli nemocné slinivce dodržovat dělenou stravu, jsem o toto lákavé menu ochuzena. Nejsem si jista, zda by slinivka zvládla maso s omáčkou zahuštěnou bramborovým škrobem, ale ráda je připravuji pro zdravé. Stojí prý za to.

Sdílení

    10 960 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *