
Jedna hlávka salátu nám většinou nestačí, obzvlášť je-li to salát „máslové“ chuti, který je u nás velmi oblíben. S přídavkem další zeleniny se mi většinou podaří zasytit víc osob a když k salátu přidám i nějakou bílkovinu, v našem případě vajíčka, stane se v ten okamžik hlavním jídlem.
Hlávku saláturozebereme na jednotlivé listy a dobře omyjeme pod tekoucí vodou. Natrháme jej nebo nakrájíme do velké mísy na menší kousky.
Salátovou okurku oloupeme, po délce do kříže rozkrojíme a nakrájíme na plátky-čtvrtkolečka. Červenou cibulku po očištění nakrájíme na „srpečky“ a pórek na jemná kolečka. Veškerou zeleninu v míse promícháme a přidáme všechny čerstvé nebo sušené bylinky, které salát krásně provoní.
V samostatné misce si dochutíme bílý jogurt. Přidáme k němu umeocet, citrónovou šťávu, sojovou omáčku Tamari a lžíci oleje lisovaného za studena. Nemáme-li olej ze světlice barvířské, použijeme jakýkoliv jiný kvalitní panenský olej (olivový, slunečnicový atd.). Tento dresing nakonec i osolíme a nalijeme ho na připravený salát. Dobře promícháme.
Uvařená vajíčka oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Do salátu je zlehka přimícháme úplně naposled, aby se nerozdrobila a byla v salátu vidět.
Vychlazený salát podáváme s pečivem nebo i bez, jak kdo má rád.