Fazole předem namočíme do vody. Druhý den po nabobtnání namáčecí vodu vylijeme a fazole uvaříme v nové vodě do měkka. V půli vaření vodu mírně osolíme. Zeleninu, cibuli i česnek nakrájíme na kousky, plátky, kolečka apod.
Slaninu nakrájíme na větší kousky a na pánvi ji na trošce oleje rozpustíme a mírně vypečeme.
Pak přidáme cibuli a česnek a dále restujeme v pořadí: krájená paprika, mletá červená paprika, pórek a rajčata.
Nakonec přidáme uvařené fazole i s trochou vývaru, okořeníme ostatním kořením a vše povaříme.
Ve zbytku zcezeného vývaru z fazolí rozmícháme sušený sojový nápoj a dvě lžičky Solamylu. Touto záklechtkou fazole zahustíme.
Vše ještě asi 2–3 minuty povaříme, ochutíme sojovou omáčkou, polévkovým kořením a případně mírně dle vlastního uvážení dosolíme.
Fazole podáváme s chlebem či celozrnným pečivem.