Jahelné flameri

4 porce | Při oslabené slinivce datle s ořechy jen ve velmi malém množství a dobře rozmělnit.

Ingredience:
  • 200 g jáhel
  • 1 litr vody
  • trochu mleté skořice
  • mletý fenykl, (lze i kurkuma)
  • 60 g sušeného sojového nápoje „Soja Milk vanilka“
  • 4 kapky pomerančového arom. oleje „Just“
  • připravený datlový med
  • mořská sůl
  • datle bez pecek, vlašské ořechy

Jáhly jsou výbornou výchozí surovinou na nejrůznější dobroty. Uvařené flameri je zcela bez cukru a je chuťově blízké jahelnému dvoubarevnému pudingu. Vzhledem k tomu, že jeden krok postupu odpadá, je ale výsledná konzistence dezertu odlišná.

Jáhly přebereme a vybereme tmavá zrníčka a případné malé kamínky. Pak je 2 x prolijeme vařící vodou a tímto spařením a následným scezením odstraníme jejich případnou hořkost. V odměřeném množství vody se špetkou soli je uvaříme do velmi měkka.

Vaříme pomalým varem a odkryté. Jáhly vaříme tak dlouho, až se voda téměř vyvaří. Druhou polovinu varu raději hlídáme. Mnoho nemícháme, jen kontrolujeme, zda mají ještě u dna vodu. Celková doba pomalého varu bude alespoň 20–25 minut.

Do teplých jáhel přimícháme sušený sojový nápoj s příchutí vanilky a ochutíme pomerančovým aromatickým olejem, přisypeme trošku skořice a mletého fenyklu a chceme-li je mít žlutější, přidáme špetku kurkumy. Dobře vše promícháme.

Uvařené a ochucené jáhly vpravíme do studenou vodou vypláchnutévětší mísy, uhladíme povrch a necháme volně bez přikrytí chladnout. Nakonec dáme flameri vychladit do ledničky.

Po vychladnutí flameri vyklopíme a ozdobíme ořechy, datlemi a při servírování je poléváme datlovým medem, který připravíme dle uvedeného receptu.

Poznámka: Jahelné flameri často vaříme v kurzu vaření a na webu zatím recept chyběl. Je připraveno jako nesladké. Oslazujeme ho datlovým medem a množství oslazení volíme dle vlastní chuti.

Je zajímavé, že oslazení datlovým medem plně dostačuje, což mohou potvrdit mnozí absolventi mých kurzů :-) Ovšem, jestli by to někomu nedostačovalo, tak pak doporučuji na oslazení uvařených jáhel lžíci javorového sirupu zamíchat do teplé kaše před vpravením do mísy.

Kurkuma je výborný antioxidant a navíc přírodní barvivo. Může žlutost jáhel více zvýraznit, ale její užití je na vašem zvážení. Pozor na její množství. Ve větším může mnoho obarvit a také mírně pozměnit chuť pokrmu. Osobně ji někdy dám a někdy ne, také dle toho jak si na ni vzpomenu :-), ale vždy jen malou špetku.

Jelikož jahelné flameri není mixováno, je zrnitější struktury, proto zde tak záleží na dobrém uvaření až rozvaření jáhel.

Sdílení

    30 913 zobrazení článku
    O autorce
    10 komentářů
    1. Marzb Odpovědět
      Dobrý den, tak jsem se pustila do díla a povedlo se :o) Jako formu jsem použila silikonové košíčky na muffiny, tudíž měl každý svůj vlastní kousek. Malinko mi ujela ruka s tou kurkumou, tudíž to chytlo "pachuťový ocásek", ale když jsem flameri přelila datlovým medem, tudíž dodala sladkou chuť, "ocásek" zmizel - pro příště musím být opatrnější. Recept mohu vřele doporučit a datlový med... to je naprostá pecka! Ať se daří, Mája ;o)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer Májo. Děkuji za Váš komentář. Inu, to se tak někdy stane, přístě to bude ještě lepší. Držím palce a jsem ráda, že Vám zachutnal datlový med. Sama ho velice miluji též. Alemari.
    2. Míša Odpovědět
      Dobrý den Alenko, jáhly miluju a často dělám jáhelník... Myslíte, že by šlo uvařit jáhly v jablečném moštu, jak to dělávám u jáhelníku, který se pak nemusí sladit? Ztuhne to pak jako ve Vašem receptu a půjde vyklopit? Děkuji za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Míšo, také přeji dobrý den. Jejda, tak to netuším, jestli to ztuhne...Může a nemusí, nezkoušela jsem to...Zkuste to, a když to neztuhne, tak si uděláte jahelník :-)..Já to vařím jen ve vodě, to ztuhne určitě, a je to s tím datlovým medem super... Jakýkoliv přídavek něčeho sladkého to může zředit a pak to bude asi kašovité, ale s jablečným moštem zkušenost nemám, tak to tvrdit nemohu.. Alemari
    3. Janča Odpovědět
      Zdravím, tak jsem zkusila i tyto jahelné flameri a vzala jsem si kousek do práce, manželovi jsem nechala taky a ten mi to celé snědl ;-) Takže to bylo dobré. Prý to připomínalo mléčnou rýži, takže doporučuji. Opět nezvyklá chuť, ale dobrá chuť :-)
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím. Musím se usmát...ano je to tak, když to projde u partnera, máme vyhráno, viďte :-)
    4. Honza Odpovědět
      Dobrý den. Váš recept vypadá skutečně skvěle a jelikož mám doma dvě balení jáhel, chci ho opravdu moc vyzkoušet. Chtěl sem se Vás jenom zeptat, jestli je nutné dávat tam ten sušený nápoj, jelikož ho doma nemám ani nepoužívám. Děkuji. S pozdravem Honza
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer, milý Honzo. Ten sušený obilný nápoj je tam pro mléčnou chuť, která je jím zvýrazněna, ale nemusíte ho tam dávat. Bude to však chutnat trošku jinak. Pár kapek pomerančového aromatického oleje však dokáže i bez toho nápoje ochutit flameri velice dobře, že by to mohlo i stačit. Nebo si jáhly vařit přímo v tekutém obilném mléce, ale to je pak potřeba míchat, protože se rády připalují. Přeji, aby se Vám dezert povedl a chutnal i tak. Alemari
    5. Radka Odpovědět
      Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli se da necim nahradit Oves milk nebo Soja milk nebo jestli je muzu uplne vynechat. Dekuji.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Ano, lze i vynechat nebo lze vařit jáhly přímo v nějakém rostlinném "mléce", ale musíte to pak hlídat a míchat, aby se to nepřipálilo. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *