Fazolky s Hokaido na „smetaně“

2 porce | Pro bezlepkovou dietu zvolit jiné pečivo, jinak samotné fazolky v omáčce jsou vhodné…

Ingredience:
  • 200 g malých bílých fazolek
  • 170 g očištěné dýně hokaido + 200 ml vody
  • 70 g růžiček brokolice pro barevnost pokrmu
  • 20 g hladké rýžové mouky + 200 ml vody
  • 30–40 g sušeného sojového nápoje „Zajíc“ s příchutí smetany
  • špetka saturejky a oregána
  • špetka sušeného rozmarýnu
  • mořská sůl
  • 1–2 lžičky sojové omáčky „Tamari“

Máte-li možnost zakoupit letošní, úplně čerstvě vyloupané fazolky, určitě neváhejte. Není je třeba okamžitě uskladňovat, ale společně s dalšími plody nastupujícího podzimu můžete hned uvařit barevně výrazný a chuťově zajímavý pokrm, kterým zpestříte jídelníček celé rodině.

Fazolky jsou sice letošní, a vypadají měkce, ale i tak je potřeba je nechat nabobtnat.

Dokonalým namáčením se výrazně sníží doba jejich varu a též se vyplaví kyselina fytová, která tělu neprospívá.

Odvážené množství fazolek, které postačí pro dvě porce, namočíme předem, a v průběhu namáčení jednou dvakrát vodu vyměníme. Ve vodě je ponecháme minimálně přes noc, ale i celý den jim vůbec neuškodí.

Protože dýně Hokaido i brokolice jsou uvařeny rychleji, budeme vařit fazolky odděleně. Též je lze uvařit úplně dopředu a nechat pak vychladnout. Nemáme-li v úmyslu pokrm okamžitě dokončit, ponecháme vychladlé fazolky v lednici.

Fazolky uvaříme raději bez soli co nejvíce do měkka, ale tak, aby se ještě nerozvařily. Zde bude potřeba fazolky pohlídat, protože doba varu bude záviset na době jak namočení tak i na velikosti či jejich druhu. Nebudeme-li fazolky při vaření solit, nic se nestane, protože dochutíme celé jídlo v průběhu dalšího vaření.

Z dýně Hokaido vydlabeme jadérka a dužninu i se slupkou, která varem změkne, nakrájíme na menší kostky. V tomto pokrmu ji spolu s brokolicí přidáváme spíš pro celkovou barevnost, ale máme-li ji rádi, můžeme přidat i víc než jsem uvedla. Podlijeme vodou, posolíme, a dáme vařit společně s pokrájenými růžičkami brokolice.

Chvíli vaříme odkryté, ale pak dusíme pod pokličkou dohromady s kořením, kterého dáváme opatrně, protože zejména rozmarýn je dosti aromatický. Asi po 10 minutách varu přidáme k zelenině uvařené fazolky a vše dohromady prohřejeme. Jestliže nám při vaření fazolek zůstala na dně ještě neodpařená voda, tuto vlijeme k zelenině též. Po prohřátí fazolek přidáme sušený sojový nápoj s příchutí smetany a za míchání jej rozpustíme.

Z vody a hladké rýžové mouky připravíme záklechtku, kterou pokrm zahustíme a vytvoříme žlutou omáčku, jež krásně vynikne s barevnou zeleninou a „lahodí i oku“. Nakonec ještě zvýrazníme její chuť přidáním sojové omáčky Tamari a je uvařeno. :-)

Hotový pokrm naservírujeme a můžeme podávat. Doma chutnal s pšenično-žitným chlebem, ale můžeme k němu přiložit i rýžové pufované chlebíčky a pak ho směle zařadit i do bezlepkové diety.

Poznámka: Díky dýni Hokaido získá pokrm nádhernou a přitažlivou barvu, a nejen to, i zvláštní aromatickou chuť, kterou ještě podtrhne přidaný rozmarýn a další koření. Dáme-li této dýně víc, pokrmu to neublíží, ba naopak. Dýně Hokaido je velice prospěšná lidskému zdraví a společně s brokolicí výživnosti pokrmu jenom prospějí. Množstvím sojového nápoje s příchutí smetany si regulujeme „smetanovost“ výsledné omáčky.

Na oslabenou slinivku jsem však jídlo neověřovala. I když jsem fazolky uvařila hodně do měkka a dýni Hokaido i brokolici mohu, tak celé fazolky mne varovaly. Zde bych spíš navrhla, pokud byste měli i vy s oslabenou slinivkou zájem ochutnat, uvařené fazolky rozmixovat a přidat k zelenině v této podobě. Pokrm bude vypadat též zajímavě, a mohl by být i lépe stravitelný pro oslabené trávení. Ale to mne jen tak nyní při psaní napadlo bez ověření. :-)

Pokud se k tomu dostanu, doplním své zkušenosti, protože jinak pokrm vypadal velice lákavě a to, co jsem při vaření ochutnala mi neublížilo a moc chutnalo. Ale bylo to v množství jedné dvou lžiček, takže z toho nemohu usuzovat.

Sdílení

    32 373 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. eMxSweet Odpovědět
      Opět naprosto vynikající! Udělala jsem si dvě porce, ale stále chodím do hrnce ujídat, takže nevím, jestli mi zbude na večer. Prostě super rychlé a vynikající jídlo. Díky :)
      • Alemari Odpovědět
        Tak to mě těší, děkuji :-)

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *