
Klasický jahelník bude chutnat jako delikatesa, kdy do těsta přidáme mletý mák a rozmixované rozinky, které vzniklý jahelný makovec osladí. Upečený v dortové formě a přizdobený mandlemi a sušeným ovocem, může posloužit i jako pohoštění, tedy pokud na hosty něco zbude :-)
Odvážené množství jáhel před vlastní přípravou třikrát spaříme, t.j. zalijeme vařící vodou a následně vždy rychle scedíme přes sítko. Tím odstraníme případnou zoxidovanou vrstvu, která může působit hořkost zrníček.
Po posledním spaření jáhly vyklepneme do hrnce, zalijeme 750 ml studené vody a dáme se špetkou soli vařit do měkka. Vaříme asi 20 minut a pak je za míchání dobře odpaříme, až je vidět dno a cestička vařečkou po dně se hned nezavírá :-)
V teplé jahelné kaši rozpustíme sušené sojové mléko, rozmícháme mletý mák, olej a necháme chladnout. Do dosti prochladlé kaše přidáme žloutky, rozmixované rozinky, koření a ovoníme citrónovým aromatickým olejem Just.
Chceme-li mít makový jahelný koláč ještě více sladký, přisladíme medem nebo sladem. Z bílků se špetkou soli, zde bez jakéhokoliv přídavku studené vody, ušleháme tuhý sníh, který vpravíme opatrně a rovnoměrně do těsta.
Dortovou formu po obvodu vymastíme olejem a papírem na pečení vyložíme pouze dno. Do takto připravené formy přemístíme sněhem nakypřené těsto, uhladíme a povrch ozdobíme dle své fantazie sušenými švestkami a mandlemi apod. Koláč vkládáme do mírně vyhřáté trouby.
Pečeme při teplotě kolem 180°C celkem 60-70 minut. Není-li při pečení rovnoměrná teplota, může se stát, že koláč po povrchu popraská, ale na chuti mu to určitě neubere.
Po upečení necháme makovec dobře vychladnout, formu po obvodu uvolníme a můžeme krájet…Je výborný s ajurvédskou kávou nebo čajem.
Dobrý večer milá Lucia1604, beru to jako Váš osobní pohled na věc a pro Váš názor dávám prostor...:-) Ovšem je nutno brát trochu širší měřítko, proto se poněkud rozepíšu.
Již jsem se setkala i zde na webu s lidmi, kteří jáhly uvařili a měli je hořké, a tak tuto metodu, jak jsem ji přejala od jiných lidí, v návodech ponechávám, a sama jáhly na sítě proliji vařící vodou někdy dvakrát, někdy třikrát, jak to cítím, anebo dle ochutnání neuvařených jáhel.
Promýt jáhly bych doporučila určitě vždy, ale s tou spoustou vyluhovaných minerálů bych to neviděla tak tragicky. Tím, že se na zrno nalije vařící voda, odplaví se pouze tenká, mastná a popřípadě i zoxidovaná a tudíž nahořklá vrstvička z povrchu zrníčka.
Jistě, jáhly nesmí ve vařící vodě ležet, jen krátce a zase pryč, ale dle mého soudu se tím minerály neztrácí. I z chemického hlediska bych to viděla tak, že vařící voda srazí škrob v povrchu zrnka a spíš dalšímu vyluhování minerálií zabrání. Ovšem, netvrdím, že je něco dogma a že to, co jsem se naučila na vysoké chemické ještě platí...:-)
To, co zde píšu, to jsou jen návody a každý má právo na svůj názor. Určitě jděte Lucia1604 svoji vyzkoušenou cestou. Já to dělám preventivně, ony jáhly někdy ani nemusí byt špatně skladovány, ale stačí vyšší teplota, např. v létě, a jáhly jsou velice choulostivé, především obsahem tuku, a mohou i v obalu rychle ztrácet na kvalitě a hořknout.
To, že jste se s tímto jevem ještě nesetkala, vůbec neznamená, že neexistuje. To buďte jenom ráda. :-) Postup ošetření jáhel uvádím též proto, že na web chodí lidé i ze zemí, kde nemusí být jáhly v té kvalitě, jakou známe u nás.
S jáhly, respektive s jahelnou moukou, mám i sama negativní zkušenost. Jednou jsem si zakoupila hladkou jahelnou mouku a těšila se, že když nyní většinou jáhly bývají sladké, že bude i mouka dobrá, a nebyla, nemohla jsem ji k ničemu použít, byla hořká a nešlo s ní udělat nic, jen vyhodit...Takže, hořkne-li snadno mouka, která je oxidaci sice přístupná více, mohou při nepříznivých podmínkách i jáhly...
Milá Lucia1604, držím palce, ať se Vám makovec z jáhel povede a pochutnáte si. Zdravím. Alemari
Milá Zuzi, když tu kaši vaříte, stáhněte ji v okamžiku, kdy se Vám za vařečkou dělá „cestička“...Vodu navíc tam nikdy nedávejte, tu pak musíte odpařit a vlastně se to vaří a nepeče...
I do tuhé kaše lze ale vmíchat bílek. Žloutky, olej, namixované rozinky popř. nějaký med či obilný sirup i tuhou kaši zředí a první přísada šlehaného bílku také. Nebojte se to rozmíchat metlou i s částí ušlehaného bílku, ale vše postupně...a pak tam jen lehce vmíchat zbylý ušlehaný bílek. A krájet až je vychlazen...Jinak je to ještě také měkké... Držím palce, přístě se to určitě povede, věřte...
Přeji hodně štěstí při tvoření a vaření...:-) Alemari