
Florentýnky s mandlemi patří také mezi velmi oblíbené cukroví v naší rodině. Mohu je připravovat i ve čtyřnásobném množství a vždy se sní mezi prvním cukrovím. Jsou velice rychlé na přípravu a lze je upéct v různých variantách.
Mandle nespařujeme a neloupeme, pouze utřeme v utěrce. Z bílků se dvěma lžícemi hodně studené vody a se špetkou soli ušleháme tuhý sníh, do kterého lehce zašleháme nejdříve fruktózu a pak následně mouku. Do těsta kápneme aromatický citrónový olej a na závěr vmícháme opatrně vařečkou celé mandle nebo půlky ořechů.
Formu na srnčí hřbet vymastíme a vysypeme pšeničnou celozrnnou krupicí nebo hrubou moukou. Hmotu rozetřeme do formy a pečeme v mírné troubě při 180–200 °C cca 45 minut. Hlídáme, aby tato „buchta“ moc neztmavla.
Píchnutím ověříme, zda je celá forma propečena. Upečenou buchtu vyklopíme z formy, zabalíme do suché čisté utěrky a necháme ležet do druhého dne. Asi po 24 hodinách krájíme tenké řezy, které sušíme ve velmi mírné troubě na suchárky.