Jahelný puding dvoubarevný

4 porce | Pro oslabenou slinivku je velmi vhodný.

Ingredience:
  • 200 g jáhel
  • 1 litr vody
  • kousek celé skořice
  • 60 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky
  • 4 kapky pomerančového arom. oleje „Just“
  • trošku mletého kokosu
  • 2–3 lžíce karobu
  • trochu datlového medu
  • javorový sirup
  • mořská sůl

Dalším chutným jídlem z jáhel může být jahelný puding. Pro přípravu je vždy raději přebereme a odstraníme tmavá zrníčka a případné přimíchané kamínky. Pak jáhly na sítu dvakrát až třikrát prolijeme vařící vodou. Spařením odstraníme případnou hořkost z povrchu zrnek.

V odměřeném množství vody se špetkou soli je uvaříme do měkka. Vaříme pomalým varem a odkryté. Při vaření přidáme pro vůni kousek celé skořice, kterou pak vyjmeme. Jáhly vaříme tak dlouho, až se voda téměř vyvaří. Druhou polovinu varu raději hlídáme, abychom je nespálili. Nemícháme, jen kontrolujeme odhrnutím, zda mají u dna vodu.

Ještě hodně teplé jáhly rozmixujeme v nožovém sekacím mixeru se sušeným sojovým nápojem s příchutí vanilky na hladký krém. Při mixování dochutíme pomerančovým olejem a můžeme trochu přisladit javorovým sirupem.

Po umixování odlijeme polovinu pudingu do vypláchnuté misky a do druhé poloviny přidáme karob a puding obarvíme. Tmavou část nalijeme opatrně na mírně zatuhlou žlutou vrstvu, uhladíme a necháme volně chladnout. Misku nepřikrýváme, protože vlhkost, která by se srážela na víku a zatekla zpět na puding, by puding zředila. Pak dáme puding vychladit do ledničky.

Po vychladnutí puding vyklopíme a potřeme karobovým datlovým medem. Na povrchu puding posypeme mletým kokosem.

Krájíme a podáváme. Množství vystačí na čtyři porce.

Karobový datlový med

připravíme jako Datlový med, jenom s přídavkem dvou lžic karobu.

Poznámka: Tento puding je připravený téměř nesladký. Oslazujeme ho datlovým medem s karobem a množství i formu oslazení volíme dle vlastní chuti.

Úplně bez oslazení datlovým medem i javorovým sirupem, současně i bez obarvení přídavkem karobu je jahelný puding vhodným dietním jídlem např. po akutních slinivkových obtížích v období pozdější rekonvalescence, kdy již můžeme do stravy přidat nějaký sušený obilný nápoj.

Jinak je vhodným dezertem i pro úplně zdravé lidi.

Sdílení

    13 232 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. Martina Odpovědět
      Dobrý večer, dneska jsem zkoušela dělat jáhlový pudink. A opravdu výborný recept, moc mi chutná. Máte skvělé recepty. Děkuji za ně. Martina.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Martinko, děkuji za Váš komentář. Zdravím Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *