Hlávkový salát s vejci

2-3 porce

Ingredience:
  • 330 g hlávkového salátu (1 velká hlávka)
  • 200 g salátové okurky
  • 100 g červené mladé cibule
  • 60 g pórku
  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • ½ citrónu na šťávu
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžíce sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžíce bodlákového oleje (ze světlice barvířské)
  • 1 bílý jogurt „Klasic“ (400 g)
  • 5 g čerstvého oregana
  • bazalka sušená nebo čerstvá dle chuti
  • nať kadeřavé petržele
  • mořská sůl

Jedna hlávka salátu nám většinou nestačí, obzvlášť je-li to salát „máslové“ chuti, který je u nás velmi oblíben. S přídavkem další zeleniny se mi většinou podaří zasytit víc osob a když k salátu přidám i nějakou bílkovinu, v našem případě vajíčka, stane se v ten okamžik hlavním jídlem.

Hlávku saláturozebereme na jednotlivé listy a dobře omyjeme pod tekoucí vodou. Natrháme jej nebo nakrájíme do velké mísy na menší kousky.

Salátovou okurku oloupeme, po délce do kříže rozkrojíme a nakrájíme na plátky-čtvrtkolečka. Červenou cibulku po očištění nakrájíme na „srpečky“ a pórek na jemná kolečka. Veškerou zeleninu v míse promícháme a přidáme všechny čerstvé nebo sušené bylinky, které salát krásně provoní.

V samostatné misce si dochutíme bílý jogurt. Přidáme k němu umeocet, citrónovou šťávu, sojovou omáčku Tamari a lžíci oleje lisovaného za studena. Nemáme-li olej ze světlice barvířské, použijeme jakýkoliv jiný kvalitní panenský olej (olivový, slunečnicový atd.). Tento dresing nakonec i osolíme a nalijeme ho na připravený salát. Dobře promícháme.

Uvařená vajíčka oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Do salátu je zlehka přimícháme úplně naposled, aby se nerozdrobila a byla v salátu vidět.

Vychlazený salát podáváme s pečivem nebo i bez, jak kdo má rád.

Poznámka: Tento salát se snědl beze zbytku a nezůstal ani na přidání. Je osvěžující a přitom dostatečně sytý. Také je velmi chutný k obědu do horkých letních dnů, když nemáme ani pomyšlení jíst něco teplého.

Pro oslabenou slinivku je vhodný, když cibulku a pórek spaříme a není to na škodu ani pro zdravé strávníky. Také lze při přípravě oddělit část salátu a přidat spařenou cibulku a pórek jen do konkrétní porce a jinak ostatní ponechat.

Sdílení

    12 208 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. Mižu Odpovědět
      Moc dobré. Místo normálního jogurtu jsem použila sojový, umeocet jsem neměla, tak jsem použila balzamikový ocet a cibulku s pórkem jsem lehce osmahla a dala na vrch salátu. S čerstvými bylinkami by to bylo určitě ještě lepší, ale i ty sušené stačily :-) Jedl to dokonce i můj přítel, přestože jsem ho před sojovým jogurtem varovala ;-)
      • Alemari Odpovědět
        Jste šikulka, milá Mižu. Sojový jogurt v salátu není ani poznat, že je jiný a je dobrou náhradou, když se chceme vyhnout kravskému mléku. Ono to další dochucení překryje trošku jinou chuť jogurt. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *