Fazolky adzuki v koprové omáčce

3 porce | Při oslabené slinivce raději bez pečiva. | Pro bezlepkovou dietu zvolit jenom sojovou omáčku „Tamari“, ta je vyrobena čistě ze soji.

Ingredience:
  • 200 g fazolek adzuki v suchém stavu
  • 500 ml vody k vaření fazolek
  • 70 g sušeného sojového nápoje s příchutí smetany
  • 50 g hladké rýžové mouky
  • 700 ml vody na záklechtku
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžička sojové omáčky „Johsen Shoyu“ nebo „Tamari“
  • 1 svazek kopru
  • saturejka, bazalka, oregano
  • mořská sůl

Všestranně vyvážené a dobře stravitelné jídlo můžeme připravit z fazolek adzuki. Nejdříve si tyto malé hnědé fazolky, probudíme k životu tím, že je necháme 2–3 dny na mělké misce zalité vodu bobtnat a klíčit. Vodu denně vyměňujeme. Až mají fazolky malé klíčky, jsou připraveny k dalšímu zpracování.

Vodu z namáčení vylijeme a fazolky dáme vařit do hrnce s 500 ml čisté vody. Nesolíme. Vaříme odkryté a asi po 10 minutách varu přidáme koření.

Doporučuji fazolky vařit pomalu mírným varem. Je dobré je hlídat a vydušenou vodu dolévat vařící vodou, abychom nesnížili teplotu varu.

Cca po 50 minutách by měly být již úplně měkké. Ochutnáme, dle potřeby dovaříme a na závěr trochu osolíme. Vodu necháme téměř vydusit.

Z vlažné vody, sušeného sojového nápoje a rýžové mouky si připravíme záklechtku, kterou nalijeme na fazolky a za míchání povaříme.

Do omáčky již jenom přidáme sekaný kopr, řepkový olej, umeocet a lžičku sojové omáčky. Vše promícháme a servírujeme ozdobené čerstvou zeleninou.

Podáváme s celozrnným pečivem.

Poznámka: Fazolky adzuki jsou původem z Japonska. Mají příjemně nahořklou příchuť a jejich přimícháním do koprové omáčky získáme zajímavé jídlo.

Mně osobně velice chutnaly a i při oslabené slinivce jsem je strávila bez potíží. Vařila jsem je však skoro hodinu, aby byly co nejvíc měkké. Málem jsem je rozvařila, ale při problémech s trávením to není na škodu. Nejedla jsem k nim ale žádné pečivo. Nebylo to ani nutné, jídlo bylo syté dostatečně.

Při bobtnání fazolek používáme na vyměňování vody nejlépe odstátou vodu, která má pokojovou teplotu. Fazolky se „neleknou“ a proces klíčení se nezpomalí.

Sdílení

    13 588 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. Ala Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je opravdu nutné nechávat fazolky naklíčit ty dva dny? Co by se stalo, kdybych je po 12ti hodinovém namáčení uvařila? Děkuji:-) a přeji hezkou neděli
      • Alemari Odpovědět
        Milá Alo, můžete je uvařit již nabobtnané. Já je nechala klíčit, aby se více probudily k životu. Ono to v tom zrníčku začne pracovat a je to pak jen vice výživnější a i lépe stravitelnější. Pěknou neděli též. Alemari.
    2. Ala Odpovědět
      Dobré odpoledne, musím zase psát jen slova chvály, a to já ráda.:-) Včera jsem se konečně dostala k tomu, abych vyzkoušela tento Váš recept. A prostě naprostá bomba:-) Tentokrát mi toto jídlo vyšlo na 3 porce i když 4 bychom se z toho jistě také najedli.:-) A|e musím opravdu jen chválit, chutnalo to nejen mně, abych pravdu řekla, ale i rodičům, kteří to jedli se mnou:-) Takže moc děkuji za super recept a mohu říci, že já jsem použila kopr sušený, protože čerstvý jsem neměla a vůbec to nebylo na škodu:-) Mějte se krásně a jen tak dál....:-)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Alo, Děkuji...To je milé...Mějte se krásné též. Zdravím. Alemari.

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *