Jahodové knedlíky z tofu těsta

2 porce

Ingredience:

Na knedlíky:

  • 200 g tofu natural
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 30 g obilného sušeného nápoje (ovesný, rýžový, sojový…)
  • 160 g hrubé celozrnné špaldové mouky + 20g na obalování
  • 1 vejce
  • mořská sůl
  • 20–21 ks středně velkých jahod (lze i mražené)

Na posypání:

  • 80 g ovesných vloček
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička slunečnicového panenského oleje
  • trochu ovesného nápoje „Oves Milk“ na „pocukrování“
  • med nebo javorový sirup na doslazení

Něco na způsob tvarohových ovocných knedlíků můžeme připravit i z těsta připraveného z tofu. Tofu natural rozlámeme do nožového mixéru a v prvním kroku je rozmixujeme s jednou lžící oleje. Dlouho nemixujeme, jenom chvíli, aby se tofu s olejem spojilo.

Pak tuto hmotu vyklopíme na vál, přidáme odvážené množství celozrnné špaldové mouky, obilného „mléka“, špetku soli a jedno vejce. Nožem nebo špachtlí promícháme těsto, které posléze propracujeme i rukama.

Až se těsto nechytá válu, uválíme z něj váleček, který nakrájíme na stejné díly. Vyjde asi 20–21 kousků, které plníme celými opranými a očištěnými jahodami. Hotové knedlíky obalíme ještě v celozrnné mouce, aby se nerozvářely.

Knedlíky vkládáme do vařící osolené vody a lehce a opatrně je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu a mohly při varu vyplavat.

Knedlíky povaříme mírným varem 10–12 minut. Pak je vyjmeme a můžeme servírovat.

Na talíři je sypeme „posypkou“ z umletých pražených ovesných vloček, které připravíme dietněji na menším množství tuku. Místo cukru knedlíky „pocukrujeme“ ovesným sušeným nápojem Oves Milk.

Kdo má rád knedlíky sladší, může je polít ještě javorovým sirupem nebo rozředěným medem.

Mixované pražené vločky na posypání

Na lžičce oleje zpěníme lžíci medu a přisypeme ovesné vločky. Za stálého míchání vločky upražíme. Vyklopíme je na talíř, kde je necháme zchladnout. Studené upražené ovesné vločky umeleme nebo rozmixujeme na kávovém mlýnku.

Poznámka: Jahodové knedlíky z tofu těsta jsou velmi jemné a vhodné i pro oslabenou slinivku. V množství asi 6–7 ks mi neublížily a s bílou obilnou kávou jsem je strávila bez problémů.

Tofu, neboli sojový tvaroh, zde velmi dobře nahrazuje klasický tvaroh z kravského mléka a proto jsou knedlíky vhodné i pro ty, co nemohou mléčnou bílkovinu.

Na posypání tvarohových knedlíků dávala moje maminka často strouhaný perník nebo opraženou strouhanku smíchanou s cukrem. Bylo to sice dobré, ale s cukrem také nezdravé.

Varianta pražených ovesných vloček je podstatně zdravější a kdo by nemohl kvůli slinivce ani toto, může posypat knedlíky na sucho opraženou kukuřičnou strouhankou a „pocukrovat“  i nasládlým sušeným sojovým nápojem s příchutí vanilky.

18 288 zobrazení článku
O autorce
3 Komentářů
  1. Lucka Odpovědět
    Dobrý den Alemari, ráda bych se zeptala, zda by se hodily tyto knedlíky plnit třeba uzeným tofu a jako přílohu zelí...mě totiž na sladko moc chutnají a dělala jsem je už mockrát a vždycky se povedly. Tak jsem si říkala, že bych zkusila změnu se zelím....co myslíte? Děkuji Lucka
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Lucko. No, trošku to bude takové tofu s tofu...:-) Ale proč ne, zkuste to. Jsou ale dosti tenké, já osobně preferuji pohankové na slano nebo kukuřičné, tak je kolem tofu nebo třeba i tempehu více těsta, viz tento recept Se zelím to bude vždy dobrá volba. Alemari
  2. eMxSweet Odpovědět
    Tak jsem je právě doobědvala a musím říct, že je to největší slast! Ani gram cukru a přesto vynikající a sladké :) Moc díky! Už se těším na další recept!

Zanechte odpověď

*