Jahodová zmrzlina se Stévií

2 porce

Ingredience:
  • 300 g mražených jahod (v létě čerstvých)
  • 70 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky
  • 30–40 ml silnějšího výluhu ze „Stévie“

Nyní, co jsem koupila sladkou bylinku jménem stevie, budu tuto dietní zmrzlinu připravovat zřejmě častěji. Jahodová zmrzlina je bez jakéhokoliv cukru a přesto je příjemně sladká. Může se připravit z jahod čerstvých i mražených. Ze zmražených je hotova dříve.

Zmražené jahody necháme nejdřív na talíři lehce rozmrazit. Jakmile se při pokojové teplotě „ojíní“ a lze je rozkrojit, překrájíme je na menší kousky a nasypeme do sekacího robotu nebo nožového mixéru. Přidáme sušený sojový nápoj s příchutí vanilky a 30 ml sladkého výluhu ze stévie. Více výluhu přidáme dle toho, jak chceme mít zmrzlinu sladkou a také v množství, aby jahody šly rozmixovat v hladký ledový krém. Jednou mixování přerušíme a setřeme nepodchycenou hmotu ze stěn mixéru.

Ledový jahodový krém dáme do tvořítek na led a ještě vložíme do mrazničky. Až zmrzlina ztuhne, nahřejeme tvořítka z druhé strany pod teplou vodou a vyklopíme „jahodové kostičky“ do pohárů a podáváme.

Máme-li připravenu jahodovou zmrzlinu ve tvořítkách dopředu, můžeme tento chutný, zdravý a i efektní dezert použít kdykoliv, třeba při nečekané návštěvě, jako rychlé pohoštění.

Poznámka: Dříve jsem tuto zmrzlinu, ale bez „stévie“, připravovala pro druhé s fruktózou (přidávala jsem cca 40 ml vody a 20 g fruktózy). Jsou-li jahody dost sladké, lze připravit zmrzlinu i bez fruktózy. Také to jde a je to pochutnání, když jinou zmrzlinu člověk nejí.

Tuto netučnou a „sladkou nesladkou“ zmrzlinu snesla moje oslabená slinivka velice dobře a moc jsem si vychutnala její sladkou chuť a „smlsla si“ jako v cukrárně.

Z čerstvých jahod bude postup obdobný, pouze zmražení bude trvat déle.

Když nemáme zmrzlinu hotovou dopředu a nechceme čekat na ztuhnutí kostiček, můžeme zvolit trochu jiný způsob přípravy i podání, ovšem pouze ze zmražených jahod. Do kroku vytvoření ledového krému je postup stejný, jenom dbáme, abychom ho měli co nejméně řídký, prostě, dáme tolik tekutiny, aby to šlo pouze mixovat a krém zůstal hutný jako zmrzlina.

Tento mražený tvarovatelný krém lze již rychle servírovat, ale je lepší ho ještě vyklopit do misky, rozprostřít ho po jejích stěnách a dát do mrazáku alespoň na půl hodiny zatuhnout. Pak mísu vyndáme, metlou mraženou kaši promícháme a již jen chvíli domrazíme do požadované konzistence. Lžicí děláme kopečky nebo zmrzlinu škrábeme do pohárů a servírujeme.

Chceme-li připravit pro druhé zmrzlinu více smetanovější, použijeme na rozmixování sušenou sojovou smetanu nebo do mraženého jahodového krému ještě přimícháme ušlehanou šlehačku. To již záleží jenom na vás.

Stevie sladká (Stevia rebaudiana Bertoni) je bylina, která obsahuje sladivé látky steviosid a rebaudiosidy. V některých zemích se používá do limonád, cukrářských dia výrobků, žvýkaček a i zubních past. Má mnoho léčivých účinků. Je známa i svými antibakteriálními a antivirovými účinky a díky své vysoké sladivosti jako nekalorická náhrada řepného cukru.

„Stévie“ je k dostání jako čaj v prodejnách se zdravou výživou a také jsem tam viděla letáček na sladivý přírodní extrakt „Steviana“.

Chemická sladidla nepoužívám, ale tato bylinka mne oslovila daleko více než sladká lékořice, kterou jsem také zkoušela k oslazování pokrmů.

Sdílení

    20 295 zobrazení článku
    O autorce
    7 komentářů
    1. Lena Odpovědět
      Dobrý den, recept mě zaujal, bohužel stévii mám doma a mám pocit že nějak "nefunguje". Sama o sobě je sladká, ale ani kaši, ani čaj s tím osladit nejde. Jak připravujete ten výluh? Stevii rozdrtíte a zalijete vroucí vodou nebo tak něco?
      • Alemari Odpovědět
        Stévii mám doma v podobě čaje, t.j. sušenou nať. Silný výluh připravuji asi tak, že vezmu jednu lžíci sušené natě, která je již v sypké podrcené konzistenci, ale není to prášek, a zaliji ji vroucí vodou v množství asi 80-100 ml. Nenechávám ji louhovat dlouho, maximálně tak 3-4 minuty. Pak čaj zcedím. Vznikne výluh, který má barvu silného čaje. Ta se po čase mění na zelenou. Tento výluh je až nechutně sladký a nedoporučuji jej raději ochutnávat. Mně osobně je už taková chuť nepříjemná. S výluhem pracuji co nejdříve, dokud nezmění barvu. Tento výluh přidávám postupně při mixování k jahodám a teprve až jahodový krém ochutnávám a jeho sladkost volím množstvím výluhu. V jahodovém krému se oslazení již jeví úplně totožné, tedy alespoň podle mne, jako oslazení např. fruktózou. Protože nemám potřebu slazených nápojů, tak jsem stévii nezkoušela do čaje, ale ověřovala jsem si možnost slazení pomocí této bylinky např. v Ovesných skořicových plackách, zde na webu. Kaše by zřejmě šly sladit vařením obilovin ve vodě s přídavkem výluhu. Nemám to ještě vyzkoušeno, protože kaše sama moc nesladím a ostatní doma mohou sladit medem. Se stévií ještě nějaké plány mám, ale zatím nestíhám vše realizovat.
        • Lena Odpovědět
          Dobrý den, zkoušela jsem vařit kaši s vaším výluhem ze stévie, ale bylo to hodně slabé. Ten výluh je sice opravdu silný, ale možná vadí i náledné vaření s kaší, nevím, ta sladkost se v tom úplně ztratila. Nicméně včera jsem koupila práškový extrakt ze Stévie-má název Sladký polibek-a jsem úplně nadšená. Stačí ho opravdu malé množství a dávkování je daleko praktičtější, tím, že nemusíte nic cedit a podobně. Pokud tedy mohu poradit, doporučuji vám vyzkoušet tohle. (Doufám jen, že se mohu spolehnout na to, že jde opravdu o stévii a ne o podvodnicky zabalený řepný cukr :)) Zatím se mějte, hezký den. Lena
          • Alemari Odpovědět
            Děkuji za doporučení. Ten výluh ze Stévie zkouším, protože je mi líto Stévii (suchou nať) vyhodit bez využití. Na zmrzliny zatím úplně stačí. Na kaši jsem si ho také ověřovala a máte pravdu, kdo je zvyklý sladit, může to připadat málo sladké. Uvařila jsem si vedle sebe dvě kaše, jednu bez oslazení a druhou vařenou s výluhem a ta byla sladší, ale nijak výrazně. Mně to stačilo, ale já kaše moc nesladím. Obiloviny mi připadají sladké samotné. V prodejně zdravé výživy jsem již viděla i Vámi zmíněný „Sladký polibek“ , ale zatím jsem jim ho tam nechala. Je fain, že jste s ním spokojena. Snad je to doopravdy ze Stévie. Mějte se také pěkně. Zdravím. Alemari.
    2. Lena Odpovědět
      Víte já jsem omezena tím, že nesmím používat ani tzv. přírodní sladidla, jako je med, melasa, nebo javorový sirup. Takže jsem dosud sladila jen kandisinem, v porovnání s tím mi stévie připadá jako menší zlo. Nicméně je opravdu sladká a výborná, člověka to svádí dávat ji do všeho-smím se zeptat, jestli to je důvod, proč jste si ji nekoupila? Prostě si ze zásady nechcete zvykat na přeslazenou chuť?? Lena
      • Alemari Odpovědět
        Důvod, proč jsem si Sladký polibek ještě nekoupila je velice prozaický. Zatím mám doma stévii jako sušenou nať a až mi dojde, tak zkusím i hotové sladidlo. K Vašemu dotazu: Zas tak zásadová nejsem, sladkou chuť mám občas velice ráda a touhu po sladkém uspokojím nějakým sušeným ovocem a také mohu javorový sirup, který mi nedělá problémy s trávením.
    3. Ladic Odpovědět
      Jahodová zmrzlina se stévií je pravděpodobně ta nejlepší zmrzlina, kterou jsem kdy jedl. Spolu s Tvarohovým potěšením patří mezi mé nejoblíbenější zdravé sladkosti na tomto serveru :)

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *