Hrudky z pražených vloček

zhruba 16 hrudek | Při oslabené slinivce raději jenom omezené množství.

Ingredience:
  • 150 g ovesných vloček BIO
  • 2 vrchovaté lžíce medu (80–90 g)
  • 2 lžíce oleje sezamového nebo slunečnicového
  • sezam bílý loupaný (15–20 g)

Hrudky z ovesných vloček připravujeme zpočátku podobným postupem jako Pražené ovesné vločky. Nejdříve si rozehřejeme v hrnci med s olejem. Mícháme až začne pěnit a vonět. Pak přidáme ovesné vločky a loupaný bílý sezam. Při pražení mícháme a obracíme, nejlépe dřevěnou špachtlí, tak dlouho, až vločky zezlátnou.

Horké upražené ovesné vločky se sezamem vyklopíme a rozprostřeme na velký talíř. Necháme trošku zchladnout do teploty, při které je udržíme v ruce. Z ještě dosti teplých upražených vloček oddělujeme malé hrstky, které v rukách mačkáním tvarujeme do kuliček. Vychladlé hrudky vkládáme do papírových košíčků.

Poznámka: Hrudky lze připravit pouze z hodně teplých upražených vloček. Jakmile vločky zchladnou, je pozdě, už se budou lámat a neudrží tvar. Je nutno pracovat rychle.

Ovesné hrudky jsou kalorické a syté, takže jsou předurčeny těm, co vydávají hodně energie nebo jejichž tělo je ve vývinu a roste.

Moje oslabená slinivka hrudky zatím snáší a ráda je ujídám, když je připravuji druhým. Ale do diety bych radila jen občas pár kousků.

Sdílení

    43 149 zobrazení článku
    O autorce
    11 komentářů
    1. Lucie Odpovědět
      Chtěla bych Vás Alemari poprosit o radu. Dlouho jsem se na výše uvedenou dobrůtku chystala a včera ji konečně zkusila. Přidala jsem ale ještě asi 4 lžíce medu, neboť mi vločky připadaly suché a nelepkavé a měla jsem strach, ať se pak dají tvarovat. Vytvořila jsem kuličky, které krásně ztuhly a byly náramně křupavé. Bohužel přes noc změkly a začaly se rozpadat. Udělala jsem něco špatně anebo se tomu zvlhnutí nedalo zabránit?
      • Alemari Odpovědět
        Myslím si, milá Lucie, že jste dala možná moc toho medu. Jednoduchý cukr rád přitahuje vlhkost. Také si nejsem jista, zda se Vám to vše pak zkaramelizovalo. Možná ano, píšete, že byly ztuhlé. Kuličky většinou brzy sníme, ale také jsem je již uchovávala paradoxně v lednici. Ale i tam kuličky později naberou vlhkost. Sice se nerozpadnou, ale trošku přece jen pak lepí... Jsou doopravdy nejchutnější čerstvé. Při přípravě se není potřeba obávat, že je medu málo a že se pak vločky nespojí. I když to vypadá, že jsou sypké, po zchladnutí ztvrdnou. Dříve jsem vločky přisypávala hned na začátku, ale pak to trvalo déle než se med v oleji zahřál a tvořil se karamel. Teď je proto přidávám, až když med s olejem pění a pak je bez přestání míchám. Čas ke karamelizaci se podstatně zkrátí. Při zahřívání vločky sleduji a až začnou „vláčnět“ , hlídám kdy začnou jakoby "téci" a tmavnout. Pak ztlumím plamen, abych je nespálila, ale jen stejnoměrně opražila a hlídám si vůni vloček. Občas je i sundávám a jenom promíchávám, protože hrnec drží teplo. Když již „tečou“ v celém objemu a jsou dostatečně zezlátlé, tak je vyklopím na talíř, aby byl co nejrychleji přerušen přísun tepla a nedošlo k připálení... Přeji, aby se Vám příště podařily. Budu je brzy dělat a tak Vám sdělím, jak dlouho vydrží ztuhlé. Tedy, pokud nějaké uchráním před snězením. :-) Zdravím. Alemari.
        • Alemari Odpovědět
          Připravovala jsem opakovaně hrudky z pražených vloček a tak ještě nyní upřesním i množství medu, protože není lžíce jako lžíce. :-)) Rozsah medu při dvou ověřování se pohyboval mezi 80-100 g. Pořádná lžíce vážila téměř 45 g. Oleje jsem v obou případech dala asi 25 g, tedy dvě lžíce mírně přeteklé. V obou případech mi hrudky šly vytvořit, ale při druhém ověřování, kdy jsem dala medu asi 100 g, šly tvořit lépe. Vydržely tuhé i druhý den a v lednici se jim dařilo ještě lépe než v místnosti. Tam trochu vlhly. Nedrobily se však v žádném případě. K tomu tvoření hrudek ještě prozradím, že si vždy oddělím část teplých vloček a v dlaních je silně mačkám a dotvarovávám. Až úplně zchladnou, pak jsou teprve kompaktní. Pro úplnost doplňuji, že sezamu tam při míchání přidávám tak 15-20 g. Alemari.
          • Lucie Odpovědět
            Moc děkuji za rady a čas, který jste věnovala tak důkladným pokusům. Kuličky určitě ještě vyzkouším, ale s těmi váhami nevím nevím. Moje váha zvládne navážit s přesností kila, možná stovky gramů, ale to je její vrchol... Asi si na vánoce budu přát pořádnou váhu :-))
    2. Alemari Odpovědět
      Rádo se stalo. Tu přesnou váhu to bude asi určitě chtít. Ono se někdy zdá, že „troška neuškodí“ ale žel, jsou jisté hranice. Nejdříve jsem si pořídila takovou váhu mechanickou asi do 300 g a pak 500 g, ale nebylo to ono. Mohu-li doporučit, tak si zrovna pořiďte váhu vyvažovací. Ta je pro přesnost vážení dle mých zkušeností nejlepší, i když má také své mouchy, třebas, když „končí“ baterie...:-). Ale jsem s ní spokojena. Mám ji dokonce i vyfocenou v článku Pomocníci v naší kuchyni, kde je v pozadí na třetím obrázku.. Moc zdravím. Alemari.
    3. Johanka Odpovědět
      Dobrý večer, chtěla bych poprosit o radu. Nemám doma bílý sezam, dá se použít něco místo něj? Díky moc
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Johanko, určitě se dá sezam i vyloučit...nebo dát nasekané oříšky. Pražené vločky dělávám i jen tak a tak půjdou připravit i tyto hrudky bez semínek. Zdravím. Alemari.
    4. Tereza Odpovědět
      Dnes jsem dělala a jsou moc dobré :)
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji. Jsem ráda, že chutnají :-)
    5. Michaela Odpovědět
      Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Kolik dní kuličky vydrží? A skladovat je v lednici, krabici, igelitu? ..Děkuji za odpověd :)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Vydrží, ale musí být určitě v suchu, jinak vlhnou. Dobu jsem netestovala, snad týden až čtrnáct dní? Raději uzavíratelnou krabici, přes igelit může vlhkost také projít. Pak už nekřupou. V lednici jim bude líp nebo v chladu, ale nedělala bych je moc dopředu, chcete-li je na Vánoce. Zdravím. Alemari

    Napsat komentář: Alemari Zrušit odpověď na komentář

    *

    captcha *