Jahelné dietní koláčky

1,5 plechu | Při oslabené slinivce je na zvážení použití ořechů vcelku.

Ingredience:
  • 200 g jáhel + 1 l vody
  • 50 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“
  • 90–100 g sušených nesířených meruněk
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • vlašské oříšky na ozdobu
  • ¼ lžičky kvalitní skořice
  • mořská sůl

Máme-li oslabené trávení a nemůžeme všelijaké dobroty a pamlsky, určitě uvítáme každé zpestření svého jídelníčku. Jednoduché a dietní koláčky bez cukru jsou připraveny z jáhel a mohou nám dobře posloužit jako rychlá snídaně nebo i svačina na cestách a v práci.

Jejich příprava nezabere moc času a je na suroviny nenáročná. Postačí nám trochu jáhel, rýžový sušený nápoj nebo i jiné obilné „mléko“ a na oslazení nesířené sušené meruňky. Máme-li citrónový aromatický olej, je velmi vhodné jím těsto ochutit, ale i bez něj budou koláčky dobré.

Odvážené a přebrané jáhly zalijeme v hrnci vařící vodou. Promícháme a vodu slijeme přes cedník. Spařování opakujeme ještě dvakrát. Tímto odstraníme případnou hořkou zoxidovanou vrstvičku z povrchu zrníček.

Přecezené jáhly vyklepneme zpět do hrnce, zalijeme jedním litrem studené vody, rozmícháme a dáme vařit. Lehce osolíme a přidáme skořici. Vodu přivedeme k varu a jáhly vaříme odkryté mírným varem asi 20-25 minut do měkka tak, až se voda téměř vyvaří. Míchat moc nemusíme, jen občas kontrolujeme množství vody. Připalovat by se neměly, pokud je u dna ještě i jen trošku vody.

Další vodu nedoléváme. Do horkých jáhel zamícháme sušený rýžový nápoj a na jemno pokrájené meruňky. Těsto ovoníme pár kapkami citrónového aromatického oleje a necháme prochladnout.

Na plech vyložený papírem na pečení tvoříme lžičkou hromádky, které můžeme ozdobit na povrchu malou půlkou vlašského oříšku.

Pečeme v mírné troubě asi při 170°C, max. při 190 °C, spíše je vysušujeme. Je-li trouba moc předehřátá, začnou se hromádky roztékat. To se mi při pečení stalo, ale jenom jsem pak troubu zmírnila a hromádky zpět upravila lžičkou do původního tvaru a nebylo nic znát, protože již byly zaschlé a po úpravě si tvar udržely…:-)

Doba pečení bude závislá od teploty, ale bude stačit 30–35 minut. Po upečení je necháme na plechu vychladnout.

Poznámka: Jednoduché, velice lehké a dietní koláčky jsou určeny všem těm co chtějí mlsat zdravě a jsou tvořiví. Určitě lze původně připravenou kaši sníst jenom tak a nic z ní nepéct, ale zase v kašovité konzistenci se jáhly hůře přenáší…:-)

Tyto koláčky jsem si vlastně připravila jenom pro sebe s oslabenou slinivkou, i když po nich mlsně pokukovali i moji synové. Dala jsem jim jenom ochutnat a jinak jsem si je uchránila, protože mi nahradily jednu snídani a dvě svačiny a při časové vytíženosti mi přišly velmi vhod.

Možná s nimi neuspějete u mlsných strávníků, ale pro dietní jídelniček jsou jako „dělané“…:-)

Mírně nafouklé koláčky trochu chutnají jako neplněné věnečky z odpalovaného těsta. Jsou však sladší použitými meruňkami. Kdo snese oříšek, může je přizdobit. Osobně jsem ho po dobrém rozmělnění snesla, ale neměla jsem je na celé dávce koláčků a tak i ty bez nich byly dobré. Ze zkušenosti vím, že opečené ořechy i mandle a dobře pokousané mi na oslabenou slinivku v malém množství neubližují.

Jáhly je vždy vhodné před vařením přebrat. Mohou obsahovat drobné kamínky, které bychom asi v pokrmu pak nalézt nechtěli…

Pozn. Až po přečtení komentáře od janeeS jsem si uvědomila, že mi tu skořice z receptu vypadla :-) Můžete ji přidat anebo nemusíte, obojí bude chutné. Skořice má výborné protiplísňové vlastnosti.

28 712 zobrazení článku
O autorce
12 Komentářů
  1. jitka Odpovědět
    Mila Alemari, diky za Vase uzasne stranky! Pred par mesici jsem zjistila, ze mam alergii na mleko, psenici, vejce a par dalsich drobnosti, tak se ted pomalu ucim varit jinak, lepe a zdraveji. Diky Vam mam ted tolik inspirace, ze se uz nemuzu dockat neco z toho vyzkouset :) Chtela jsem se zeptat na instantni ryzove napoje Zajic, ktere casto pouzivate. Ziju v zahranici, takze se k nim nedostanu. Muzu je nahradit normalnim "tekutym" ryzovym mlekem? A v jakem pomeru? Predem dekuju za odpoved Jitka
    • Alemari Odpovědět
      Milá Jitko, těší mě moc, že píšete i z ciziny. Určitě můžete mnou uváděná mléka nahradit i tekutými „mléky“. Vždy se prosím podívejte v jakém množství vody rozpouštím původní sušený nápoj, a tolik dáte přímo „mléka“ již bez odváženého množství původního nápoje. Měla byste se trefit. Nevím ted samozřejmě hned, kde jsem všude tento nápoj uváděla, ale budete-li mít konkrétní problém, ozvěte se pak přímo komentářem k danému receptu, abych Vám mohla poradit. Začala jsem stránky dělat původně jen pro naši republiku a teď jen hledím, kde jsou všude Češi a tak si některé suroviny budou muset asi nahradit. Přeji hodně úspěchů při vaření a děkuji Vám za Váš milý ohlas. Alemari
  2. Makys Odpovědět
    Dobrý den, také velice děkuji za Vaše recepty. Jsou krásně napsané a vaří se podle nich opravdu skvěle. Jen bych se chtěla zeptat zda je možné nahrazovat Zajíce medem? (popřípadě v jakém poměru). Velice děkuji
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji též milá Makys. Děkuji za Vaše pochvalná slova. Jsem moc ráda, že se Vám podle mých receptů dobře vaří. Co se týče Zajíce, asi myslíte značku obilného nápoje? Ten sušený nápoj tam je pro dodání mléčné chuti, na oslazení jsou použité sušené meruňky, takže přidávat med je celkem i zbytečné. Navíc, med je jiné konzistence a mléčnou přichuť pečivu nepřidá. Pakliže chcete nebo potřebujete sušený rýžový nápoj vyloučit, tak nedávejte nic a nechte na oslazení jen ty meruňky. Bude to i tak dobré. Med spíš jen víc osladí, ale přidat ho tam trochu můžete, kolik, to Vám přesně neřeknu, snad 1 lžíce by mohla stačit a bude to více sladší. Je však možné, že si nerozumíme, a já nepochopila položený dotaz. Je-li tomu tak, prosím upřesněte mi, co (tady to asi bude ten nápoj, že :-) ) a hlavně za jakým účelem ho chcete v receptu nahradit. Zdravím. Alemari
  3. Makys Odpovědět
    Děkuji za odpověd. Já prve nějak špatně pochopila důvod užití sušeného nápoje. Ve většině receptů, se kterými jsme se setkala byl sušený "mléčný" nápoj přidáván kvůli tomu, že dodá sladkou chuť místo cukru. Teď je mi to již jasné :-) děkuji.
    • Alemari Odpovědět
      Rádo se stalo :-), milá Makys. Jsem ráda, že jsme si to vyjasnily. Ten sušený „obilný“ nápoj samozřejmě také osladí a je tam i místo toho cukru, většinou objemově, ale současně má i jinou funkci. Třeba u kaší především tu „mléčnou“. Prostě jak kde, pomůže, ale zrovna zde být vyloženě nemusí. Jsou lidém co i tyto nápoje nepoužívají, protože přec jenom jsou to zase náhražky něčeho, a také nějakou tu malou „chemii“ ještě mají, ale jsou menším zlem než kravské mléko a pro alergiky jsou velkým pomocníkem. Zdravím. Alemari
  4. Libuška Odpovědět
    Dobrý den, tyto koláčky se mi velmi líbí na pohled - napadlo mě, zda by bylo možné použít je jako vánoční cukroví. Zatím jsem je nezkoušela, tak ani netuším, jak chutnají a zda by za tímto účelem nebylo potřeba je trošku nějak "vylepšit". Sladké asi moc nebudou - šlo by je asi i přisladit - raději rovnou osladit jáhly, nebo dodatečně třeba obalit v cukru nebo i jinak? Na experimentování už není moc času, ale třeba budete mít nějaký okamžitý nápad nebo úplně jinou radu. A pak ještě - jak dlouho se asi mohou skladovat? Děkuji moc. Libuška
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Libuško milá, vylepšit by určitě šly, ale asi bych je raději sladila tak jak Vás napadlo, přímo jáhly ...a možná trochu sypké sladěnky nebo trochu tuhého medu či sladu nebo i obilného sirupu. Asi bych ale jako úplně nejlepší variantu zvolila více na drobno pokrájených sušených nesířených meruněk nebo i nakrájené datle zamíchat do hmoty až po uvaření jáhel a péci přímo s tím dohromady. Také by to sneslo i trošku mletých oříšků do hmoty, třeba.... Jak dlouho vydrží? No, dle toho jak je to hodně upečeno...ale moc bych je neskladovala, max tak 5 dní, nějak se mi to zas tak moc nezdá trvanlivé...Nemám to vyzkoušeno. Mám jen pocit, že je to více vařeno než pečeno. Tak ať se povedou :-) Alemari
  5. Lucka Odpovědět
    Dobrý den, tak jsem si četla komunikaci výše a vyzkoušela nápad přidat oříšky - měla jsem doma jen na sucho pražené mandle, tak jsem je pomlela a přidala k "těstu" :-). Hromádky jsem taky ozdobila mandličkou a vysušila...Byla to hodně velká mňamka. Uchovat to jsme nevyzkoušeli, protože jsme to snědli ještě pomalu teplé :-). Lucka
    • Alemari Odpovědět
      Hmm :-), tak to muselo být dobré...Zdravím. Alemari
  6. Lucie Odpovědět
    Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Zkoušela jsem koláčky, chuťově byly výborné, trochu jsem si je dosladila medem a přidala sušenou pomerančovou kůru...jenže jsem z nich měla drobenku...je pravda, že už když jsem kladla těsto po lžičkách na plech, zdálo se mi tekuté. Co s tím? Méně rýžového nápoje? Přemýšlela jsem i čím je zahustit, napadla mě třeba kaše Mišutka, ale nevím. Děkuji za fajn stránky. S pozdravem Lucie
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Milá Lucie, to bude tím medem, Vždy, když se přidá med přímo do kaše, tak kaše následně zřídne. Takže to pak při kladení na plech už moc teče. Můžete kaši zkusit zahustit i tou Mišutkou anebo ji raději medem nesladit, koláčky jsou sladké těmi meruňkami dostatečně. Však vyzkoušejte. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*