Jahelná kaše

1 porce | Výborná kaše pro oslabenou slinivku.

Ingredience:
  • 75 g jahel
  • 500 ml vody
  • 20–30 g sušeného sojového nebo rýžového nápoje
  • med, javorový sirup
  • mletá skořice
  • citrónový arom. olej „Just“

Jáhly jsou loupané proso a patří k nejstarším plodinám vůbec. Obsahují nejvíce minerálních látek potřebných pro stavbu kostí, vaziva a pro tvorbu kloubní tekutiny. Před vařením jáhly přebereme a nasypeme na sítko.

Prolijeme je 2–3 x vařící vodou, abychom odstranili případnou hořkost z povrchu zrníček.

Po spaření je vyklepneme do hrnce, zalijeme odměřeným množstvím vody a trošku osolíme. Vaříme 20–25 minut do měkka.

Pak vmícháme sušené obilné „mléko“, skořici, kápneme pro krásnou vůni i pár kapek citrónového arom. oleje Just a přímo v hrnci můžeme ještě lehce osladit medem nebo javorovým sirupem.

Neosladíme-li v hrnci, osladíme si kaši až na talíři. Ale není to nezbytné. Kaše je mírně sladká přidaným sušeným nápojem.

Poznámka: Kaše z jahel chutná velice dobře a měla by být častou součástí dětského jídelníčku, vhledem k vysokému obsahu látek podporujících stavbu organizmu.

Také pro lidi s nemocnou slinivkou je vhodná svoji lehkou stravitelností a výživnou hodnotou. S vyloučením nebo omezením alternativních sladidel lze kaši doporučit i pro nemocné cukrovkou.

Kdo nechce používat sušené obilné nápoje, může vařit přímo v tekutém nápoji, množství cca 500 – 530 ml, ale je nutné míchat, rádo se připaluje.

Jáhly jako jedny z mála „obilovin“ reagují v těle při trávení zásaditě a pomáhají při snižování překyselení těla.

84 733 zobrazení článku
O autorce
26 Komentářů
  1. ady Odpovědět
    Nedoporučovala bych používat med na kaši v hrnci. Předpokládám, že by byla ještě příliš horká a mohlo by tak dojít k degradaci cenných enzymů v medu.
    • Alemari Odpovědět
      Určitě jsem neměla na mysli, milá Ady, zamíchat med do horké kaše. :-) Ztráta cenných látek v medu při vyšší teplotě je mi známá. Spíš jsem myslela, že se v chladnoucí kaši med či javorový sirup lépe rozmíchá a nemusíme ho dát ani tolik, co bychom ho jinak použili na polití povrchu kaše. Teplotu, při které lze kaši případně v hrnci dosladit, si musí každý pohlídat již sám. Sama pro sebe kaši v hrnci nesladím, nepotřebuji ji již sladkou v celém obsahu. Pro druhé píšu, že sladit můžeme, ne však nezbytně musíme. :-) Děkuji za Vaši připomínku, je vidět, že se nad přípravou jídla správně zamýšlíte. S pozdravem Alemari
  2. Felixka Odpovědět
    Dobrý den, nejdřív bych Vám moc chtěla poděkovat za tyto stránky:) Už jsem zkusila nějaké recepty a vždy byly vynikající! A teď k mému dotazu. Strašně ráda jím kaše (ovesné, jahelné, z otrub.....) a vždycky si je nějak ochutím. Například nastrouhám jablko nebo přidám jogurt, ale nejsem si jistá, jestli je to úplně nejlepší kombinace. Prosím napište mi, co je vhodné do kaší míchat a co naopak úplně vyloučit. Moc děkuji za odpověď!
  3. Šárka Odpovědět
    Dobrý den. Já jsem také milovník ranních kaší. A protože vstávám brzo, snídám už v 4.15. Už rok 3x týdně sportuju, takže asi nejvíce používám ovesné vločky. Dávám si ale poloviční dávky, než kolik uvádí Alemari, neboť jím co 2-3 hodiny i 8x denně a měla jsem problém takovou porci do sebe dostat. :-) Jinak problémy se slinivkou nemám, ale hrozně ráda zkouším nové zdravé recepty z těchto stránek. Jiné už ani nepoužívám a tak sem ráda, že zde recepty narůstají. Chtěla jsem ale říci, že do této jáhlové kaše si já osobně přidávám ještě 1 sušený banán v celku, který pokrájím na drobno a uvařím společně s kaší a nakonec posypu ještě lžící lehce upražených slunečnicových semínek na teflonové pánvi. Již nedoslazuji, dám si raději lžičku medu do teplé (né horké) ajurvédské kávy, kterou kaši zapíjím. Dostatečně mě to nasytí na další 2-3 hodiny. Je to mňamka. Banány jsem koupila ve zdravé výživě.To by člověk nevěřil, co po nich po usušení zůstane:-))). Sice jsem slyšela, že po upražení semínka nebo ořechy strácejí všechny zdravé živiny a fungují už jenom pro tělo jako čistička střev, ale občas mi to nedá a na chvíli je na teflonu ohřeju. Co Vy na to Alemari? Jsou pak fakt mnohem chutnější. Šaryk
    • Alemari Odpovědět
      Děláte to dobře, milá Šárko, s tím množstvím kaše a časem, kdy jíst. Je správné, že posloucháte své tělo. Každý jsme jiný a věřím, že té kaše je dosti. Já sice moc banány nemusím, čerstvé ochlazují, ale přiznám se, že sušené jsou velice chutné. No a co na to orestování? Jistě, pokud semínka přímo upeču, ztratím hodně cenných látek, ale myslím si, že při krátkém opečení za nižší teploty se uvnitř tak neohřejí, aby se vše poničilo. Takže, kromě vlákniny tam určitě zůstanou minerální látky, které ohřev vydrží a také kvalitní tuky. No a navíc, jsou doopravdy mnohem chutnější. Krátkého orestování, ale jen na sucho, ne v dalším oleji, bych se neobávala. Semínka, oříšky, mandle atd., se ohřejí a lehce na povrchu opečou ve vlastním tuku a získají na chuti. Však cenné látky, které vznikají třebas namočením a předklíčením získáme zase jinde, při jiné příležitosti. Osobně si myslím, že zas až tak není potřeba se řídit přesně tím, co se píše a co se povídá. Občas potřebuje i duše pohladit chutným pokrmem na úkor něčeho přesně zdravého. Je to o svobodě a tak bych k tomu přistupovala. Stále je to zdravější než třebas kofola a hamburgery :-) Vždyť ten, kdo nabere směr na zdravější stravováním, ušel již tímto velký kus cesty a až se člověk vyčistí, samo tělo mu řekne, zda ta a ta úprava je pro něj ještě vhodná či nikoliv. Pěkný den. Alemari
  4. Michaela Odpovědět
    Dobrý den, jáhlovou kaši mám moc ráda a už několik let si ji připravuji především v zimním období, ať už jako snídani nebo odpolední svačinku. Nejradši mám variantu se sušeným ovocem (švestky nebo meruňky), které přidám těsně před koncem varu a nechám ještě chvilku pod pokličkou dojít. Obvykle pak už není nutné kaši příliš přislazovat. Jáhly kupuji vždy v biokvalitě, není je pak nutné několikrát spařovat, pouze stačí propláchnout horkou vodou. Michaela
    • Alemari Odpovědět
      Milá Michaelo, děkuji Vám za Vaše příspěvky, odpovím na každý postupně :-) Jahelnou kaši si také již nesladím, ale dávám si k ní datlový med a to je nade vše oslazení. Ten prostě miluji :-) Alemari
  5. Alemari Odpovědět
    Dobrý den přeji milá Felixko. Děkuji Vám za Vaše slova díků. Jsem ráda, že tu mám dalšího příznivce ranních kaší :-) Víte, ono je to s těmi kašemi tak. Jsou to obiloviny a až na jahelnou kaši, pokud si ji uvaříme jenom čistou, reaguji v těle stejně kysele, ale my je potřebujeme, protože obsahují „pomalé“ glycidy a doopravdy dokážou na dlouho dobře a levně zasytit a při tom nám dodají mnoho kvalitních stavebních látek. Osobně bych je již nekombinovala s bílkovinami jako jogurty. To je další zátěž jiného charakteru a tak to mnoho tělu po ránu nepomůže, když teprve startuje trávení. A čerstvé ovoce bych také nedávala. Jablka už vůbec ne, viz doporučení z článku o Zásadách pro zdraví. Když nějaké ovoce tak snad jedině sušené a ne mnoho. Co je vhodné ke kaším a jak a s čím je připravuji, to vše najdete v receptech v kategorii kaší. Asi by nemělo cenu zde vše znovu vypisovat. Snad jen stručně :-).. jak většinou uvádím, trochu sušeného ovoce, trošku - možná - oříšků, kdo může, a především hodně protiplísňové skořice a na trávení výborný zásaditý mletý fenykl, který pomáhá snižovat celkový kyselý charakter pokrmu. Kdo potřebuje více osladit, tak trochu medu, sladu nebo javorový sirup, popř. marmelády bez cukru nebo trošku kompotu bez cukru. Ovoce v čerstvém stavu má tendence v těle společně s kaší spíš kvasit. Může to pak nadýmat. No, někomu třeba zpočátku ještě ne, ale většinou je to pak spíš pro tělo zátěž. Je to můj pocit, který mám potvrzen i z literatury, že čerstvé ovoce by se mělo jíst samostatně. Tož tak :-), snad jsem Vám trošku problém objasnila, ale jsou to mé úvahy, druzí mohou mít na věc jiný názor. S pozdravem Alemari
    • Michaela Odpovědět
      Dobrý den, je podle Vás velký prohřešek obilná kaše se semínky a oříšky? Vše samozřejmě přes noc aktivvoané. Zatím jsem tedy snídala jen oříškovo-semínkové kaše se skořicí a datlovým sirupem, dnes ráno jsem ale měla z ovsa +oříškosemínek, chutnala mi, tak mě zajímá, zda tato kombinace dělá v těle velkou neplechu. Děkuji moc za odpověď,Míša
      • Alemari Odpovědět
        Milá Míšo, určitě to není prohřešek. Máte-li dobré trávení a vše dobře pokoušete, neplechu to nedělá...To jen lidé s oslabeným trávení si musí dávat větší pozor na kombinace. Ale i já, když mám slinivku v klidovém období, tak si dávám oříšky nebo mandle a datle, vše bude určitě lepší po namočení a dobrém rozmělnění v ústech... :-) Zdravím. Alemari
        • Dominika Odpovědět
          Dobrý den, ve Vašem komentáři je několik nesprávných tvrzení. Dovolím si upozornit např. na to, že bílý jogurt je zásaditá potravina, nikoliv kyselá. Docela zásadní rozdíl.
          • Alemari
            Milá Dominiko, přeji dobrý den. Děkuji za Váš komentář a upozornění na... cituji: "několik nesprávných tvrzení", ale zmiňujete jenom bílý jogurt. Tak nevím, které je další. Klidně mi napište, které další tvrzení je nesprávné, popovídáme :-) Mám ráda ve věcech jasno. Děkuji.

            K bílému jogurtu a jeho kyselé zátěži, jak jsem uvedla ve své odpovědi na komentář Felixky

            Takže....Určitě jsem si tuto informaci o kyselé zátěži nevymyslela a nedovolila bych si tvrdit něco, co jsem se nedočetla v literatuře, nikoliv na internetu. Čerpala jsem z knihy od Katrin Koelerové: Acidobazická rovnováha, str. 64, kde kromě "sladkého" mléka a "sladké" smetany ke šleháni, kteréžto obojí reagují v těle zásaditě, jsou všechny mléčné výrobky zařazeny do kategorie kyselinotvorných. 

              Ale nedalo mi to a poohlédla jsem se i na internetu a s údivem jsem zjistila, že co zdroj, to odlišná informace. Bílý jogurt je dle různých článků na netu mírně kyselinotvorný, neutrální a i lehce zásadotvorný. Tak kde je pak pravda?

             Když se takto sejdou rozporné informace, zapojuji svou intuici a při konzumaci jogurtu sleduji co to se mnou dělá a co mě napadá. Intuitivně podporuji informaci, že je kyselinotvorný, protože jogurty již dávno nejsou to co bývaly a jsou všelijak vylepšeny, že se nekazí a vydrží bůhvíjak dlouho. A tak nebudu rozporovat Vaše slova, třeba máte důvěryhodnější zdroje než já a nechám na čtenářích čemu chtějí věřit.. Text u svého komentáře jsem upravila, aby nevyvolával diskuzi a nechala jsem jen slovo zátěž, což jogurt s vločkami je a za tím si stojím, ale nikomu to nevnucuji. Každý jsme jiný a můžeme na smíchané jídlo reagovat jinak. S pozdravem Alemari

            Pozn.: z počátku jsou některé komentáře posunuty a zpřeházeny, při převodu celého webu v roce 2011 do jiného programu se to bohužel stalo a někde to prostě nešlo uspořádat chronologicky ani ručně)

  6. Lucienka Odpovědět
    Dobrý den, chci se zeptat, zda je nutné vařit jáhlovou kaši v mléce (většina receptů to tak má) či sušeném mléce nebo by postačilo jen ve vodě? Mléko údajně není pro naše tělo ta nejlepší volba. Děkuji za Vaši odpověď.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Lucienko, teď nevím, zda jsem plně pochopila, jaké mléko máte na mysli. Máte pravdu, myslíte-li mléko kravské, tak to doopravdy není ta nejlepší volba, nehledě na to, že díky obsaženému mléčnému cukru a mléčné bílkovinně se nejen při vaření kaše připaluje, ale též pak není vhodná pro lidi, co jsou již na kravské mléko alergičtí. Z obou důvodů a též, že kravské mléko vůbec nedoporučuji, ani já osobně nevařím obilné kaše v kravském mléce, ale když, tak za použití mléka obilného, někdy sušeného, ale nyní více i tekutého. Zde na stránkách recept na kaši s použitím kravského mléka neuvádím žádný :-). Kaše lze vařit jen ve vodě, což také sama dělám, pakliže chci vyloučit i to obilné mléko, které zde v receptech je. Vaření jenom ve vodě je ta nejdietnější podoba obilné kaše. Zdravím. Alemari
  7. Jakub Ryška Odpovědět
    Dobrý den, co to znamená "přebrání"? Existuje nějaký seznam těchto kuchařských výrazů? V mnoha receptech je něco čemu nerozumím a pak skončím u instantní polívky :-) Díky za odpověď
    • Alemari Odpovědět
      Milý Jakube, chápu, že to může pro někoho, kdo nevaří stále znít podivně, ale já jsem již jako malá "přebírala" mamince čočku a rýži a tak si myslím, že tento výraz není zas až tak nejasný. Vidíte, vůbec mě nenapadlo, že by mohl být. Něco přebrat je zde míněno tak, že z toho odstraníme drobné nečistoty. Dělám to tak, že čočku, rýži nebo zde zmíněné jáhly vysypu na stůl nebo na velký podnos do jedné vrstvy a prohlédnu. pak vyberu, co tam nepatří. Podobný význam by zde mělo slovo prohlédnout, ale to neobsahuje ten úkon vybrat kamínky a nečistoty nebo nějaká začernalá zrníčka. Ještě musím podotknout, že s podobným dotazem jsem se setkala poprvé, ale snad je to nyní již jasnější .-) ?
      • Jakub Ryška Odpovědět
        Díky za odpověď, v jáhlech, které jsem koupil žádné nečistoty nebyly, takže když jsem tento krok přeskočil, nic ne nestalo. :-)
        • Alemari Odpovědět
          Rádo se stalo milý Jakube, tak to je dobře, že jste to mohl přeskočit :-)
  8. hajtra Odpovědět
    Jednoduche cukry (med, javor.sirup) v tele kvasí na slozitem cukru (obilovina). Kombinace polysacharidy s monosacharidy, cili slozite cukry s jednoduchymi, coz znamena nejist obiloviny s ovocem nebo jednoduchym cukrem. Pro doslazeni mozno pouzit Natto miso, Shiro miso, slad (napr. Sladěnka) nebo Amazake.
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji za upřesnění. Ano, další informace nejsou nikdy na škodu. Člověk, když najede na určitý směr, většinou nestojí na místě a v hledání dál pokračuje a pak dojde i k tomuto poznání, které zde na webu ještě tak přesně nepraktikuji. Vše se vyvíjí. :-)
  9. hajtra Odpovědět
    Z hlediska energii jinu a jangu by se na "sladko" mela pripravovat prave pouze kase jahlova, jahly jsou mirne zasadite. ostatni obili (jak jiz autorka vysvetlila) stejne jako sladidla prekyseluji, coz je dobre vyvazovat zeleninou. Proto prikladat ke kasim blansirovanou mrkev, porek, kedlubnu, kvetak atd. (tzv. sladka zelenina).
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den hajtro. Je vidět, že se již řídíte více principy jinu a jangu. Žel, ne všichni mají tyto zkušenosti již tak v mysli ujasněny a teprve svůj směr hledají, pokud se již začali zamýšlet nad svou stravou. Proto zde vše tak striktně nehlásám. :-) Hezký den. Alemari
  10. Martina Odpovědět
    Moc dekuji za recept. Kasi mam moc rada. ☺ Jen si nejsem jista uzitim soji v detske verzi, jelikoz je to pro deti vcelku nevhodna surovina. Presto pecka!
    • Alemari Odpovědět
      Rádo se stalo, milá Martinko. Pro děti lze použít mléko rýžové, již jsem to doplnila v textu. Každý si může volit dle svých priorit, já nejsem cíl, jen ukazatel :-), že to lze jinak. Postupně, když na to takto narazím, recepty trošku pozměňuji, tak jak se měním i sama :-). Pěkný den přeji. Alemari
  11. Daniela Odpovědět
    Dobrý den, chci se zeptat, kupuji kaše v obchůdku bezobalu, jsou to instantní kaše? Je na nich něco špatného, čím se liší od vařených kaší? Jedná se mi hlavně o jahelnou, pohankovou a čirokovou. Moc děkuji, Daniela
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji, milá Danielo. Je to dost pravděpodobné, že budou instantní, ale takto na dálku Vám to nepotvrdím, protože tyto kaše z obchůdku bez obalu nekupuji a zatím jsem se s nimi neseznámila. Pokud je nemusíte vařit a jenom je zaléváte horkou vodou nebo horkým mlékem nebo horkým obilným nápojem, tak budou. Moje rada, zeptejte se prodejce. Pak budete moudřejší. Netvrdím, že je na instantních kaších něco špatného, určitě nasytí, ale ne na dlouho, člověk může mít brzy hlad. Pokud je kaše instantní, to znamená, že je již předpřipravena za vyššího tlaku a teploty a v těle vyvolává poněkud jinou odezvu než kaše vařená klasicky, tudíž za pomalého varu neopracované suroviny. Dle získaných poznatků mívají instantní kaše vyšší glykemický index, což nemusí být vhodné při onemocnění slinivky-jak její funkční poruchy nebo i cukrovky. Zdravému člověku by ublížit neměly, ale i tak se nemá nic přehánět. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*