
Základem tohoto rychlého a zdravého jídla je fazolová kaše, kterou připravíme z instantní mouky. Když jako přílohu zvolíme pečená rajčata a třeba orestované marinované tofu, získáme velice chutný pokrm na oběd nebo i k večeři.
Kaše je připravena rychle a tak začneme nejdříve pečenými rajčaty. Množství neuvádím, ale počítejte asi tak na dvě porce 4–5 rajčat dle velikosti. Doporučuji si rajčata spařit a oloupat, protože takto udrží kukuřičnou strouhanku i po obvodě řezů. Podrobnější postup loupání rajčat jsem uvedla v poznámce u receptu Řecký salát.
Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme na širší řezy, cca 1,5 cm tlusté a zlehka je posolíme z obou stran. Rajčata posypeme na horní straně řezu trochu sušenou bazalkou a celé je obalíme v kukuřičné strouhance.
Obalené řezy rajčat klademe na plech na pečící papír a pokapeme je olivovým olejem. Vůbec nejlepší je, když máme olej v rozprašovači, protože ho takto můžeme po strouhance rozptýlit rovnoměrně. Rajčata vkládáme do roztopené trouby, kde je krátce zapečeme. Neobracíme.
Než se rajčata upečou, orestujeme si na olivovém oleji cibulku, kterou dáme pak na fazolovou kaši. ve stejném hrnci vedle cibulky prohřejeme nakrájené marinované tofu, které dáme též jako přílohu ke kaši.
Pro přípravu fazolové kaše si odměříme 500 ml vody a odvážíme 100 g instantní fazolové mouky. Mouku dobře rozmícháme kvedlačkou asi jenom ve 400 ml vody, v užší vyšší nádobě, a hned tuto houstnoucí směs vlijeme do kastrolu.
Zbylou vodou již jenom vypláchneme nádobu a tak dostaneme vše do hrnce. Přidáme majoránku, trochu sušené bazalky a česneku, sůl a za stálého míchání přivedeme kaši k varu. Ochutíme polévkovým kořením bez glutamanu a krátce prohřejeme.
Horkou kaši servírujeme na talíře. Kaši ještě posypeme restovanou cibulkou a obložíme pečenými rajčaty a marinovaným tofu.
Velice vhodnou přílohou je jakákoliv zelenina. V poledne nejlépečerstvá a navečer třeba v podobě kysaného zelí nebo salátu z červené řepy.
Kdo by měl větší hlad, může si jako přílohu zvolit žitný chléb nebo jiné celozrnné pečivo.
Kaše však chutná i bez pečiva.