Fazole v rajské netradičně

2 větší porce

Ingredience:
  • 250 g bílých fazolek v suchém stavu
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • tymián, bazalka, majoránka, 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy
  • mořská sůl
  • 50 g celozrnné hladké špaldové mouky BIO + 350 ml vody na záklechtku
  • 250 g rajčatového protlaku (např. krabice „Passata di pomodore“)
  • 1 lžice oleje z prvního lisování
  • 1 lžička sojové omáčky BIO „Johsen Shoyu“
  • trochu petrželky

Fazole je potřeba den dopředu namočit v dostatečném množství vody, protože zvětší dvakrát svoji hmotnost. Po nabobtnání vodu z fazolí vylijeme, fazole zalijeme čerstvou vodou v dvojnásobném množství a dáme je vařit.

Jakmile začnou vařit, začne se tvořit bílá tuhá pěna, kterou odebereme lžicí. Pěna může vynést případné nečistoty z fazolí a tímto je odstraníme.

Po odebrání pěny přidáme všechno koření, jemně krájenou cibuli a vše vaříme asi půl hodiny a pak teprve osolíme, jelikož při solení na začátku varu trvá uvaření fazolí déle.

Takto budou do hodiny měkké. Vodu při vaření doléváme vždy horkou, aby se var nesnížil a v množství, které zajistí, aby fazole zůstaly stále ponořené.

Na závěr přidáme rozetřený česnek a zahustíme záklechtkou z vody, ve které jsme rozmíchali hladkou celozrnnou špaldovou mouku.

Povaříme, přilijeme rajský protlak, omastíme lžicí kvalitního oleje a dochutíme sojovou omáčkou a sekanou petrželkou.

Pak již jen prohřejeme a dále nevaříme. Podáváme s pečivem.

Poznámka: Toto jídlo je chuťově téměř stejné a přitom dietnější než klasické fazole zahušťované cibulovou jíškou. Vařím ho pro druhé, protože fazole osobně nepreferuji, ale myslím si, že v omezeném množství by je oslabená slinivka snesla. To je nutno vyzkoušet.

19 611 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*