Ječmen stojí v řadě obilovin často až na konci a je to škoda, protože z ječné mouky lze připravit mnoho dobrot. Třeba ječné omelety nebo ječné kváskové pečivo. Jednodušší než táč a koláčky je ječná buchta s ovocem. Po upečení je nadýchaná, chuťově pikantní a v letních vedrech osvěží i zasytí.
Příprava je snadná. Než začneme míchat těsto, nachystáme si ovoce a drobenku. Také si předehřejeme troubu. Meruňky a švestky připravíme tak, že si je omyté a vypeckované pokrájíme a skládáme je na podnos podobné velikosti jako je plech, abychom věděli, kolik se ho na plech vejde. Plech na pečení předem vymastíme olejem a vysypeme kukuřičnou strouhankou nebo nějakou hrubou moukou.
Ječnou mouku odvážíme a přesejeme s přídavkem sody do hlubší mísy, ve které se nám bude těsto dobře míchat a nebude mít snahu opouštět po okrajích vymezený prostor :-). Než budeme cokoliv dál přidávat, samotnou mouku dobře promísíme metlou či vařečkou, aby se přidaná soda rozptýlila v mouce rovnoměrně.
Do vlahého ovesného „mléka“ (je dobré ho mít již připraveno na lince při pokojové teplotě) nyní přidáme oslazení. Postupně dobře rozpustíme a rozmícháme jak sladovit tak kokosový cukr. Nedáváme vše najednou, vytvořily by se nerozpuštěné shluky. Nakonec špetku soli a olej. Rozpuštěnou tekutou směs za míchání přiléváme k mouce a nakonec metlou rozmícháme do konzistence husté kaše.
Těsto nalijeme na vymazaný a moukou či strouhankou vysypaný plech a opatrně jej rozetřeme k okrajům do stejnoměrné vrstvy. Na těstový podklad klademe ovoce. Použila jsem meruňky, mezi ně trochu švestek a volná místa mezi kousky jsem vyplnila černým rybízem. Povrch ovoce posypeme drobenkou. Uvedené množství je tak akorát na ozdobení ne na celkové pokrytí. Proto chcete-li drobenky více, je nutno připravit víc.
Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme nejdříve při 200°C 10 minut. Pak při 180°C asi 20 minut a dopékáme při 150°C . Hlídáme, abychom drobenku moc nepřipekli. Při první vyšší teplotě těsto naskočí a dále nižší teplota zajistí jeho propečení. Celková doba pečení je cca 45 minut.
Čas pečení můžeme měnit dle ověření průběhu pečení a dle své trouby. Jehlou zkoušíme propečení a po upečení plech dáme zchladit na mřížku.
Vychladlé pečivo nakrájíme na kousky a pak si už jen pochutnáváme.