Dušený celer v koprové omáčce

3 porce | Pro oslabenou slinivku je jídlo vhodné, i když s oblohou to nepřehánějte, viz poznámka.

Ingredience:
  • 300 g očištěné bulvy celeru
  • 300 ml vody
  • ¼ lžičky mletého kmínu
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 rovná lžička koření „Horalka“
  • mořská sůl
  • trochu sojové omáčky „Tamari“ (je bezlepková)
  • krájený kopr dle chuti (čerstvý, mražený, sušený)
  • ½ lžičky umeoctu
  • 1 lžíce panenského kmínového nebo meruňkového, popř. slunečnicového oleje

Záklechtka:

  • 260 ml vody nebo rýžového nápoje
  • 35 g hladké rýžové mouky

Příloha a obloha:

  • vařené brambory
  • čerstvá zelenina  dle chuti a vhodnosti dle případného dietního omezení

Pro milovníky celeru jsem připravila něco dobrého nejen pro obohacení dietního jídelníčku, ale i jako příklad zdravého oběda. Dokud máme ještě na trhu a v obchodě k dispozici celer z loňské sklizně, můžeme se pustit do vaření. Výsledný obědový talíř bude bezlepkový.

Nejdříve si očistíme bulvu celeru a zvážíme, pro kolik porcí chceme jídlo připravovat. Ohřívání hotového pokrmu není vhodné a je lepší ho připravit v takovém množství, aby se mohl celý zkonzumovat čerstvě uvařen.

Očištěný celer nakrájíme na silnější plátky a pak na kostičky. Odvážíme a zalijeme přiměřeným množstvím studené vody tak, aby byl ponořen, ale neplaval. Dáme vařit. Dusíme jej přikrytý za přídavku soli, nového koření, bobkového listu, mletého kmínu a koření „Horalky“ pomaličku do měkka. Cca 20 minut by mělo dostačovat, ale raději kontrolujeme var, abychom nevyvařili všechnu vodu a celer nepřipálili.

Při vaření si připravíme záklechtku z vody nebo rýžového nápoje (s tím je výsledek ještě chutnější) a hladké rýžové mouky. Měkký podušený celer zalejeme rýžovou záklechtkou a povaříme ještě cca 2 minuty za stálého míchání do konzistence krému. Nyní zbývá již jen dochutit a to raději za odstavení z plotny bez následného vaření. Přidáme panenský olej, trošku sojové omáčky a v omáčce s celerem v závěru rozmícháme kopr. Až úplně nakonec okyselíme umeoctem.

K celeru se na doplnění budou hodit vařené brambory, mírně omaštěné např. též lžičkou panenského kmínového oleje. Dušený pokrm bude dobře doplňovat zeleninová obloha dle vaší fantazie, chuti a zdravotních možností.

Poznámka : Takto připravený celer v koprové omáčce neradím už ohřívat nejen ze zdravotních důvodů, ale i proto, že dalším ohřevem omáčka zřídne a může se i srazit.

Občas se mne lidé ptají na poradně, co třeba obědvám, když mám slinivku v klidu. Mám sama velice ráda výše uvedenou kombinaci celeru v koprové omáčce a s brambory a oblohou, tak jak je na fotce, si ji dávám ráda k obědu. Pakliže máte slinivku bez akutních obtíží a už zkoušíte co jíst dál, může to být vhodný pokrm pro rozšíření diety a nejen to, třeba si celer v této úpravě také zamilujete jako já.

S oblohou z čerstvé zeleniny doporučuji slinivkářům opatrně a jen ty potraviny, které již máte vyzkoušeny, že neubližují. Já je zvládám v době dobrého trávení všechny, které uvádím.

16 800 zobrazení článku
4 Komentářů
  1. Jarmila Odpovědět
    Moc jsem si pochutnala. Peču i chleba se srdíčky, dnes už po páté.
    • Alemari Odpovědět
      Tak to mne těší a i to, že chutná. Děkuji moc. Zdravím. Alemari
  2. Dagmar Odpovědět
    Dobrý den, narazila jsem na váš blog a hodně z něj nyní při svém horším zažívání čerpám. Skvělé recepty. Tahle bezmoučná alternativa klasické koprovky byla výborná. Budu postupně zkoušet dál vaše recepty, díky za ně :)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Dagmaro. Děkuji za Váš komentář. Kéž zde najdete vhodná jídla. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*