
Fazolový guláš, ochucený kořením a muškátovým oříškem je díky přídavku brambor samostatným pokrmem. Není potřeba k němu cokoli přidávat, snad jedině nějakou zeleninu. Chuťově ho velice doplňuje kysané bílé zelí.
Fazole dopředu namočíme, nejlépe přes noc nebo aspoň na 8 hodin. Vodu z namáčení vylijeme a k fazolím přidám 800 ml čisté vody a dáme je vařit.
Po přivedení k varu se začne vytvářet na povrchu tuhá pěna, která většinou vynese ještě nějaké nečistoty. Pěnu odebereme a pak teprve přidáme k fazolím 1 lžičku sušené bazalky.
Po půl hodině varu fazole osolíme a dále vaříme cca 15 minut mírným varem. Fazole budou po této době uvařeny. Voda se skoro všechna vydusí a tak je nutno ke konci vaření fazole hlídat, abychom je nepřipálili. Když by bylo potřeba, tak ještě dolijeme horkou vodu.
K dalšímu vlastnímu postupu přípravy guláše budeme potřebovat očištěné brambory, které nakrájíme na menší kostky. Na oleji zpěníme jemně pokrájenou cibulku a česnek a přisypeme červenou papriku. Promícháme, až paprika pustí barvu a do hrnce přisypeme pokrájené brambory.
Brambory orestujeme a pak teprve přidáme uvařené fazole. Fazole přidáme i s případnou vodou, ve které se vařily, a směs podlijeme ještě 650–700 ml vody, nejlépe vařící.
Guláš okořeníme. Libeček, curry, oregano, mletý kmín, koření „pašerák“, všechno koření dáváme v malém množství dle našeho uvážení nebo dle návodu.
Brambory s fazolemi a přidaným kořením společně dusíme pod pokličkou asi 10 minut.
Až jsou brambory měkké, tak guláš zahustíme záklechtkou, připravenou z tekutého obilného nápoje a bramborového škrobu. Záklechtku provaříme 2 minuty a v závěru guláš dochutíme mletým muškátovým oříškem.
Lehkou pikantnost pokrmu docílíme mírným okyselením umeoctem a dodáním petrželové natě, ale již bez dalšího vaření.