Jarní pomazánka s řeřichou

miska cca 600 g | Pro bezlepkovou dietu s vhodným pečivem!

Ingredience:
  • 250 g měkkého tvarohu (kostka)
  • 3 lžíce panenského slunečnicového oleje
  • ½ lžičky mořské soli
  • 75 g jemně krájené červené cibulky
  • 50 g pokrájené kysaného zelí bez nálevu
  • 25 g mixovaného lněného semínka
  • 140–150 g bílého smetanového jogurtu
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička umeocta
  • 10 g BIO hořčice „Dijon“
  • na špičku nože sušené bazalky
  • 15–20 g čerstvé řeřichy

Při tvorbě každé pomazánky se nechávám vést nejen svou intuicí, ale též možnostmi surovin, které mám doma k dispozici. Velký „les“ vzrostlé řeřichy mne inspiroval k přípravě pomazánky chutí hodně podobnou tradiční pažitkové, ale o mnoho bohatší na použité ingredience.

Doma jsem měla jenom měkký tvaroh v kostce, který je tuhý, a protože jsem chtěla, aby výsledná chuť pomazánky byla více krémová, rozšlehala jsem ho se třemi polévkovými lžicemi  slunečnicového oleje a se smetanovým jogurtem.

K takto připravenému tvarohu následně přidáme sojovou omáčku, umeocet, súl a BIO hořčici. V dalším kroku již jenom jemně pokrájenou červenou cibulku, kysané zelí a posekanou čerstvou řeřichu. Nakonec pomazánku dochutíme sušenou bazalkou.

Pro zvýšení obsahu mastných nenasycených kyselin přidáme mixované lněné semínko, které nám pomazánku kvalitně zahustí.

Pomazánku dáme do ledničky vychladit. V chladu ztuhne a zhutní a bude se lépe natírat. A pak už jenom mažeme na vhodné pečivo a přikusujeme nějakou čerstvou zeleninu.

Poznámka: Při šlehání pomazánky je dobré volit nejdříve přídavek surovin, které tvaroh ředí a pak přidávat postupně hrubší složky. Nedoporučuji postupovat tak, že bychom všechny suroviny nalili, nasypali nebo přidali ke tvarohu a pak do mísy „šli“ šlehačem.

Tím, že tvaroh nejdříve rozšleháme s tekutými surovinami, dostane krásně hladkou konzistenci, kterou následně teprve ochucuji a obohacuji o další přídatné složky. Řeřicha sice v pomazánce není moc vidět, ale její chuť se neschová. :-)

Použijeme-li cibulku spařenou, lze pomazánku zařadit i do diety pro oslabenou slinivku, ale i zde ji budeme jíst raději s mírou. Jinak je pomazánka ale vhodná i do bezlepkové diety.

Lněné semínko je cenným zdrojem omega 3 mastných kyselin(kyseliny alfa-linolenové). Tato kyselina v těle pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, zvyšovat ochranu buněk a snižovat riziko cévních onemocnění.

Navíc je ve lněném semínku mnohonásobně více látky zvané lignany než u většiny potravin. Tato látka je účinná v boji proti rakovině, bakteriím, virům i plísním.

Nezanedbatelný je i cenný obsah vlákniny, která má příznivý vliv na peristaltiku střev.

Sdílení

    19 491 zobrazení článku
    O autorce
    8 Komentářů
    1. listonoška Odpovědět
      Dobrý den milá Alemari. Včera jsem udělala tuto pomazánku. Trochu mne překvapilo zelí, protože jsem se s ním v pomazánce ještě nesetkala. Musím ale říct, že to byla opravdová mňamka. Běžím koupit další semínka řeřichy :)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý též, ale již večer, milá Listonoško :-) Děkuji za odezvu. Tak to jsem ráda, že pomazánka chutnala. Na kysané zelí do pomazánek mne přivedla moje touha po něčem podobném, jako jsou nakládané okurky, které jsme doma do pomazánek dříve běžně strouhali nebo najemno krájeli. Jelikož však jsou okurky nakládané v klasickém sladkokyselém nálevu jednak s cukrem a pak i plné konzervantů, tyto okurky již do pomazánek nedávám. Snad pouze ještě okurky kvašák, které jsou kvašené též mléčným kvašením. Na jemno nakrájené zelí bohatě tuto pikantní ingredineci nahradí a pomazánka je zelím odlehčena a je jí pak i více a navíc je i chutnější :-) Takže tak, tolik k tomu zelí...:-) Mějte se hezky. Alemari
    2. Džesanka Odpovědět
      Opravdu výborná pomazánka. Děkuji za receptík.
      • Alemari Odpovědět
        Rádo se stalo :-)
    3. Hanka Odpovědět
      Dobrý den, můžete mi prosím poradit na čem umixovat lněná semínka? Mám pouze ruční mixér z Lidlu, ale ten bohužel semínka nerozmixuje. Možná nějaký nutriční mixér?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Hanko. Já semínka mixuji v mlýnku na kávu nebo v mixérku, který mám uveden a i vyfocen v článku zde. Je to ten malý Philips...Je velice výkonný a mixuji v něm i mandle a mák a občas i ta semínka, v těch malých nadstavcích, co stojí na obrázku obráceně. Nevím, zda je ještě k dostání, možná ano, vřele jej doporučuji. Zdravím. Alemari
    4. Hanka Odpovědět
      Dobrý den, děkuji za odpověď, bohužel co jsem hledala na internetu tak se již neprodává. Semínka jsem nakonec utloukla v hmoždíři, akorát jsem si nebyla jistá, zda nebude vadit že nejsou úplně najemno. Pomazánku jsem dělala s malými změnami. Neměla jsem tolik řeřichy, červenou cibuli jsem musela nahradit jarní cibulkou a protože jsem měla tvaroh ve vaničce, tak jsem vynechala bílý jogurt. I tak byla pomazánka výborná. Potíže se slinivkou mám krátce, takže jsem byla ze začátku dost nešťastná, co vlastně vařit. Šťastnou náhodou jsem narazila na Vaše stránky, které jsou úžasné a bezkonkurenční. Nikde jinde jsem tak ucelené informace ohledně stravování při oslabené slinivce nenašla. Jsem ráda i za komentář pod recepty.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám, milá Hanko, za Váš komentář a vyjádření k mým stránkám. Jsem ráda, zda Vám mohou trochu pomoci. S těmi semínky jste si poradila dobře. Možná bych ještě semínka po rozdrcení přesála přes sítko a použila do pomazánky jen ta jemně podrcená co jsou na prášek. Ale pokud Vám hrubší kousky nevadí, myslím si, že změknou ve velhkém prostředí pomazánky a pak to třeba ani nebude vadit. Držím Vám palce a přeji hodně zdraví. Alemari

    Zanechte odpověď

    *