Jarní pomazánka s řeřichou

miska cca 600 g | Pro bezlepkovou dietu s vhodným pečivem!

Ingredience:
  • 250 g měkkého tvarohu (kostka)
  • 3 lžíce panenského slunečnicového oleje
  • ½ lžičky mořské soli
  • 75 g jemně krájené červené cibulky
  • 50 g pokrájené kysaného zelí bez nálevu
  • 25 g mixovaného lněného semínka
  • 140–150 g bílého smetanového jogurtu
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička umeocta
  • 10 g BIO hořčice „Dijon“
  • na špičku nože sušené bazalky
  • 15–20 g čerstvé řeřichy

Při tvorbě každé pomazánky se nechávám vést nejen svou intuicí, ale též možnostmi surovin, které mám doma k dispozici. Velký „les“ vzrostlé řeřichy mne inspiroval k přípravě pomazánky chutí hodně podobnou tradiční pažitkové, ale o mnoho bohatší na použité ingredience.

Doma jsem měla jenom měkký tvaroh v kostce, který je tuhý, a protože jsem chtěla, aby výsledná chuť pomazánky byla více krémová, rozšlehala jsem ho se třemi polévkovými lžicemi  slunečnicového oleje a se smetanovým jogurtem.

K takto připravenému tvarohu následně přidáme sojovou omáčku, umeocet, súl a BIO hořčici. V dalším kroku již jenom jemně pokrájenou červenou cibulku, kysané zelí a posekanou čerstvou řeřichu. Nakonec pomazánku dochutíme sušenou bazalkou.

Pro zvýšení obsahu mastných nenasycených kyselin přidáme mixované lněné semínko, které nám pomazánku kvalitně zahustí.

Pomazánku dáme do ledničky vychladit. V chladu ztuhne a zhutní a bude se lépe natírat. A pak už jenom mažeme na vhodné pečivo a přikusujeme nějakou čerstvou zeleninu.

Poznámka: Při šlehání pomazánky je dobré volit nejdříve přídavek surovin, které tvaroh ředí a pak přidávat postupně hrubší složky. Nedoporučuji postupovat tak, že bychom všechny suroviny nalili, nasypali nebo přidali ke tvarohu a pak do mísy „šli“ šlehačem.

Tím, že tvaroh nejdříve rozšleháme s tekutými surovinami, dostane krásně hladkou konzistenci, kterou následně teprve ochucuji a obohacuji o další přídatné složky. Řeřicha sice v pomazánce není moc vidět, ale její chuť se neschová. :-)

Použijeme-li cibulku spařenou, lze pomazánku zařadit i do diety pro oslabenou slinivku, ale i zde ji budeme jíst raději s mírou. Jinak je pomazánka ale vhodná i do bezlepkové diety.

Lněné semínko je cenným zdrojem omega 3 mastných kyselin(kyseliny alfa-linolenové). Tato kyselina v těle pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, zvyšovat ochranu buněk a snižovat riziko cévních onemocnění.

Navíc je ve lněném semínku mnohonásobně více látky zvané lignany než u většiny potravin. Tato látka je účinná v boji proti rakovině, bakteriím, virům i plísním.

Nezanedbatelný je i cenný obsah vlákniny, která má příznivý vliv na peristaltiku střev.

Sdílení

    17 005 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. listonoška Odpovědět
      Dobrý den milá Alemari. Včera jsem udělala tuto pomazánku. Trochu mne překvapilo zelí, protože jsem se s ním v pomazánce ještě nesetkala. Musím ale říct, že to byla opravdová mňamka. Běžím koupit další semínka řeřichy :)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý též, ale již večer, milá Listonoško :-) Děkuji za odezvu. Tak to jsem ráda, že pomazánka chutnala. Na kysané zelí do pomazánek mne přivedla moje touha po něčem podobném, jako jsou nakládané okurky, které jsme doma do pomazánek dříve běžně strouhali nebo najemno krájeli. Jelikož však jsou okurky nakládané v klasickém sladkokyselém nálevu jednak s cukrem a pak i plné konzervantů, tyto okurky již do pomazánek nedávám. Snad pouze ještě okurky kvašák, které jsou kvašené též mléčným kvašením. Na jemno nakrájené zelí bohatě tuto pikantní ingredineci nahradí a pomazánka je zelím odlehčena a je jí pak i více a navíc je i chutnější :-) Takže tak, tolik k tomu zelí...:-) Mějte se hezky. Alemari
    2. Džesanka Odpovědět
      Opravdu výborná pomazánka. Děkuji za receptík.
      • Alemari Odpovědět
        Rádo se stalo :-)

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *