V tyto dny rádi sáhneme i po něčem slaném, protože jsme často ze svátečních dnů sladkostmi přesyceni. Slaný nákyp z jáhel s kysaným zelím a tofu nám může s vyrovnáním chutí velice dobře pomoci. Přídavek tofu do těsta udělá z tohoto pokrmu rázem hlavní jídlo.
Jáhly prohlédneme, odstraníme případné nečistoty a na sítku dvakrát spaříme vařící vodou. Zalijeme odměřeným množstvím studené vody a s přídavkem veškerého koření je dáme vařit. Uvaříme je do měkka. Většinou se právě veškerá voda vyvaří a následně i vydusí…Po uvaření vyjmeme z jáhel bobkový list.
Cibuli nakrájíme na jemno, kysané zelí bez nálevu překrájíme na drobnější kousky a oboji pak přimícháme k uvařeným jáhlám.
Těsto mírně osolíme a zbývá již jenom ochutit sojovou omáčkou Tamari a přidat žloutky.
Tofu nakrájíme na drobné kostečky a společně s jednou lžící slunečnicového oleje je též rozmícháme do jáhel. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh a opatrně jej vpravíme do těsta.
Do pekáčku vložíme papír na pečení a navrstvíme na něj připravené těsto. Nákyp vkládáme do teplé trouby, vyhřáté na cca 200–220°C a po zapečení troubu zmírníme. Jahelník pečeme zhruba 40–45 minut a teplotu udržujeme v rozmezí 180–200°C.

Slaný jahelník podáváme teplý, ale je výborný i jako studený na svačinu či k večeři. V mikrovlnné troubě jej raději nepřihříváme. Jako příloha se velice hodí červená řepa v umeoctu s křenem.


