Dušený lilek s rajčaty a bazalkou

3 porce | Samotný dušený lilek je bezlepkový, ale celiatici musí volit vhodné bezlepkové těstoviny.

Ingredience:
  • 150 g cibule
  • 300 g oloupaného lilku
  • 250 g rajčat
  • 40 g přepuštěného másla „ghí“
  • 300 ml vody na podlití
  • 2 lžičky koření  „Maso na šalvěji“
  • 1 lžička kurkumy
  • ½  lžičky sušeného rozmarýnu
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1,5-2 lžičky sojové omáčky „Tamari“ (je bezlepková)
  • mořská sůl
  • 15 g čerstvé bazalky
  • 1 lžička panenského kmínového oleje

Příloha:

  • špagety nebo jakékoliv těstoviny (pro celiatiky bezlepkové)
  • marinovaný tempeh

Rychlý a chutný letní oběd z rajčat a lilku má svou neopakovatelnou cizokrajnou příchuť a když ho připravuji, má mysl se toulá ve vzpomínkách na letní pobyt v Taškentu. Tam býval lilek často na jídelničku a vždy velice chutně upraven.

Nejdříve si připravíme suroviny k vaření, abychom měli vše po ruce. Cibulku očistíme a pokrájíme na jemno. Lilek (baklažán) omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky a poté na kostičky.  Rajčata omyjeme a krátce spaříme vařící vodou, cca 1-3 minuty dle jejich zralosti, a slupku oloupeme. Pokrájíme též na kostičky. Čerstvou bazalku si nakrájíme na drobno a trochu lístečků si ponecháme na ozdobu.

Protože je to jídlo velice rychlé na přípravu, dáme si již vařit vodu na těstoviny, které uvaříme souběžně. Tempeh nakrájíme na kostičky, abychom ho před podáním mohli jen lehce na pánvi podusit, stačí i jen na vodě, aby nebyl studený. Marinovaný tempeh bude sloužit jenom jako příloha, proto ho do pokrmu budeme dávat až při servírování nahoru.

V hrnci rozpustíme ghí a orestujeme na něm cibulku, přidáme koření „Maso na šalvěji“, kurkumu a rozmarýn. Vše promícháme až se začne cibulka zabarvovat do žluta. K cibuli přidáme kostičky pokrájeného lilku a promícháme. Chvíli ho restujeme na sucho a pak ho podlijeme z připraveného množství vody a krátce dusíme. Přidáme mletý kmín a hlídáme, aby se voda nevydusila a dle potřeby podléváme. Po malé chvíli přidáme pokrájená rajčata a pokrm zakápneme sojovou omáčkou Tamari, lehce osolíme a necháme vše dodusit pod pokličkou do měkka.

V závěru přidáme do hrnce i nakrájené lístečky bazalky. Ochutnáme a dosolíme podle své chuti. Hotový pokrm ještě zakápneme voňavým panenským kmínovým olejem a můžeme servírovat. Na uvařené špagety navrstvíme připravenou směs a nahoru položíme krátce orestovaný nebo podušený tempeh. Talíř ozdobíme čerstvou bazalkou.

Přeji všem dobrou chuť !

Poznámka:Uvedené množství surovin není striktní, můžete samozřejmě volit dle toho kolik čeho máte, ale je dobré zachovat aspoň přibližný poměr, aby Vám pak jídlo chutnalo. V napsaném poměru mám ověřeno a vyzkoušeno a je to pokrm lehký, rychlý a i sytý.

Jak jsem již psala u jiného receptu, ale je dobré zopakovat, že rozmarýn je bylinka, která v malém množství posiluje srdeční činnost a tím stimuluje krevní oběh. Zároveň však odstraňuje deprese, úzkost, uklidňuje mysl a uvolňuje vnitřní tenzi. V velkém množství by ho neměly konzumovat těhotné ženy a malé děti.

Bazalka je nejen výborná ochucující bylinka, ale je i léčivá. Osvěžuje, uklidňuje trávení, kde odstraňuje plynatost a uvolňuje křeče. A navíc dá jídlu tu správnou chuť.

Kurkuma je nejen krásné přírodní barvivo, ale obsahuje takové množství prospěšných látek, že není divu, že je nazývána ajurvédským kořením života. Přepuštěné máslo  „ghí“ si připravíme dle návodu ve starších kuchařkách nebo zakoupíme v prodejně se zdravou výživou. Dobře připravené „ghí“ neobsahuje mléčnou bílkovinu ani laktózu. Nemáme-li doma ghí, lze použít i olivový olej.

Dušený lilek s rajčaty a bazalkou by mohl sloužit pro rozšíření jídelníčku lidem s celiakíí, s alergiemi na mléko, a i lidem co mají oslabené trávení kvůli snížené funkci slinivky. Celiatici si však musí volit jiné těstoviny, bez lepku. Jídla, která vnímám intuitivně jako vhodná i pro oslabenou slinivku, testuji na svém těle. Výše uvedený pokrm mi nedělá v klidovém období žádné problémy s trávením.

16 957 zobrazení článku
2 Komentářů
  1. Ezmy Odpovědět
    Dobrý den, hledám pomoc v nouzi, chronický zánět slinivky a tenkého střeva, nesnášenlivost lepku a laktozy. Jsem tedy vděčná za jakýkoliv recept, který by zpestřil můj velmi strohý jídelníček. Jak ale můžete ve výše uvedeném receptu uvádět: Příloha: špagety nebo jakékoliv těstoviny - lepek vám tu nevadí? to tedy opravdu nechápu. Tohle jídlo včetně uvedeného koření a sójové omáčky by mě dostalo tak akorát do kytek. Takže všichni ostatní stejně pstižení, buďte neustále ve střehu, ať si dobře míněným receptem spíš neublíížíte.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji paní Ezmy.

      Chápu, že při letmém přečtení některých receptů ve Vás může vyvstanout rozhořčení, typu ..jak můžete...Ano, mohu, protože v uvedeném receptu je jasně uvedené, že samotné jídlo (lilek) je bezlepkové, a ti co trpí celiakii si zvolí vhodné těstoviny, které jsou bezlepkové. Informace o volbě těstovin je uvedena hned pod obrázkem za počtem porcí a pak též v poznámce pod receptem.. Kdo si přečte recept celý, určitě se dočte. Ale pro ty z vás, co čtete jen ingredience, jsem upřesnila i do přílohy. Vidíte, a to si myslím, jak podávám vyčerpávající informace :-) Takže ještě doplňuji pro ty co neví, že mohou volit mezi bezlepkovými těstovinami kukuřičnými, rýžovými, pohankovými, popř. dalšími co už nyní existují.

      Tyto stránky nejsou určeny přímo pro ty co mají chronický zánět slinivky a tenkého střeva. To nikde neuvádím, já jen testuji jídla co uvařím, na svém těle, zda je mohu i já s oslabenou slinivkou. To prosím rozlišujte. Uvádím v poznámce co nemohu jíst a co mohu, mám-li ji v klidu a co nejím vůbec a jen třeba ochutnám (někdy jen v ústech a ani třeba nepolknu), protože jen takto intuitivně vyzkouším, zda je pokrm i pro ty co mají slinivku již méně funkční, ale ne co mají chronický zánět.

      Proto souhlasím s Vámi, že Ti co jsou postižení jako Vy, by měli být vždy, pakliže se dostanou na jakékoliv stránky o jídle, ano, být vždy na pozoru a převzít odpovědnost za své zdraví a nesoudit hned dle toho co jim nesedí a vybrat si to co jim sedí.

      Je zde mnoho jídel i pro ty co mají právě po akutním zánětu slinivky, viz mé články, kde jsou zmíněny a uvedeny odkazy. Své stránky píšu i pro zdravé lidi, a vychází mi jídla třeba i pro ty co mají určitá zdravotní omezení, třeba jen bezlepkovou dietu.. Toto jídlo určitě není nebezpečné, vidíte, mne do kytek nedostalo :-) a to mám slinivku oslabenu. Zde si opakovaně prosím můžete ověřit, jak jsme každý jiný. Koření většinou používám ta co podporují trávení, ale chápu, že s chronickým zánětem si je dovolit nemůžete, Proto také uvádím, že mé recepty nejsou dogma, že si je musíte přizpůsobit dle svého zdravotního stavu a už vůbec nenesu odpovědnost za to, zda je sníte a co s vámi pak udělají.

      Milá Ezmy, pro Vás a i pro lidi co mají podobné potíže jako píšete Vy, stále nabízím i osobní poradenství. Při osobním rozhovoru v mé poradně Vám ráda pomohu vybrat jídla, která by z mé nabídky byla pro Vás vhodná.

      Přeji hodně zdraví.

      Alemari

Zanechte odpověď

*