Fazolový salát s rajčaty

4 porce | Pro bezlepkovou dietu s vhodným pečivem.

Ingredience:

Salát:

  • 250 g fazolek červená ledvina (v suchém stavu)
  • 1 větší cibule
  • 10 cm středně silného pórku
  • 1 větší kedlubna
  • 5 ředkviček
  • několik listů ledového salátu
  • 3 lžíce octu balsamico
  • 3 rajčata + pár na ozdobení
  • 1 zelená paprika
  • bazalka
  • mořská sůl

Dresing:

  • 400 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • mořská sůl
  • bazalka, oregano, saturejka

Fazole namočíme do vody na 24 hodin. Po nabobtnání vodu slijeme a fazole uvaříme v nové, mírně osolené vodě s bazalkou do měkka. Po uvaření vodu slijeme, ale necháme tolik, aby byly ponořené.

Přidáme k nim ocet balsamico a necháme naležet a vychladit. Pak z fazolí nálev slijeme. Pórek nakrájíme na kolečka, rajčata a papriku nakrájíme na kostečky. Cibuli drobně nakrájíme a spaříme vařící vodou, abychom odstranili ostrost. Scedíme ji a smícháme s fazolemi. Přidáme strouhanou kedlubnu a ředkvičky, nakrájená rajčata a papriku.

Vše spojíme dresingem, který připravíme v samostatné misce z jogurtu, řepkového oleje, citrónové šťávy, soli a koření. Na talíře položíme listy ledového salátu a na ně naklademe fazolový salát.

Salát ozdobíme rajčaty a podáváme s celozrnným pečivem. Pro bezlepkovou dietu třeba s rýžovými pufovanými chlebíčky.

Poznámka: Tento salát lze podávat jako samostatný pokrm. Pro problémovou slinivku můžeme rajčata spařit a oloupat, cibulku i pórek též spařit a současně vynechat ze salátu zelenou papriku, protože oslabená slinivka špatně snáší tvrdé zeleninové slupky. Pak by mohl být stravitelný. No a ještě i dobře pokousat.:-)

Ale nemám to ověřeno, protože jsem to na vlastním těle nezkoušela. Z tohoto důvodu raději do výběru receptů pro oslabenou slinivku nezařazuji.

Sdílení

    19 561 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *