Pro milovníky celeru jsem připravila něco dobrého nejen pro obohacení dietního jídelníčku, ale i jako příklad zdravého oběda. Dokud máme ještě na trhu a v obchodě k dispozici celer z loňské sklizně, můžeme se pustit do vaření. Výsledný obědový talíř bude bezlepkový.
Nejdříve si očistíme bulvu celeru a zvážíme, pro kolik porcí chceme jídlo připravovat. Ohřívání hotového pokrmu není vhodné a je lepší ho připravit v takovém množství, aby se mohl celý zkonzumovat čerstvě uvařen.
Očištěný celer nakrájíme na silnější plátky a pak na kostičky. Odvážíme a zalijeme přiměřeným množstvím studené vody tak, aby byl ponořen, ale neplaval. Dáme vařit. Dusíme jej přikrytý za přídavku soli, nového koření, bobkového listu, mletého kmínu a koření „Horalky“ pomaličku do měkka. Cca 20 minut by mělo dostačovat, ale raději kontrolujeme var, abychom nevyvařili všechnu vodu a celer nepřipálili.
Při vaření si připravíme záklechtku z vody nebo rýžového nápoje (s tím je výsledek ještě chutnější) a hladké rýžové mouky. Měkký podušený celer zalejeme rýžovou záklechtkou a povaříme ještě cca 2 minuty za stálého míchání do konzistence krému. Nyní zbývá již jen dochutit a to raději za odstavení z plotny bez následného vaření. Přidáme panenský olej, trošku sojové omáčky a v omáčce s celerem v závěru rozmícháme kopr. Až úplně nakonec okyselíme umeoctem.
K celeru se na doplnění budou hodit vařené brambory, mírně omaštěné např. též lžičkou panenského kmínového oleje. Dušený pokrm bude dobře doplňovat zeleninová obloha dle vaší fantazie, chuti a zdravotních možností.