
Jahelné placky s kysaným zelím jsou na přípravu jednodušší než pečený slaný jahelník. Jsou právě nyní vhodné do jarního ozdravného programu, kdy chceme něco udělat pro své tělo a třeba také ztratit nějaký ten přes zimu uložený tuk.
Jáhly vysypeme na stůl a raději je pečlivě přebereme. Mám tu zkušenost, že od některých výrobců či dodavatelů obsahují krom tmavých nebo neoloupaných zrníček i drobounké kamínky. Na ty bychom asi pak v jídle narazit nechtěli.
Přebrané a odvážené jáhly na sítě jednou či dvakrát spaříme horkou vodou a pak vyklepneme do hrnce. Spařování nechávám na vašem zvážení. Já osobně tento krok nevynechávám, neboť jáhly mohou být nahořklé a právě spaření odstraní tuto nahořklou zoxidovanou vrstvičku z povrchu zrníčka.
Jáhly zalijeme 0,5 l studené vody a se špetkou soli, kořením horalkou a mletým kmínem uvaříme do měkka a přitom hodně na husto, až se dělá za vařečkou po dně „cestička“. Ze začátku varu, asi tak 10 minut, jáhly téměř nemusíme míchat, ale ke konci, pro lepší vydušení přebytečné vody, je raději promícháváme vařečkou.
Než se jáhly uvaří, připravíme si kysané zelí. Odmáčkneme přebytečný lák, zelí odvážíme a na prkénku je překrájíme na drobnější kousky.
Uvařené jáhly necháme vychladnout. Do prochladlých uvařených jáhel, kterých je nyní něco přes 400 g zamícháme pokrájené zelí a vytvoříme hutné těsto, které poprášíme kukuřičnou moukou a vyklopíme na vál také posypaný kukuřičnou mouku.
Těsto obalíme v mouce a vytvořený silný váleček překrájíme ostrým nožem na 8 dílů. Každý kousek ještě ze stran řezů obalíme v kukuřičné mouce a na vále upravíme rukou a malým válečkem na úhledné placky. Okraje placek mají tendence se trhat, proto je při vyvalování rukama zarovnáváme a spojujeme. Jelikož placky nejsou v připraveném stavu až zas tak pevné, na přenášení použijeme třeba obracečku.
Placky dáme péci buďto do horkovzdušné trouby nebo na pečící papír na plech do klasické trouby elektrické nebo plynové. Pečeme asi 30 minut při teplotě cca 180°C a při pečení jednou obrátíme. Placky lze také s úspěchem upéci jenom na suché teflonové pánvi na plynovém sporáku.
Jahelné placky můžeme podávat teplé jako přílohu k dušenému špenátu, ale jsou výborné i studené buďto k zeleninovému salátu (třeba i do práce) nebo k jakékoliv dušené zelenině či zeleninové polévce.
Jinak, moji milí čtenáři, když něco neznáte, hledejte též v článcích, bohužel nemohu v každém jednotlivém receptu dávat mnoho odkazů, web bych celý zacyklila :-)
Mnoho informací najdete v sekci Suroviny Přeji hodně úspěchů při vaření. Alemari