
Sytivá pomazánka z bílých fazolí je dochucena sojovou omáčkou Tamari a je vhodná i jako podklad na sváteční chlebíčky. Pro svůj obsah kvalitních škrobů i bílkovin z fazolí bude vhodnou alternativou tvarohových pomazánek, zejména pro ty co nemohou mléčnou bílkovinu.
Fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme dobře nabobtnat. Nejlépe přes noc, den a další noc. Každý den vodu vyměňujeme a na závěr ji též vylijeme. Tímto odstraníme z fazolí vyplavenou kyselinu fytovou, která odebírá tělu minerály.
Nabobtnané fazole, které zvětšily dvakrát svoji hmotnost vyklepneme do hrnce a zalijeme je asi 600 ml studené vody a dáme vařit. Fazole vaříme odkryté celkem asi hodinu a půl a v průběhu vaření doléváme zhruba po 15 minutách další vařící vodu. Vždy cca 300 ml, takže celkem takto dolijeme při vaření ještě 1,2 litru.
V první půl hodině odebíráme při vaření lžicí tvořící se pěnu, která ještě vynese na povrch případné nečistoty. Po odebrání pěny přidáme bylinky, které pomůžou se zlepšením stravitelnosti. Po hodině varu fazole mírně osolíme, ale není moc nutné, protože přídavek dalších ingrediencí sníží potřebu slaného dochucení pomazánky.
Při vaření fazolí si připravíme cibulku, kterou velice jemně nakrájíme a spaříme vařící vodou. Po chvíli vodu slijeme a cibulku necháme prochladnout. Z kysaného zelí vymačkáme tekutinu a nakrájíme ho též na velmi drobno.
Uvařené fazole necháme trochu prochladnout a vodu s bylinkami slijeme, ale nevyléváme. Budeme ji ještě potřebovat.
Fazole vložíme do sekacího mixéru a spolu s olejem a postupným přidáváním fazolového vývaru s bylinkami začneme fazole mixovat. Po přídavku panenského oleje a prvních čtyř lžic horkého vývaru z fazolí přidáme sojovou omáčku Tamari a umeocet.
Teprve pak přidáváme další vývar na zředění pomazánky. Raději po lžicích a vždy jen tolik, abychom zajistili chod mixéru. Musíme počítat i s tím, že přídavek jemně krájené, spařené cibulky a pokrájeného kysaného zelí pomazánku ještě trochu naředí.
Fazole nejdříve namixujeme do hladké konzistence společně se sušeným libečkem. Přídavek libečku raději kontrolujeme ochutnáním, abychom ho nedali víc než by nám pak bylo milé. Pak teprve přidáme cibulku a zelí a opět krátce promícháme. Vše stále v mixéru.
Na závěr doladíme pikantní chuť pomazánky přidáním jedné nebo i dvou lžiček rajského protlaku bez přidaného cukru. Hotovou pomazánku dáme vychladit.
Fazolovou pomazánku mažeme na žitný kváskový chléb a krajíčky ozdobíme čerstvou zeleninou. Takto chutnají nejvíce a potěší i náš zrak, neboť je pravdou, že jíme i očima :-)