Jahelník s kysaným zelím

4-6 porcí | Pro oslabenou slinivku určitě bez syrové zeleniny v obloze, jen s vařenou červenou řepou.

Ingredience:
  • 150 g jáhel + 750 ml vody
  • mořská sůl
  • 1 celá lžička koření „Horalka“
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky sušené červené řepy
  • špetka sušené bazalky
  • špetka saturejky
  • 1 větší bobkový list nebo špetka mletého
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 50 g cibule
  • 200 g kysaného zelí bez láku
  • 2 vejce (bílky oddělit na sníh)
  • 200 g tofu (bylinkové, marinované)
  • 1 polévková lžíce panenského slunečnicového oleje
  • čerstvá zelenina na oblohu

V tyto dny rádi sáhneme i po něčem slaném, protože jsme často ze svátečních dnů sladkostmi přesyceni. Slaný nákyp z jáhel s kysaným zelím a tofu nám může s vyrovnáním chutí velice dobře pomoci. Přídavek tofu do těsta udělá z tohoto pokrmu rázem hlavní jídlo.

Jáhly prohlédneme, odstraníme případné nečistoty a na sítku dvakrát spaříme vařící vodou. Zalijeme odměřeným množstvím studené vody a s přídavkem veškerého koření je dáme vařit. Uvaříme je do měkka. Většinou se právě veškerá voda vyvaří a následně i vydusí…Po uvaření vyjmeme z jáhel bobkový list.

Cibuli nakrájíme na jemno, kysané zelí bez nálevu překrájíme na drobnější kousky a oboji pak přimícháme k uvařeným jáhlám.

Těsto mírně osolíme a zbývá již jenom ochutit sojovou omáčkou Tamari a přidat žloutky.

Tofu nakrájíme na drobné kostečky a společně s jednou lžící slunečnicového oleje je též rozmícháme do jáhel. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh a opatrně jej vpravíme do těsta.

Do pekáčku vložíme papír na pečení a navrstvíme na něj připravené těsto. Nákyp vkládáme do teplé trouby, vyhřáté na cca 200–220°C a po zapečení troubu zmírníme. Jahelník pečeme zhruba 40–45 minut a teplotu udržujeme v rozmezí 180–200°C.

Slaný jahelník podáváme teplý, ale je výborný i jako studený na svačinu či k večeři. V mikrovlnné troubě jej raději nepřihříváme. Jako příloha se velice hodí červená řepa v umeoctu s křenem.

Poznámka: Koření můžeme dávat k jáhlám na začátku varu, ale také je lze zamíchat až po uvaření. Vzhledem k tomu, že se budou zapékat, je to celkem jedno…obě varianty jsem vyzkoušela a jsou možné…Pouze bobkový list, máme-li ho jenom vcelku, tak dáme při vaření.

Se zeleninovou přílohou je nákyp výborný pokrm, který je vhodný i pro oslabenou slinivku. Samo sebou bez červené papriky, jen s červenou řepou :-)

Mohu říci, že jsem si pochutnala až tak, že jsem se měla co činit, abych se od něj odtrhla.
Chuťově mě velice překvapil svoji pikantností a mohu sdělit, že chutnal nejen mně, ale též přítomné návštěvě, které jsme ho podali k otestování.

Konkrétně na tento nákyp jsem použila tofu bylinkové, především vzhledem ke své oslabené slinivce, ale nemusíte-li být tak opatrní ve výběru vhodných surovin, bude určitě výborný i s tofu česnekovým nebo zeleninovým a velmi chutný je i s marinovaným tempehem.

Sušená červená řepa je velice zásaditá a její přídavek je nejen pro její zvýraznění barvy pokrmu, ale i pro posílení naší imunity.

Celkově jídlo obsahuje dosti zásaditých složek, které nám v období ohrožení infekcemi mohou jenom pomoci. Vřele doporučuji.

27 547 zobrazení článku
O autorce
4 Komentářů
  1. Tanka Odpovědět
    Dobrý den, podobný nákyp z jáhel jsem jednou dělala, ale bohužel byl chuťově hodně nevýrazný. Váš recept mě ale zlákal, zkusím se držet použitého koření a snad to dopadne dobře. Sojová omáčka je určitě výborný nápad. Jinak dělám často nákyp z pohanky - ten Vám můžu doporučit, je opravdu vynikající :)
    • Alemari Odpovědět
      Přeji krásný večer, milá Tanko. Držím palce, aby Vám to dopadlo dobře. Sama se na tento nákyp také chystám opakovaně co nejdříve. Moc nám všem chutnal a to asi díky tomu zelí. Dodá pikantnosti. Pohankový může být též výborný ... Zdravím. Alemari
  2. Bombylius Odpovědět
    Dobrý den, musím říci, že jsem již jednou nákyp také dělal, ale nebyl nic moc. Ted jsem ho zkusil podruhé a jako inspiraci použil váš recept (neměl jsem Tofu, takže jsem místo něho použil uvařené fazole a také jsem nedal vejce). A musím říci, že mě nákyp moc chutnal, studený snad ještě více než teplý. Myslím, že to bylo tím správným poměrem zelí k jáhlám a také, že jsem to zelí přímo rozmíchal místo vrstvení. Mnohokrát děkuji za recept, bylo to vynikající asi jako vše, co jsem zkusil podle Vašich receptů. Máte neobyčejný cit pro ty správné ingredience ve správném poměru. Ať se Vám daří.
    • Alemari Odpovědět
      Milý Bombyliusi, mnohokráte Vám děkuji za Vaše přání a pochvalu. S těmi fazolemi, to je dobrý nápad, jste šikovný. A i bez vajec může být dobrý. Dalším možnostem variací se meze nekladou :-) Jsem ráda, že recepty vybízí i k vlastní další tvořivosti...:-) Mějte se krásně. Srdečně zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*