Hrstková polévka se shiitake

3–4 porce | Při oslabené slinivce doporučuji rozmixovat celou polévku, bude pak velice dobře stravitelná.

Ingredience:
  • 70-80 g čočky
  • 100 g bílé fazolky
  • 1 500 ml kvalitní vody
  • 4 bobkové listy
  • mořská sůl
  • 6 kuliček nového koření
  • cca 10 g houbiček shiitake + 100 ml vody
  • 20 g česneku
  • 70-100 g cibule
  • 2 lžičky majoránky
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 350 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 1,5  kostky bujónu „Würzl“
  • 80 g ovesných vloček jemných
  • zelená řeřicha pro čerstvé vitamíny

V tomto nevlídném a chladném počasí je dobré zařadit do stravy pokrmy, které nám pomáhají s pokleslou imunitou. Houbičky shiitake jsem nejdříve vařila samotné jen tak ve vodě pro posílení organizmu, ale můžeme je přidat i do polévky, která se tímto stane až téměř léčivou.

Nejdříve je ale potřeba namočit houbičky, nejlépe i přes noc dopředu. Také čočku a bílé fazole.  Luštěniny namáčíme odděleně od houbiček, protože namáčecí vodu z luštěnin raději vylijeme, vzhledem k uvolněné kyselině fytové. Ta totiž následně odebírá tělu cenné minerály. Kdežto namočené houbičky budeme přidávat do polévky i s vodou, ve které se namáčely.

Příprava polévky druhý den již nezabere mnoho času. Namočenou čočku s fazolí slijeme a zalijeme čistou vodou (1,5 l) a přidáme 4 bobkové listy a 6 kuliček nového koření. Nabobtnané houbičky shiitake vyjmeme a pokrájíme na plátky a pak spolu s vodou, ve které ležely je přidáme k luštěninám. Vše dáme vařit ještě bez soli.

Luštěniny s houbičkami vaříme asi tak půl hodiny, pak je osolíme a přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu s česnekem a cibulí, přilijeme ještě asi 700 ml vody  a uvaříme za přídavku majoránky, bazalky a kmínu vše do měkka.

V závěru v polévce rozvaříme kostku a půl bujonu „Würzl“ a úplně nakonec vsypeme jemné ovesné vločky, které nám polévku zahustí. Vařit dál již nemusíme, když tak velmi krátce, vločky nabobtnají i ve vařící polévce a ztratí svou „syrovost“. Dobře promícháme a část polévky pro lepší stravitelnost můžeme i rozmixovat.

Polévku na talíři posypeme  čerstvou řeřichou nebo i jakoukoliv jinou zelenou natí.

Poznámka: Luštěninové polévky jsou velice sytivé a pro svůj obsah kvalitních bílkovin vhodné nejen do dietní kuchyně, ale prospívají i zdravým lidem.

Polévka s přídavkem vloček není bezlepková, ale kdo chce, aby byla, může si přidat a povařit místo ovesných vloček pohanku, pak bude vyhovovat i této dietě.

Houbičky shiitake nejsou jen tak ledajaké houby, jsou nazývány též „Elixír života “ nebo též houby dlouhověkosti. U nás jsou k dostání v prodejnách se zdravou výživou. Houby Shiitake mají množství léčivých vlastností a byly používány po staletí jako lidový lék na Dálném východě. Mají lahodnou kořeněnou chuť a výrazné aroma. Jejich užití je velice všestranné především v orientální, ale nyní již i v evropské kuchyni. Dieteticky jde o velmi cennou potravinu.  Obsahují mnoho výživných látek, bílkovin, polysacharidů, vitamínů a stopových prvků.

Osobně jsem s touto polévkou neměla problémy s trávením, takže s úpravami, především velkým namixováním, jsem ji použila i do své diety při oslabené slinivce.

27 420 zobrazení článku
O autorce
4 Komentářů
  1. Mária Odpovědět
    Dobrý den, vařím tuto polévku poprvé a je normální že ty houby shiitake divně smrdí? Děkuji
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Mário. Tak to tedy nevím, nemohu k nim přičichnout, abych posoudila :-) Mně houbičky shiitake nesmrdí, ale někomu mohou. Omlouvám se, ale nemohu se k dotazu více vyjádřit. Alemari
  2. Alice Odpovědět
    Dobrý den, chci se zeptat na luštěniny. V knize při nemocech se slinivkou, kterou mám od lékaře jsou zakázány. Stejně tak i veškeré houby, cibule a česnek. Děkuji Vám
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Alice. S odstupem Vám odpovídám, protože Váš dotaz spadl do spamu. Při nemocech je určitě potřeba držet dietu daleko přísnější a tam Vaše obavy jsou na místě. Na svém webu řeším i přísnou dietu po zánětech slinivky ... a také jsem o tom napsala brožurku, ale ostatní jídla jsou pro slinivku, která není nemocna, je jen oslabena po nemocích a hůře produkuje enzymy, proto je to potřeba rozlišovat, a tak člověk s pomocí a úpravou může i jiné potraviny než uvedené v doporučeních v knihách.

      Ano, mnoho je toho zakázáno, ale také i povoleno, třeba i to, s čím osobně mám jiné zkušenosti a mnohdy i nesouhlasím a je to povoleno, ale odporuje to zdravému stravování, jako piškoty, marmelády, šunky atd. atd.

      Každý jsme jiný a každý můžeme věřit někomu jinému. Já samosebou také vycházím z obecně platných doporučení, ale věřím v tomto ohledu více sobě a svému tělu a svým ověřeným postupům a zkušenostem...Lékaři a nutriční terapeuti a poradci musí brát v úvahu šíři populace, proto jejich omezení jsou širší než pro daného člověka a také nevím, zda napsali své rady po opakovaných zánětech slinivky a mají zkušenosti s dlouholetou dietou na svém vlastním těle. Třeba ano, ale já prociťuji pokrmy intuitivně, ne logicky, a také si vše ověřím svým tělem, a proto mám i vyzkoušeno, že dobře uvařené luštěniny a ještě i rozmixované jsou stravitelné, když se moc nekombinují s dalšími různorodými i zdravými jídly. Všechny luštěniny také neradím...Jen cizrnu, červenou čočku a trochu i klasickou, ale dobře rozmixovanou třeba v pomazánce a také i opatrně. Bílá fazolka jen v malém množství zde v polévce a rozmixovaná do hladka a vše vařeno s podpůrným kořením - kmín a bylinkami - bazalka a majoránka, jde také...

      Více najdete v článku.

      Souhlasím s tím, že o houby, když je nepokoušete, mohou nadělat paseku a vyprovokovat potíže, taktéž česnek a cibule v syrovém stavu. Ale jak cibuli tak česnek tu v syrovém stavu nikde nenabízím...Mám sama zkušenost, že uvařené nejsou na obtíž, protože jsou z nich vyprchané dráždivé silice. Držím dietu již mnoho let a jsem sedm let nyní již bez zánětu, jen s oslabením. Konkrétně zde u polévky s houbičkami shitake uvádím, že je vše lépe dobře rozmixovat.

      Milá Alice, jste-li po zánětu, určitě je dobré dodržovat dietu více přísnější a pak pozvolna zkoušet a přidávat a dle svých reakcí si upravovat stravu.

      S pozdravem Alemari

Zanechte odpověď

*