
Křenovou omáčku známe většinou jako příloh z rýžové mouky a přidáme k bezvaječným grahamovým těstovinám, obložíme zeleninou, tak máme rychle hotov zdravý a<strong >dietní oběd, který bude chutnat a prospívat nejen lidem s oslabenou slinivkou.
Příprava je doopravdy velmi snadná. Těstoviny uvaříme ve slané vodě. Souběžně si v jiném hrnci uvaříme v páře růžičky brokolice, ale může se hodit i jakákoliv jiná zelenina, jako mrkev, hrášek, květák, dle toho, jak kterou zeleninu má kdo rád a snese.
Na omáčku si nejdříve odvážíme sušený rýžový nápoj, který rozpustíme ve vlažné vodě a doplníme do 800 ml nebo jej rozpustíme ve vlažném scezeném zeleninovém vývaru.
Do tohoto „mléčného“ základu rozmícháme hladkou rýžovou mouku a začneme pomalu vařit. Za stálého míchání omáčku povaříme cca 2 minuty, osolíme, odstavíme z plamene, přidáme olej, sojovou omáčku Tamari, okyselíme citrónovou šťávou z půlky citrónu a nakonec zamícháme strouhaný nebo jemně namixovaný křen.
Křenovou omáčkou poléváme uvařené špagety a obložíme je na talíři měkkou napařenou brokolicí.