
Něco na způsob tvarohových ovocných knedlíků můžeme připravit i z těsta připraveného z tofu. Tofu natural rozlámeme do nožového mixéru a v prvním kroku je rozmixujeme s jednou lžící oleje. Dlouho nemixujeme, jenom chvíli, aby se tofu s olejem spojilo.
Pak tuto hmotu vyklopíme na vál, přidáme odvážené množství celozrnné špaldové mouky, obilného „mléka“, špetku soli a jedno vejce. Nožem nebo špachtlí promícháme těsto, které posléze propracujeme i rukama.
Až se těsto nechytá válu, uválíme z něj váleček, který nakrájíme na stejné díly. Vyjde asi 20–21 kousků, které plníme celými opranými a očištěnými jahodami. Hotové knedlíky obalíme ještě v celozrnné mouce, aby se nerozvářely.
Knedlíky vkládáme do vařící osolené vody a lehce a opatrně je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu a mohly při varu vyplavat.
Knedlíky povaříme mírným varem 10–12 minut. Pak je vyjmeme a můžeme servírovat.
Na talíři je sypeme „posypkou“ z umletých pražených ovesných vloček, které připravíme dietněji na menším množství tuku. Místo cukru knedlíky „pocukrujeme“ ovesným sušeným nápojem Oves Milk.
Kdo má rád knedlíky sladší, může je polít ještě javorovým sirupem nebo rozředěným medem.
Mixované pražené vločky na posypání
Na lžičce oleje zpěníme lžíci medu a přisypeme ovesné vločky. Za stálého míchání vločky upražíme. Vyklopíme je na talíř, kde je necháme zchladnout. Studené upražené ovesné vločky umeleme nebo rozmixujeme na kávovém mlýnku.