Nesladká jahelná kaše může být použita nejen jako samostatný hodnotný pokrm, ale i jako vhodná příloha k mnoha dalším jídlům. Chuťově je velmi zajímavá právě přídavkem zeleniny, která je v ní rozmixována a vlastně na první pohled není ani vidět.
Před vlastní vložením do hrnce jáhly dvakrát spaříme vařící vodou, kterou vždy slijeme. Tím zbavíme jáhly případné hořkosti, vzniklé oxidací povrchové vrstvičky. Někdy, máte-li jáhly čerstvé, to není ani nutné, ale dělávám to preventivně především z toho důvodu, abych si výsledné jídlo nepokazila. Hořkost pak již ničím nelze odstranit.
Spařené jáhly zalijeme v hrnci uvedeným množstvím vody. Může se zdát, že je jí mnoho, ale při vaření se jednak vstřebá do jáhel a také se i vyvaří. Veškerou zeleninu do kaše si očistíme a nakrájíme na menší kousky. Budeme vařit vše dohromady, jak jáhly tak zeleninu a koření. Příprava pak nezabere již mnoho času.
Očištěnou zeleninu přidáme do hrnce a vaříme vše přikryté cca tak 20-25 minut. Doporučuji přivést k varu odkryté a pak var zregulovat na mírný, přikrýt pokličkou s dírkou a vařit dál tak, aby neutíkala voda z hrnce. Koření přidáme při vaření a také mořskou sůl. Pouze s přídavkem panenského kmínového oleje a „ghí“ počkáme, až jsou jáhly uvařeny a zelenina je měkká. Tyto tuky dáváme až do hotového pokrmu.
Je dobré kaši hned ještě za tepla rozmixovat buďto ponorným mixérem přímo v hrnci nebo kdo nemá, tak zvlášť v sekacím robotu. Tak to nyní dělávám já, co mi ponorný mixér „odešel“ :-). Do robotu je ale vhodné dávat jáhly s uvařenou zeleninou již trochu prochladlé, abychom si nepoškodili plastové součásti.
Kaši servírujeme teplou a jako přílohu si můžeme souběžně napařit jinou zeleninu nebo kaši obložit předem připraveným zeleninovým salátem. Je výborná jak červená řepa v umeoctu, zde je ozdobně nakrájena, tak salát z kysaného zelí s koprem.
Co dodat více? :-) Jen popřát dobrou chuť !