
Jáhly patří mezi významné zásadotvorné potraviny, které spolu s dušenou zeleninou tvoří kvalitní a současně dietní jídlo. Jáhly nejdříve přebereme a odstraníme špatná zrníčka a náhodné kamínky.
Pak odvážené množství jahel vložíme na malé síto a 2–3 x spaříme vařící vodou, abychom odstranili případnou hořkost ze slupek.
Jáhly vyklepneme ze síta do hrnce nejlépe s akutermickým dnem a přidáme očištěnou a pokrájenou mrkev a pastinák. Z brokolice jen oloupané a pokrájené silnější části. Zalijeme 550 ml vody, přidáme koření, trochu osolíme a dáme pomalu vařit. Přikryjeme a raději nemícháme.
Na mírném plameni vaříme od varu asi 10 minut, poté na povrch jídla poklademe nakrájené růžičky od brokolice a dusíme bez míchání ještě dalších 10 minut. Při tom se všechna voda pomalu vyvaří.
Hotový pokrm omastíme lžičkou řepkového oleje, zlehka promísíme obracením vařečkou a servírujeme na talíře. Obložíme čerstvou zeleninou, v našem případě ředkvičkou a zpestříme např. předpěstovanou řeřichou.
Milá Tanko, informaci o tom, zda uvařený pokrm je vhodný ke zmrazení, nemohu uvádět již z toho důvodu, že jednak nemám ani časový prostor, abych to ověřovala (a jak jinak podat věrohodnou informaci o tom, zda jídlo bude ještě dobré či ne?), ale především z toho důvodu, že jídla doporučuji konzumovat co nejdříve po přípravě, nehledě na to, že na tyto pokusy by mi ani žádné jídlo nezůstalo :-). Zásoby tohoto druhu nedělám. Omlouvám se a děkuji za pochopení. Alemari
Ještě připisuji: Zmrazením i ohříváním se uvařené jídlo znehodnocuje... Sama jste si to, milá Tanko, ověřila.
Výjimku bych udělala jedině snad u čerstvého pečiva, které lze zmrazením uchovat déle, a po pozvolném rozmrazení si ponechává svoji chuť. Ale i toto mnoho nepraktikuji, většinou se u nás vše sní v krátkém čase :-)
Ano, jáhly jsou nedoceněné. Naši předkové se jimi živili daleko více a asi dobře věděli proč. Neznali sice asi jejich reakci v těle, ale jejich konzumace jim prospívala a tak se jich drželi.
Co se týče acidobazické rovnováhy doporučuji si zakoupit nějakou knížečku, kde jsou i tabulky reakcí potravin v těle a člověk pak hned ví co a jak
Mléko jako takové - sladké a i smetana a šlehačka jsou zásadotvorné dle tabulek v knížce Katrin Koelleové a i dle pana Edgara Cayceho a jeho výkladů, ale výrobky z něj i kysané včetně sýrů jsou kyselinotvorné.
To, že jsou výrobky z mléka kyselinotvorné neznamená, že jsou pro tělo nepotřebné a nevhodné. Mají zase jiné přednosti. Je potřeba se pouze nepřekyselovat zbytečně sladkostmi... a snažit se o vyváženost. Alemari.