
Fazole je potřeba den dopředu namočit v dostatečném množství vody, protože zvětší dvakrát svoji hmotnost. Po nabobtnání vodu z fazolí vylijeme, fazole zalijeme čerstvou vodou v dvojnásobném množství a dáme je vařit.
Jakmile začnou vařit, začne se tvořit bílá tuhá pěna, kterou odebereme lžicí. Pěna může vynést případné nečistoty z fazolí a tímto je odstraníme.
Po odebrání pěny přidáme všechno koření, jemně krájenou cibuli a vše vaříme asi půl hodiny a pak teprve osolíme, jelikož při solení na začátku varu trvá uvaření fazolí déle.
Takto budou do hodiny měkké. Vodu při vaření doléváme vždy horkou, aby se var nesnížil a v množství, které zajistí, aby fazole zůstaly stále ponořené.
Na závěr přidáme rozetřený česnek a zahustíme záklechtkou z vody, ve které jsme rozmíchali hladkou celozrnnou špaldovou mouku.
Povaříme, přilijeme rajský protlak, omastíme lžicí kvalitního oleje a dochutíme sojovou omáčkou a sekanou petrželkou.
Pak již jen prohřejeme a dále nevaříme. Podáváme s pečivem.