Hokaidové pyré s bramborem

1 větší porce | Pro oslabenou slinivku je velmi vhodné.

Ingredience:
  • 170 g očištěné dýně „Hokaido“ asi ½ střední velikosti
  • 130 g očištěných brambor
  • 150 g mrkve (dle chuti i další kořenová zelenina)
  • 1 malá červená cibulka (30 g)
  • ½ lžičky majoránky
  • špetka oregana
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • trochu mořské soli
  • petrželová nať
  • 1 lžička panenského oleje

Dýni hokaido jako čistou dýňovou kaši nebo polévku jsem již představila. Existují další různé pokrmy z této dýně, výborná je i přímo pečená, ale jejím uvařením v kombinaci s bramborami docílíme zase jiné chuti. Vytvoříme jemnou hustou polévku, spíš bych řekla pyré, které může přijít velmi vhod právě v podzimním čase.

Očištěnou a jadérek zbavenou dýni hokaido i připravené brambory nakrájíme na kostky. Mrkev je ze surovin nejtvrdší, a proto ji doporučuji nakrájet na drobná kolečka, plátky, chceme-li, aby se uvařila do měkka souběžně. Avšak vzhledem k tomu, že polévku budeme mixovat, její nedovaření nebude v tomto případě na závadu…:-)

Připravené ingredience vložíme do hrnce a zalijeme kvalitní vodou v množství cca 400 ml. Osolíme a přidáme uvedené koření, z něhož je asi nejdůležitější mletý kmín, který velice podporuje trávení. Majoránka i oregano chuťově pyré zjemní a dodají zase novou příchuť.

Vše vaříme tak dlouho, až jsou brambory měkké. Dle nich se řídíme, protože dýně bude za tu dobu měkká určitě, a u mrkve případná křupavost nebude vadit.

Po prochladnutí nalijeme vývar se zeleninou do mixéru a namixujeme na jemnou kaši, kterou můžeme ještě omastit lžičkou kvalitního panenského oleje. Olej volíme dle své preference. Dobrý je slunečnicový, řepkový, ale i lněný.

Můžeme ho přidat ještě při mixování do pyré nebo až na závěr na taliři společně s nasekanou petrželovou natí.

Poznámka: Příprava pyré je velmi snadná a proto lze tuto polévku zvolit jako rýchlý zdroj energie. Nemusí se ani kombinovat s pečivem, není to vyloženě nutné, protože je dosti hustá, což poznáte i dle toho, že se petrželová nať, která dodává čerstvé vitamíny do polévky ani nezabořila. :-)

Pro oslabenou slinivku je tato kombinace vhodná, řekla bych přímo pohlazení pro slinivku, a též se bude hodit do dalších dietních i nedietních režimů.

Bližší informace k dýni Hokaido jsem uvedla v poznámce u receptu na polévku.

Sdílení

    11 636 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. monalisa007 Odpovědět
      monalisa007 Dobrý den, měla bych na Vás takový dotázek. Dá se toto pyré, ale i jiné recepty z dýně, vytvořit i z tradiční "české" dýně? Letos máme hojnou úrodu a ráda bych nějaký takovýto recept vyzkoušela.. Děkuji moc za skvělé recepty a za brzkou odpověď.
      • Alemari Odpovědět

        Milá monaliso, řekla bych, že technicky ano. V tomto případě není dýně jako dýně :-). Ale, chuť bude jiná a možná Vás moc nenadchne. Já si jednou udělala polévku s klasické dýně a tedy chuť byla divná. Něco tomu chybělo, a to byla ta nádherná chuť po pečených kaštanech, kterou vnímám u Hokaido. Musela jsem si tehdy hodně domluvit a představit si všechny kvality uvařené dýně a tu polévku sníst. Takže tak.

        Ale za zkoušku nic nedáte, třeba to s kořením bude dobré, ona každá dýně má také jinou chuť a koření dělá též své. :-) Ovšem já to již více neověřovala.

        Českou dýni jsme doma většinou zpracovali na „zelí“ nebo ji zavařovali jako kompot, tehdy samosebou plný cukru. Což již nedělám.

        Asi jsem Vám moc neporadila, ale tady pomůže jedině vyzkoušet. Ovšem naše dýně se musí určitě oloupat před jakoukoliv přípravou.Přeji pěkný večer. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *