
Jahelné šišky připravíme z těsta dle receptu na Jahelné ovocné knedlíky Kominíčci. Ale místo makového posypání je podáváme s jemnou borůvkovou omáčkou. Společně s obilným „mlékem“ nebo i obilnou kávou jsou kvalitním dietním jídlem, které může zpestřit náš jídelníček.
Ze surovin si dle zmíněného postupu připravíme těsto. Z těsta tvoříme šišky, které tak jako knedlíky před vařením obalíme v kukuřičné hladké mouce. Pouze doba vaření bude kratší než u knedlíků. Asi 5–7 minut dle velikosti šišek.
Borůvkovou omáčku si uvaříme raději ještě před vyvalováním jahelných šišek. Borůvky přebereme, promyjeme, přecedíme přes cedník a vsypeme do hrnce.
Podlijeme je vodou a povaříme. Povařené, prochladlé borůvky i s tekutinou dáme do mixéru a rozmixujeme s 200 ml silného výluhu ze stévie.
Ten si připravíme ze dvou rovných polévkových lžic sušené bylinky a 200 ml vařící vody, 5 minut vyluhujeme a scedíme.
Ještě v mixéru přidáme škrob na zahuštění a borůvkovou směs doplníme vodou do množství zhruba 800 ml. Krátkým mixováním škrob rozmícháme. Směs dáme zpět do hrnce a asi 2 minuty za míchání povaříme.
Borůvková omáčka se obsahem škrobu zahustí a získá krémovou konzistenci. V závěru ji ještě „ovoníme“ citrónovým aromatickým olejem a podle chuti dosladíme fruktózou nebo medem.
Uvařené jahelné šišky na talíři poléváme teplou omáčkou a podáváme.