Hruškový dezert

3 porce | Při oslabené slinivce raději jenom čistý dezert bez tvarohového potěšení a též bez ořechů.
Ingredience:
  • 750 g oloupaných hrušek (výborné jsou odrůdy Boskovská lahvice)
  • 50 ml vody
  • 3 rovné lžičky práškového agar-agaru
  • 2 lžičky medu (nejlépe akátový)
  • 1 rovná lžička mleté skořice
  • tvarohové potěšení na ozdobení
  • sušené švestky
  • trochu vlašských ořechů

Nastává období, kdy již uskladněné zimní hrušky ve sklepě dozrávají a je vhodné je probírat. Kdybyste jich měli moc a nevěděli co s nimi, doporučuji vám připravit hruškový dezert. Lze na něj zužitkovat všechny měkké hrušky a jeho příprava je na čas nenáročná.

Oloupané a vykrájené hrušky rozmixujeme. Pakliže nám mixér zpočátku nechce jet nebo máme-li hrušky míň šťavnaté, přidáme si do mixéru asi tak 50 ml vody.

Jemnou rozmixovanou kaši vlijeme do hrnce a dáme vařit. Přidáme skořici a krátce za míchání podusíme a ještě trochu vody při vaření odpaříme.

Do horkého pyré vsypeme agar-agar, dobře metličkou rozmícháme a agar rozpustíme. Povaříme 2–3 minuty a odstavíme z ohně.

Ke chladnoucí směsi přidáme med, ale jen tehdy, když bychom použili hrušky, které ještě nejsou moc sladké…jinak ani nemusíme.

Oslazené horké pyré nalijeme do připravených a vodou vypláchnutých hrnečků o objemu asi 200 ml a necháme pozvolna chladnout.

Studené hrníčky dáme v závěru vychladit do lednice. Ztuhlý hruškový dezert pak opatrně vyklopíme na talíře a ozdobíme tvarohovým potěšením a pokrájenými sušenými švestkami a ořechy.

Podáváme jako sváteční pohoštění nebo jen tak pro potěchu těla i duše :-)

Poznámka: Pamatuji si z dětství, že jsem mívali sklep plný krásných a dobrých hrušek ze sadu, které vydržely až do vánoc. Nám dětem nejvíce chutnaly Boskovské lahvice. Já jim říkala „kožeňáky“ pro jejich tvrdou slupku, ale chuť měly vynikající. Sad už nemáme, ale tyto hrušky jsem objevila na trhu a přinesla domů. Jenže se moc nejedly a tak jsem z nich nakonec, když již byly sladké jako med a měkké, připravila tento dezert.

Ten se naopak jedl a bylo pátráno po dalším, a tak jsem musela při příštím ověřování várku zvětšit. Snědl by se i ve větším množství :-)

Třeba Vás dezert také osloví svou jemnou chutí.

Pro svoji oslabenou slinivku jsem si připravila hruškový dezert jen tak čistý bez ozdobení a pro druhé zase ještě obohacený o oříšky i uvnitř…

Obojí nám chutnalo. Bez tvarohového potěšení okolo bylo hruškové želé také velice dobré :-) Doporučuji vyzkoušet.

Minimální množství agar-agaru je potřeba vyzkoušet, já dala uvedené a možná by stačilo i méně.  Agar tuhne až je vše studené a tak je potřeba trpělivě vyčkat.

Sdílení

    20 916 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. KK Odpovědět
      Podobně dělám "přesnídávku". Ovoce nevařím, jenom rozmixuji a naleji do převařeného agaru, po ztuhnutí znovu rozmixuji. Tahle varianta může být taky dobrá, příště to zkusim :) Když chci jinou příchuť, tak to dochutim nějakou zavařeninou.
      • Alemari Odpovědět
        To je též dobrý nápad. Alespoň zachováte více vitamínů. Já mám zase ráda hrušková povidla, ale nechtělo se mi s tím tentokrát tak dlouho míchat a tak jsem to jenom zahustila agarem a snědlo se to jen tak :-) Do jedné misečky jsem ještě zamíchala kapku pomerančového aromatického oleje od Justu, ale do receptu to neuvádím, úplně to ztratí hruškovou příchuť a získá krásnou pomerančovou a mým záměrem bylo tomu ponechat vůni hrušek... S těmi zavařeninami to může být také dobré. Děkuji za zkušenost a přeji pěkný večer, milá KK. Zdraví Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *