Klasickou ovesnou fermentovanou kaši často připravuji na celodenních kurzech a zatím jsem ji nestihla vydat na webové stránky a tak nyní plním svůj slib. Rychlá kaše pomůže především těm co ráno nemají mnoho času na přípravu snídaně.
Jemné ovesné vločky večer zalijeme v hrnci odměřeným množstvím vody a necháme je při pokojové teplotě 8–12 hodin fermentovat. Při fermentaci dochází k částečnému štěpení škrobů a kaše je pak jednak lépe stravitelná, ale i zesládne. Ráno pak již jen přidáme tekutý ovesný nápoj, trochu skořice, špetku mletého fenyklu a přivedeme k varu.
Kaši velmi krátce povaříme, maximálně tak 1-1,5 minuty, déle neprovařujeme, abychom uchovali co nejvíce vitamínů, které vločky obsahují.
Povrch kaše potřeme datlovým medem, budou stačit cca 3 polévkové lžíce, a ozdobíme několika mandlemi. Podáváme buďto k snídani nebo i k večeři.
Pro malé děti je vynikající přídavek čistého mandlového másla namísto loupaných mandlí.
Alemari, zistila som, že keď dám do správy smajlika, tak sa neodošle celý text...takze posledná správa... Že ďakujem moc...s úsmevom, Alex
Nu jedině radím vyzkoušet. Já jsem osobně také snídala až v práci a jakoukoliv horkou kaši přímo z plotny jsem dala do sklenice, třeba omnia s víčkem (aby nepraskla, tak vždy i kovovou lžičku do ní při nalévání) a do termotašky a v práci pak bylo jídlo docela ještě hodně teplé a i zhoustlo. A to jsem si ráno vařívala do práce i obědy, které jsem také nesla v termotašce, oběd a snídani nad sebou, tak mi vydržel i ten oběd teplý až do jedné hodiny. Chce to ovšem ráno vstát dříve. Nenutím k následování, mé tělo prostě potřebovalo moji stravu, ač byly v práci obědy, a tak jsem neřešila zda se mi chce či nikoliv. Držím palce, vyzkoušejte co Vám bude vyhovovat. jak chuťově, tak časově.
Zdravím. AlemariPakliže máte dobré trávení, jistě můžete kaši jen přihřát nebo jíst rozmočené vločky i zastudena. Mám tu také takové přípravy v sekci müsli, ale poněkud v hustší konzistenci. Také ta syrová müsli sama nekonzumuji, připravovala jsem je pro druhé v rodině. Srdečně zdravím. Alemari