
Nastává období, kdy již uskladněné zimní hrušky ve sklepě dozrávají a je vhodné je probírat. Kdybyste jich měli moc a nevěděli co s nimi, doporučuji vám připravit hruškový dezert. Lze na něj zužitkovat všechny měkké hrušky a jeho příprava je na čas nenáročná.
Oloupané a vykrájené hrušky rozmixujeme. Pakliže nám mixér zpočátku nechce jet nebo máme-li hrušky míň šťavnaté, přidáme si do mixéru asi tak 50 ml vody.
Jemnou rozmixovanou kaši vlijeme do hrnce a dáme vařit. Přidáme skořici a krátce za míchání podusíme a ještě trochu vody při vaření odpaříme.
Do horkého pyré vsypeme agar-agar, dobře metličkou rozmícháme a agar rozpustíme. Povaříme 2–3 minuty a odstavíme z ohně.
Ke chladnoucí směsi přidáme med, ale jen tehdy, když bychom použili hrušky, které ještě nejsou moc sladké…jinak ani nemusíme.
Oslazené horké pyré nalijeme do připravených a vodou vypláchnutých hrnečků o objemu asi 200 ml a necháme pozvolna chladnout.
Studené hrníčky dáme v závěru vychladit do lednice. Ztuhlý hruškový dezert pak opatrně vyklopíme na talíře a ozdobíme tvarohovým potěšením a pokrájenými sušenými švestkami a ořechy.
Podáváme jako sváteční pohoštění nebo jen tak pro potěchu těla i duše :-)