Jak jsem slíbila u receptu na rýžové přílohové knedlíky, tak plním. Knedlíky budou vhodně doplňovat jednoduché a také na pohled lákavé jídlo z nyní ještě stále dostupné zeleniny. Mrkev, mladé fazolky, cibule, cuketa, samé zdravé „dobroty“ :-)
Přílohové rýžové knedlíky si připravíme dle již uvedeného receptu a nemusí to být ani současně. Můžeme je mít již hotové a nad párou je pak jenom přihřát.
Příprava dietní zeleninové směsi nám také nedá mnoho práce. Pouze očištění a pokrájení potřebné zeleniny.
Mrkev očistíme a pokrájíme na hranolky. Nejlepší je ji překrájet na menší válečky a ty pak pokrájet na plátky a nakonec na tenké hranolky. Je to více pro efekt, protože není postrouhaná na jemno a takto upravena může být vedle fazulky znatelná a tolik se nerozvaří.
Cuketa se v našem případě rozvaří stejně a tak v tomto pokrmu slouží spíš do objemu a na zahuštění.
Očištěnou a pokrájenou cibuli krátce orestujeme na panenském olivovém oleji, maximálně do sklovata, a přidáme pokrájenou mrkev, krátce podusíme a přidáme koření Like safran nebo kurkumu, aby se v oleji probarvilo.
Nyní přijde na řadu konečků zbavená, očištěná a na menší kousky pokrájená zelená nebo žlutá fazolka. Přisypeme ji k mrkvi a podlijeme vodou a necháme vše dusit spolu se špetnou pravého šafránu a trochou soli.
Dusíme asi tak 8 minut a přidáme na drobnější plátky pokrájenou nebo na hrubo nastrouhanou cuketu, špetku saturejky, lžičku mletého kmínu a trochu sojové omáčky „Tamari“ a vše necháme pár minut dusit dál, jen co cuketa změkne.
Mezitím si přípravím záklechtku z hladké rýžové mouky a studené vody. Dobře rozmíchanou vlijeme k vařící směsi a 2 minuty za míchání povaříme.
Na závěr přidáme posekanou čerstvou bazalku a můžeme podávat. Výbornou přílohou byly právě připravené rýžové knedlíky.
Těm, co v tomto dietním obědě budou chybět ještě bílkoviny, lze přiložit jedno až dvě vařená vejce nebo na plátky pokrájený a krátce orestovaný tempeh.