
Jáhly jsou loupané proso a patří k nejstarším plodinám vůbec. Obsahují nejvíce minerálních látek potřebných pro stavbu kostí, vaziva a pro tvorbu kloubní tekutiny. Před vařením jáhly přebereme a nasypeme na sítko.
Prolijeme je 2–3 x vařící vodou, abychom odstranili případnou hořkost z povrchu zrníček.
Po spaření je vyklepneme do hrnce, zalijeme odměřeným množstvím vody a trošku osolíme. Vaříme 20–25 minut do měkka.
Pak vmícháme sušené obilné „mléko“, skořici, kápneme pro krásnou vůni i pár kapek citrónového arom. oleje Just a přímo v hrnci můžeme ještě lehce osladit medem nebo javorovým sirupem.
Neosladíme-li v hrnci, osladíme si kaši až na talíři. Ale není to nezbytné. Kaše je mírně sladká přidaným sušeným nápojem.
K bílému jogurtu a jeho kyselé zátěži, jak jsem uvedla ve své odpovědi na komentář Felixky
Takže....Určitě jsem si tuto informaci o kyselé zátěži nevymyslela a nedovolila bych si tvrdit něco, co jsem se nedočetla v literatuře, nikoliv na internetu. Čerpala jsem z knihy od Katrin Koelerové: Acidobazická rovnováha, str. 64, kde kromě "sladkého" mléka a "sladké" smetany ke šleháni, kteréžto obojí reagují v těle zásaditě, jsou všechny mléčné výrobky zařazeny do kategorie kyselinotvorných.
Ale nedalo mi to a poohlédla jsem se i na internetu a s údivem jsem zjistila, že co zdroj, to odlišná informace. Bílý jogurt je dle různých článků na netu mírně kyselinotvorný, neutrální a i lehce zásadotvorný. Tak kde je pak pravda?Když se takto sejdou rozporné informace, zapojuji svou intuici a při konzumaci jogurtu sleduji co to se mnou dělá a co mě napadá. Intuitivně podporuji informaci, že je kyselinotvorný, protože jogurty již dávno nejsou to co bývaly a jsou všelijak vylepšeny, že se nekazí a vydrží bůhvíjak dlouho. A tak nebudu rozporovat Vaše slova, třeba máte důvěryhodnější zdroje než já a nechám na čtenářích čemu chtějí věřit.. Text u svého komentáře jsem upravila, aby nevyvolával diskuzi a nechala jsem jen slovo zátěž, což jogurt s vločkami je a za tím si stojím, ale nikomu to nevnucuji. Každý jsme jiný a můžeme na smíchané jídlo reagovat jinak. S pozdravem Alemari
Pozn.: z počátku jsou některé komentáře posunuty a zpřeházeny, při převodu celého webu v roce 2011 do jiného programu se to bohužel stalo a někde to prostě nešlo uspořádat chronologicky ani ručně)