Jahelné šišky s borůvkovou omáčkou

2 porce | Pro oslabenou slinivku jsou velmi vhodné.

Ingredience:

Těsto na šišky:

  • 100 g přebraných jáhel
  • 600 ml vody na jáhly
  • 20 g sušeného rýžového nápoje
  • 1 větší vejce
  • 200 g uvařených studených brambor
  • 100 g kukuřičné hladké mouky + 50 g na obalování
  • sůl

Borůvková omáčka:

  • 300 g borůvek
  • 100–200 ml silného výluhu ze stévie
  • 30–35 g bramborového nebo kukuřičného škrobu (cca 2 lžíce s kopečkem)
  • 4 kapky citrónového aromatického oleje „Just“
  • fruktóza popř. med na doslazení

Jahelné šišky připravíme z těsta dle receptu na Jahelné ovocné knedlíky Kominíčci. Ale místo makového posypání je podáváme s jemnou borůvkovou omáčkou. Společně s obilným „mlékem“ nebo i obilnou kávou jsou kvalitním dietním jídlem, které může zpestřit náš jídelníček.

Ze surovin si dle zmíněného postupu připravíme těsto. Z těsta tvoříme šišky, které tak jako knedlíky před vařením obalíme v kukuřičné hladké mouce. Pouze doba vaření bude kratší než u knedlíků. Asi 5–7 minut dle velikosti šišek.

Borůvkovou omáčku si uvaříme raději ještě před vyvalováním jahelných šišek. Borůvky přebereme, promyjeme, přecedíme přes cedník a vsypeme do hrnce.

Podlijeme je vodou a povaříme. Povařené, prochladlé borůvky i s tekutinou dáme do mixéru a rozmixujeme s 200 ml silného výluhu ze stévie.

Ten si připravíme ze dvou rovných polévkových lžic sušené bylinky a 200 ml vařící vody, 5 minut vyluhujeme a scedíme.

Ještě v mixéru přidáme škrob na zahuštění a borůvkovou směs doplníme vodou do množství zhruba 800 ml. Krátkým mixováním škrob rozmícháme. Směs dáme zpět do hrnce a asi 2 minuty za míchání povaříme.

Borůvková omáčka se obsahem škrobu zahustí a získá krémovou konzistenci. V závěru ji ještě „ovoníme“ citrónovým aromatickým olejem a podle chuti dosladíme fruktózou nebo medem.

Uvařené jahelné šišky na talíři poléváme teplou omáčkou a podáváme.

Poznámka: Sladíme-li fruktózou, tak omáčku osladíme již při povaření škrobu. Při slazení medem med rozmícháme až v teplé omáčce, nevaříme. Byla by škoda ztratit cenné výživné látky z medu, které se vařením ničí.

Jahelné šišky s jemnou borůvkovou omáčkou určitě neublíží lidem s oslabenou slinivkou i trávením. Tento pokrm je použitými surovinami současně též bezlepkový a také by si jej mohli uvařit lidé s cukrovkou při oslazení v rámce své diety.

V současné době je již k dostání přímo sladidlo ze Stévie. V době, kdy vznikl tento recept, jsem měla k dispozici pouze sušenou bylinku jako čaj.

Sdílení

    13 025 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. KaLi Odpovědět
      Dobrý den, moc se mi líbí tento recept a ráda bych šišky uvařila, chtěla jsem se ale zeptat, jestli je pro konzistenci těsta nutné přidávat sušený rýžový nápoj. Lze ho třeba i něčím nahradit? Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji. Sušený rýžový nápoj je tam na zahuštění a také pro získání mléčné příchuti, ale jinak si myslím, že by šel i vynechat. Šlo by dát více třeba kukuřičné mouky, ale nezkoušela jsem to. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *