
Jahelné koule mohou být pro mnohé zdravým zákuskem na odpolední svačinu. Příprava není složitá. Jáhly přebereme a odvážíme uvedené množství. Před vařením dvakrát až třikrát spaříme vařící vodou, abychom odstranili zoxidovanou vrstvu ze slupek zrníček, která u staršího zrna způsobuje hořkost.
Spařené jáhly vyklepneme ze síta do hrnce, zalijeme odměřeným množstvím vody a dáme vařit. První vystouplou pěnu, která vynese na povrch ještě případné nečistoty z jáhel odebereme.
Pomalým varem jáhly uvaříme do měkka. Míchat nemusíme, mám vyzkoušeno, že množství vody se při pomalém varu právě odpaří a jáhly jsou hotové. Vaření jahel trvá asi 15–20 minut. Protože potřebujeme pro tvarování koulí hodně tuhou konzistenci uvařených jahel, tak se snažíme je ke konci varu hlídat a necháme co nejvíc to půjde všechnu vodu odpařit, protože přídavek dalších surovin nám jáhly trochu zředí.
Až už se jáhly téměř chytají dna, tak k nim přidáme sušený sojový nápoj s vanilkovou příchutí, lžíci medu, na špičku nože skořice a pět kapek pomerančového aromatického oleje.
Chvíli ještě promícháváme na plotně, pak odstavíme a do této hutné hmoty přidáme drobně nakrájené sušené meruňky. Z hrnce hmotu vyklopíme do misky a necháme vychladnout. Zde je důležité nechat chladnout bez přikrytí, protože sražená pára by nakapala zpět a hmotu by zvlhčila a zředila. Případné oschnutí tohoto „polotovaru“ není na závadu.
Až hmota zcela zchladne, tak změní svoji konzistenci a ztuhne. Ztuhlou ji vyklopíme a nakrájíme na osm stejných dílků. Do každého zabalíme celou oloupanou mandli a vytvarujeme kouli, kterou obalíme v kokosu nebo v kukuřičné strouhance.
Koule obalené v kokosu jsou ve slavnostnější podobě. Hotové koule uchováváme v ledničce, pakliže je hned nesníme…:-)