Fazolová pomazánka s Tamari

miska – asi 750 g pomazánky | Při oslabené slinivce jen v mírném množství a dle aktuálního zdravotního stavu.

Ingredience:
  • 240 g bílých fazolí (v suchém stavu)
  • ½ lžičky saturejky
  • 1 rovná lžička oregana
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky „Tamari“
  • 1–1,5 rovné lžičky sušeného libečku
  • 100 g cibule
  • 100 g kysaného zelí bez nálevu
  • mořská sůl
  • 1–2 lžičky rajského protlaku bez cukru
  • případně trochu instantní rýžové mouky na zahuštění

Sytivá pomazánka z bílých fazolí je dochucena sojovou omáčkou Tamari a je vhodná i jako podklad na sváteční chlebíčky. Pro svůj obsah kvalitních škrobů i bílkovin z fazolí bude vhodnou alternativou tvarohových pomazánek, zejména pro ty co nemohou mléčnou bílkovinu.

Fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme dobře nabobtnat. Nejlépe přes noc, den a další noc. Každý den vodu vyměňujeme a na závěr ji též vylijeme. Tímto odstraníme z fazolí vyplavenou kyselinu fytovou, která odebírá tělu minerály.

Nabobtnané fazole, které zvětšily dvakrát svoji hmotnost vyklepneme do hrnce a zalijeme je asi 600 ml studené vody a dáme vařit. Fazole vaříme odkryté celkem asi hodinu a půl a v průběhu vaření doléváme zhruba po 15 minutách další vařící vodu. Vždy cca 300 ml, takže celkem takto dolijeme při vaření ještě 1,2 litru.

V první půl hodině odebíráme při vaření lžicí tvořící se pěnu, která ještě vynese na povrch případné nečistoty. Po odebrání pěny přidáme bylinky, které pomůžou se zlepšením stravitelnosti. Po hodině varu fazole mírně osolíme, ale není moc nutné, protože přídavek dalších ingrediencí sníží potřebu slaného dochucení pomazánky.

Při vaření fazolí si připravíme cibulku, kterou velice jemně nakrájíme a spaříme vařící vodou. Po chvíli vodu slijeme a cibulku necháme prochladnout. Z kysaného zelí vymačkáme tekutinu a nakrájíme ho též na velmi drobno.

Uvařené fazole necháme trochu prochladnout a vodu s bylinkami slijeme, ale nevyléváme. Budeme ji ještě potřebovat.

Fazole vložíme do sekacího mixéru a spolu s olejem a postupným přidáváním fazolového vývaru s bylinkami začneme fazole mixovat. Po přídavku panenského oleje a prvních čtyř lžic horkého vývaru z fazolí přidáme sojovou omáčku Tamari a umeocet.

Teprve pak přidáváme další vývar na zředění pomazánky. Raději po lžicích a vždy jen tolik, abychom zajistili chod mixéru. Musíme počítat i s tím, že přídavek jemně krájené, spařené cibulky a pokrájeného kysaného zelí pomazánku ještě trochu naředí.

Fazole nejdříve namixujeme do hladké konzistence společně se sušeným libečkem. Přídavek libečku raději kontrolujeme ochutnáním, abychom ho nedali víc než by nám pak bylo milé. Pak teprve přidáme cibulku a zelí a opět krátce promícháme. Vše stále v mixéru.

Na závěr doladíme pikantní chuť pomazánky přidáním jedné nebo i dvou lžiček rajského protlaku bez přidaného cukru. Hotovou pomazánku dáme vychladit.

Fazolovou pomazánku mažeme na žitný kváskový chléb a krajíčky ozdobíme čerstvou zeleninou. Takto chutnají nejvíce a potěší i náš zrak, neboť je pravdou, že jíme i očima :-)

Poznámka: Je lepší fazole vařit v menším množství vody, spíše je dusit a proto vodu raději v průběhu vaření doléváme.

Při přípravě této pomazánky jsem při mixování přidala celkem 7 polévkových lžic vývaru z fazolí. Množství přidaného vývaru je též odvislé od toho v jakém stavu fazole mixujeme. Za tepla nebude třeba tolik fazole ředit, ale jakmile úplně vychladnou, je potřeba tekutiny více. Pak již zvážíme, zda nebude lepší přídavek kvalitního oleje, pokud ho sneseme. Pomazánka bude trochu více mastnější, ale na chuti jí to neubere, ba naopak.

Když by se nám náhodou stalo, že jsme to s přídavkem tekutiny mírně přehnali, nic se neděje. Pomazánku zahustíme jednou nebo dvěma lžičkami instantní rýžové mouky, která pojme přebytečnou vlhkost a vše je zachráněno :-)

Sušený libeček doporučuji nejdřív nad ubrouskem dobře promnout v dlaních na prášek. Lépe pomazánku provoní. Máme-li čerstvý, bude možná ještě lepší než sušený, ale musí se zase dobře a jemně pokrájet. S touto bylinkou raději opatrně, je dosti aromatická a když bychom to přehnali, těžko budeme pomazánku napravovat. Byla by ostrá a trochu až nahořklá.

Pomazánka je bez mléčné bílkoviny a samotná je též vhodná do bezlepkové diety. Lákala mě svoji chutí, jak jsem ji připravovala, a tak jsem ji s odvahou ochutnala i s mojí oslabenou slinivkou. Dala jsem si ji s kváskovým pečivem, oloupanou okurkou a spařeným a oloupaným rajčetem. Neublížila mi, i když to dle mého soudu nebyla dělená strava. Myslím si, že v malém množství bude stravitelná i pro oslabenou slinivku bez následků, především díky své jemné konzistenci.

Sdílení

    29 026 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. gore.m Odpovědět
      Pomazánka byla moc dobrá. Zkusil jsem jí v uspěchané době vyrobit z konzervovaných fazolek a přidal lžičku Misa (někdo totíž vyplýtval veškerou sojovou omáčku a už jí nekoupil - kdo, netuším.-)) pro výraznější chut .-)
      • Alemari Odpovědět
        To jsem ráda, milý Martine, že Vám chutnala. Miso mám stále v plánu také koupit do své kuchyně, ale ještě se mi to nepodařilo. Asi ještě nepřišla ta správná doba :-) Zdravím a přeji bohatou pondělní pomlázku... Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *