
Máme-li oslabené trávení a nemůžeme všelijaké dobroty a pamlsky, určitě uvítáme každé zpestření svého jídelníčku. Jednoduché a dietní koláčky bez cukru jsou připraveny z jáhel a mohou nám dobře posloužit jako rychlá snídaně nebo i svačina na cestách a v práci.
Jejich příprava nezabere moc času a je na suroviny nenáročná. Postačí nám trochu jáhel, rýžový sušený nápoj nebo i jiné obilné „mléko“ a na oslazení nesířené sušené meruňky. Máme-li citrónový aromatický olej, je velmi vhodné jím těsto ochutit, ale i bez něj budou koláčky dobré.
Odvážené a přebrané jáhly zalijeme v hrnci vařící vodou. Promícháme a vodu slijeme přes cedník. Spařování opakujeme ještě dvakrát. Tímto odstraníme případnou hořkou zoxidovanou vrstvičku z povrchu zrníček.
Přecezené jáhly vyklepneme zpět do hrnce, zalijeme jedním litrem studené vody, rozmícháme a dáme vařit. Lehce osolíme a přidáme skořici. Vodu přivedeme k varu a jáhly vaříme odkryté mírným varem asi 20-25 minut do měkka tak, až se voda téměř vyvaří. Míchat moc nemusíme, jen občas kontrolujeme množství vody. Připalovat by se neměly, pokud je u dna ještě i jen trošku vody.
Další vodu nedoléváme. Do horkých jáhel zamícháme sušený rýžový nápoj a na jemno pokrájené meruňky. Těsto ovoníme pár kapkami citrónového aromatického oleje a necháme prochladnout.
Na plech vyložený papírem na pečení tvoříme lžičkou hromádky, které můžeme ozdobit na povrchu malou půlkou vlašského oříšku.
Pečeme v mírné troubě asi při 170°C, max. při 190 °C, spíše je vysušujeme. Je-li trouba moc předehřátá, začnou se hromádky roztékat. To se mi při pečení stalo, ale jenom jsem pak troubu zmírnila a hromádky zpět upravila lžičkou do původního tvaru a nebylo nic znát, protože již byly zaschlé a po úpravě si tvar udržely…:-)
Doba pečení bude závislá od teploty, ale bude stačit 30–35 minut. Po upečení je necháme na plechu vychladnout.