Fazolový guláš s muškátovým oříškem

3-4 porce

Ingredience:
  • 240–250 g červených fazolí + 800 ml vody
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 250 g cibule
  • 80 g česneku
  • 80 g panenského olivového oleje
  • 2 lžičky červené papriky
  • 500 g syrových očištěných brambor
  • 1 vrchovatá lžička sušeného libečku
  • ½ lžičky „curry“ koření
  • 1 rovná lžička oregana
  • 1 vrchovatá lžička koření „pašerák“
  • na špičku nože mletého muškátového oříšku
  • 15–20 g bramborového škrobu „Solamyl“
  • 300 ml tekutého obilného nápoje (sojový, rýžový…)
  • 1 lžíce umeocta
  • petrželová nať
  • kysané zelí, ředkvička na zpestření talíře
  • mořská sůl

Fazolový guláš, ochucený kořením a muškátovým oříškem je díky přídavku brambor samostatným pokrmem. Není potřeba k němu cokoli přidávat, snad jedině nějakou zeleninu. Chuťově ho velice doplňuje kysané bílé zelí.

Fazole dopředu namočíme, nejlépe přes noc nebo aspoň na 8 hodin. Vodu z namáčení vylijeme a k fazolím přidám  800 ml čisté vody a dáme je vařit.

Po přivedení k varu se začne vytvářet na povrchu tuhá pěna, která většinou vynese ještě nějaké nečistoty. Pěnu odebereme a pak teprve přidáme k fazolím 1 lžičku sušené bazalky.

Po půl hodině varu fazole osolíme a dále vaříme cca 15 minut mírným varem. Fazole budou po této době uvařeny. Voda se skoro všechna vydusí a tak je nutno ke konci vaření fazole hlídat, abychom je nepřipálili. Když by bylo potřeba, tak ještě dolijeme horkou vodu.

K dalšímu vlastnímu postupu přípravy guláše budeme potřebovat očištěné brambory, které nakrájíme na menší kostky. Na oleji zpěníme jemně pokrájenou cibulku a česnek a přisypeme červenou papriku. Promícháme, až paprika pustí barvu a do hrnce přisypeme pokrájené brambory.

Brambory orestujeme a pak teprve přidáme uvařené fazole. Fazole přidáme i s případnou vodou, ve které se vařily, a směs podlijeme ještě 650–700 ml vody, nejlépe vařící.

Guláš okořeníme. Libeček, curry, oregano, mletý kmín, koření „pašerák“, všechno koření dáváme v malém množství dle našeho uvážení nebo dle návodu.

Brambory s fazolemi a přidaným kořením společně dusíme pod pokličkou asi 10 minut.

Až jsou brambory měkké, tak guláš zahustíme záklechtkou, připravenou z tekutého obilného nápoje a bramborového škrobu. Záklechtku provaříme 2 minuty a v závěru guláš dochutíme mletým muškátovým oříškem.

Lehkou pikantnost pokrmu docílíme mírným okyselením umeoctem a dodáním petrželové natě, ale již bez dalšího vaření.

Poznámka: Nabobtnaných fazolí máme něco přes půl kg. Samozřejmě váženo bez vody.

Dáme-li o něco více jakéhokoliv koření, tak to pokrmu tak neublíží jako když bychom dali více mletého muškátového oříšku. S tímto kořením musíme velice opatrně.

Kupovaný mletý muškátový oříšek je méně aromatický než čerstvě nastrouhaný a tak nás to svádí dát ho více. Ve větším množství však může pokrm negativně ovlivnit. Guláš je pak nasládlý a přemíra tohoto koření se těžko eliminuje.

Fazolový guláš nepatří do mojí diety na oslabenou slinivku a tak ho nemohu doporučit dietářům. Vařím ho v rodině pro druhé a jeho příprava není složitá, i když se to na první pohled může zdát.

Chuťově je fazolový guláš s bramborem zajímavý. Muškátový oříšek, i když je ho z koření nejméně, dodá nevýrazným fazolím svoji osobitou příchuť, a jeho vůně převažuje v celém pokrmu.

Sdílení

    34 777 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. Veronika Odpovědět
      Dobrý den, čím bych mohla, prosím, nahradit sójový nápoj? Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Milá Veroniko, čímkoliv, tedy myšleno jako čímkoliv tekutým podobným... Nemáte-li, udělejte záklechtku i jen z vody nebo z jakéhokoliv jiného obilného nápoje. Recept jsem po Vašem dotaze více zevšeobecnila. S obilným nápojem je to jemnější, jakoby smetanovější. Zdravím. Alemari

    Napsat komentář: Alemari Zrušit odpověď na komentář

    *