
Rychlý a chutný letní oběd z rajčat a lilku má svou neopakovatelnou cizokrajnou příchuť a když ho připravuji, má mysl se toulá ve vzpomínkách na letní pobyt v Taškentu. Tam býval lilek často na jídelničku a vždy velice chutně upraven.
Nejdříve si připravíme suroviny k vaření, abychom měli vše po ruce. Cibulku očistíme a pokrájíme na jemno. Lilek (baklažán) omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky a poté na kostičky. Rajčata omyjeme a krátce spaříme vařící vodou, cca 1-3 minuty dle jejich zralosti, a slupku oloupeme. Pokrájíme též na kostičky. Čerstvou bazalku si nakrájíme na drobno a trochu lístečků si ponecháme na ozdobu.
Protože je to jídlo velice rychlé na přípravu, dáme si již vařit vodu na těstoviny, které uvaříme souběžně. Tempeh nakrájíme na kostičky, abychom ho před podáním mohli jen lehce na pánvi podusit, stačí i jen na vodě, aby nebyl studený. Marinovaný tempeh bude sloužit jenom jako příloha, proto ho do pokrmu budeme dávat až při servírování nahoru.
V hrnci rozpustíme ghí a orestujeme na něm cibulku, přidáme koření „Maso na šalvěji“, kurkumu a rozmarýn. Vše promícháme až se začne cibulka zabarvovat do žluta. K cibuli přidáme kostičky pokrájeného lilku a promícháme. Chvíli ho restujeme na sucho a pak ho podlijeme z připraveného množství vody a krátce dusíme. Přidáme mletý kmín a hlídáme, aby se voda nevydusila a dle potřeby podléváme. Po malé chvíli přidáme pokrájená rajčata a pokrm zakápneme sojovou omáčkou Tamari, lehce osolíme a necháme vše dodusit pod pokličkou do měkka.
V závěru přidáme do hrnce i nakrájené lístečky bazalky. Ochutnáme a dosolíme podle své chuti. Hotový pokrm ještě zakápneme voňavým panenským kmínovým olejem a můžeme servírovat. Na uvařené špagety navrstvíme připravenou směs a nahoru položíme krátce orestovaný nebo podušený tempeh. Talíř ozdobíme čerstvou bazalkou.
Přeji všem dobrou chuť !
Chápu, že při letmém přečtení některých receptů ve Vás může vyvstanout rozhořčení, typu ..jak můžete...Ano, mohu, protože v uvedeném receptu je jasně uvedené, že samotné jídlo (lilek) je bezlepkové, a ti co trpí celiakii si zvolí vhodné těstoviny, které jsou bezlepkové. Informace o volbě těstovin je uvedena hned pod obrázkem za počtem porcí a pak též v poznámce pod receptem.. Kdo si přečte recept celý, určitě se dočte. Ale pro ty z vás, co čtete jen ingredience, jsem upřesnila i do přílohy. Vidíte, a to si myslím, jak podávám vyčerpávající informace :-) Takže ještě doplňuji pro ty co neví, že mohou volit mezi bezlepkovými těstovinami kukuřičnými, rýžovými, pohankovými, popř. dalšími co už nyní existují.
Tyto stránky nejsou určeny přímo pro ty co mají chronický zánět slinivky a tenkého střeva. To nikde neuvádím, já jen testuji jídla co uvařím, na svém těle, zda je mohu i já s oslabenou slinivkou. To prosím rozlišujte. Uvádím v poznámce co nemohu jíst a co mohu, mám-li ji v klidu a co nejím vůbec a jen třeba ochutnám (někdy jen v ústech a ani třeba nepolknu), protože jen takto intuitivně vyzkouším, zda je pokrm i pro ty co mají slinivku již méně funkční, ale ne co mají chronický zánět.
Proto souhlasím s Vámi, že Ti co jsou postižení jako Vy, by měli být vždy, pakliže se dostanou na jakékoliv stránky o jídle, ano, být vždy na pozoru a převzít odpovědnost za své zdraví a nesoudit hned dle toho co jim nesedí a vybrat si to co jim sedí.
Je zde mnoho jídel i pro ty co mají právě po akutním zánětu slinivky, viz mé články, kde jsou zmíněny a uvedeny odkazy. Své stránky píšu i pro zdravé lidi, a vychází mi jídla třeba i pro ty co mají určitá zdravotní omezení, třeba jen bezlepkovou dietu.. Toto jídlo určitě není nebezpečné, vidíte, mne do kytek nedostalo :-) a to mám slinivku oslabenu. Zde si opakovaně prosím můžete ověřit, jak jsme každý jiný. Koření většinou používám ta co podporují trávení, ale chápu, že s chronickým zánětem si je dovolit nemůžete, Proto také uvádím, že mé recepty nejsou dogma, že si je musíte přizpůsobit dle svého zdravotního stavu a už vůbec nenesu odpovědnost za to, zda je sníte a co s vámi pak udělají.
Milá Ezmy, pro Vás a i pro lidi co mají podobné potíže jako píšete Vy, stále nabízím i osobní poradenství. Při osobním rozhovoru v mé poradně Vám ráda pomohu vybrat jídla, která by z mé nabídky byla pro Vás vhodná.
Přeji hodně zdraví.
Alemari