Jahodový koktejl

2 velké sklenice | Při dietě kvůli oslabené slinivce jen množství 1-1,5 dcl nápoje.

Ingredience:
  • 200 g čerstvých nebo mražených jahod
  • 90 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky
  • 25 g sušené sojové smetany „Soja creamer“
  • 800 ml vody
  • 20–30 g fruktózy na případné doslazení, popř. med

Použijeme-li mražené jahody, musíme je nejdřív nechat mírně rozmrazit, aby šly mixovat. Do mixéru nalijeme vodu a přisypeme sušený sojový nápoj a sojovou smetanu. Umixujeme „mléčný“ základ a postupně přidáváme jahody.

V mixéru koktejl přisladíme zvoleným sladidlem.

Přidáváme-li med, tak nejdříve osladíme základní „obilný“ nápoj a pak teprve přidáváme jahody.

Jsou-li mražené a tudíž studené, med by se špatně rozpouštěl.

Mixujeme 1–2 minuty až se vytvoří bohatá pěna. Nalijeme do sklenic a podáváme.

Poznámka: Dosladit můžeme také medem , popř. javorovým nebo rýžovým sirupem. V případě koktejlu ze zmražených jahod doporučuji osladit nápoj v mixéru ještě před přidáním studených jahod. Oslazení bude rovnoměrnější.

Koktejl je chutný i bez jakéholiv doslazení, vzhledem k použití již mírně sladkého „vanilkového mléka“. Nemáme-li sojovou smetanu, použijeme jenom vanilkové „mléko“ v množství 120–130 g.

Bez oslazení koktejl nedělá mé oslabené slinivce zatím problémy, ale mohu ho vypít nejvíc 1–1,5 dcl.

Později jsem zkoušela sladit tento koktejl též Sladkým polibkem ,„sladidlem“ ze stevie. Byl výborný a změna způsobu oslazení touto bylinkou nebyla vůbec znát.

14 514 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*