Tento jednoduchý jablečný dort připravuji nejen pro oslabenou slinivku, ale je velice vítán i ostatními v rodině. Protože strouhaná jablka rychle oxidují a hnědnou, je dobré si nejdříve připravit formu na dort. Tuhým máslem vytřeme dobře jak stěny tak spodní část formy a poklademe ji celozrnnými Dia piškoty po dně a svisle po jejím obvodu.
Jablka omyjeme, oloupeme a na hrubo nastrouháme. Dáme do kastrolu a trochu podlijeme vodou, aby se při dušení nepřichytily ke dnu. Dusíme tak 3–5 minut do měkka, nejlépe přikryté.
Do dušených jablek přidáme koncentrovanou jablečnou šťávu, která je osladí a přikápneme pomerančový aromatický olej.
Asi tak z 250–300 ml studené vody a 50 g maizeny si připravíme tekutinu na zahuštění. Do měkkých jablek přilijeme rozmíchanou maizenu a 2 minuty povaříme s jablky.
Hustý teplý jablečný puding nalijeme do připravené dortové formy, pokladené piškoty, uhladíme povrch a necháme vychladnout.
Až dort ztuhne, odděláme okruží dortové formy nejlépe tak, že celý dort po obvodu nahřejeme nad plamenem plynového hořáku (přitom celou formu i s dortem držíme v chňapkách) nebo fénem. Tím dojde k rozpuštění másla, kterým jsme formu vymazali, a obvodová část formy půjde snadno a bez poškození pudingového korpusu odejmout.
Dort pak dáme vychladit do ledničky.
Nemáme-li čas dort více vylepšit, můžeme jej podávat takto připravený, ale slavnostnější podobu dosáhneme obsypáním obvodu dortu mletým kokosem a ozdobením rýžovým krémem a sušeným ovocem.
Rýžový krém ke zdobení
Sušenou smetanu nebo rýžový nápoj si odvážíme a rozpustíme asi ve 100 ml horké vody. Po rozpuštění dolijeme vodou studenou do 250 ml. Lze použít i přímo 250 ml tekutého rýžového nápoje, který mírně ohřejeme. Pak v této vlažné tekutině rozmícháme hladkou rýžovou mouku a dáme pomalu vařit. Kaši osladíme lžící javorového sirupu a omastíme slunečnicovým olejem.
Za neustálého míchání povaříme 2 minuty na hustou kašičku, kterou na závěr ochutíme aromatickým olejem. Horkou kaší naplníme sáček se „zdobítkem“ a pokud na ruce její teplotu už sneseme, za tepla tímto „krémem“ dort ozdobíme. Uvedené množství vystačí na pěkné ozdobení jednoho dortu i trochu víc než je nafoceno.