Dušený lilek s rajčaty a bazalkou

3 porce | Samotný dušený lilek je bezlepkový, ale celiatici musí volit vhodné bezlepkové těstoviny.

Ingredience:
  • 150 g cibule
  • 300 g oloupaného lilku
  • 250 g rajčat
  • 40 g přepuštěného másla „ghí“
  • 300 ml vody na podlití
  • 2 lžičky koření  „Maso na šalvěji“
  • 1 lžička kurkumy
  • ½  lžičky sušeného rozmarýnu
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1,5-2 lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • mořská sůl
  • 15 g čerstvé bazalky
  • 1 lžička panenského kmínového oleje

Příloha:

  • špagety nebo jakékoliv těstoviny
  • marinovaný tempeh

Rychlý a chutný letní oběd z rajčat a lilku má svou neopakovatelnou cizokrajnou příchuť a když ho připravuji, má mysl se toulá ve vzpomínkách na letní pobyt v Taškentu. Tam býval lilek často na jídelničku a vždy velice chutně upraven.

Nejdříve si připravíme suroviny k vaření, abychom měli vše po ruce. Cibulku očistíme a pokrájíme na jemno. Lilek (baklažán) omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky a poté na kostičky.  Rajčata omyjeme a krátce spaříme vařící vodou, cca 1-3 minuty dle jejich zralosti, a slupku oloupeme. Pokrájíme též na kostičky. Čerstvou bazalku si nakrájíme na drobno a trochu lístečků si ponecháme na ozdobu.

Protože je to jídlo velice rychlé na přípravu, dáme si již vařit vodu na těstoviny, které uvaříme souběžně. Tempeh nakrájíme na kostičky, abychom ho před podáním mohli jen lehce na pánvi podusit, stačí i jen na vodě, aby nebyl studený. Marinovaný tempeh bude sloužit jenom jako příloha, proto ho do pokrmu budeme dávat až při servírování nahoru.

V hrnci rozpustíme ghí a orestujeme na něm cibulku, přidáme koření „Maso na šalvěji“, kurkumu a rozmarýn. Vše promícháme až se začne cibulka zabarvovat do žluta. K cibuli přidáme kostičky pokrájeného lilku a promícháme. Chvíli ho restujeme na sucho a pak ho podlijeme z připraveného množství vody a krátce dusíme. Přidáme mletý kmín a hlídáme, aby se voda nevydusila a dle potřeby podléváme. Po malé chvíli přidáme pokrájená rajčata a pokrm zakápneme sojovou omáčkou Tamari, lehce osolíme a necháme vše dodusit pod pokličkou do měkka.

V závěru přidáme do hrnce i nakrájené lístečky bazalky. Ochutnáme a dosolíme podle své chuti. Hotový pokrm ještě zakápneme voňavým panenským kmínovým olejem a můžeme servírovat. Na uvařené špagety navrstvíme připravenou směs a nahoru položíme krátce orestovaný nebo podušený tempeh. Talíř ozdobíme čerstvou bazalkou.

Přeji všem dobrou chuť !

Poznámka:Uvedené množství surovin není striktní, můžete samozřejmě volit dle toho kolik čeho máte, ale je dobré zachovat aspoň přibližný poměr, aby Vám pak jídlo chutnalo. V napsaném poměru mám ověřeno a vyzkoušeno a je to pokrm lehký, rychlý a i sytý.

Jak jsem již psala u jiného receptu, ale je dobré zopakovat, že rozmarýn je bylinka, která v malém množství posiluje srdeční činnost a tím stimuluje krevní oběh. Zároveň však odstraňuje deprese, úzkost, uklidňuje mysl a uvolňuje vnitřní tenzi. V velkém množství by ho neměly konzumovat těhotné ženy a malé děti.

Bazalka je nejen výborná ochucující bylinka, ale je i léčivá. Osvěžuje, uklidňuje trávení, kde odstraňuje plynatost a uvolňuje křeče. A navíc dá jídlu tu správnou chuť.

Kurkuma je nejen krásné přírodní barvivo, ale obsahuje takové množství prospěšných látek, že není divu, že je nazývána ajurvédským kořením života. Přepuštěné máslo  „ghí“ si připravíme dle návodu ve starších kuchařkách nebo zakoupíme v prodejně se zdravou výživou. Dobře připravené „ghí“ neobsahuje mléčnou bílkovinu ani laktózu. Nemáme-li doma ghí, lze použít i olivový olej.

Dušený lilek s rajčaty a bazalkou by mohl sloužit pro rozšíření jídelníčku lidem s celiakíí, s alergiemi na mléko, a i lidem co mají oslabené trávení kvůli snížené funkci slinivky. Celiatici si však musí volit jiné těstoviny, bez lepku. Jídla, která vnímám intuitivně jako vhodná i pro oslabenou slinivku, testuji na svém těle. Výše uvedený pokrm mi nedělá v klidovém období žádné problémy s trávením.

Sdílení

    2 536 zobrazení článku

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *