Ječná buchta s ovocem

 

Z uvedeného množství vyjde buchta na plech 33 x 22 cm | Pro oslabenou slinivku v množství 3-4 kousků by neměla dělat problém s trávením. Vejce neobsahuje.

Ingredience:
  • 350 g jemné ječné celozrnné mouky
  • 400 ml ovesného nápoje z dm“ drogerie
  • 50 g ječmenného sušeného „Sladovitu“
  • 25 g kokosového cukru
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 60 g arašídového oleje (popř. sezamového, slunečnicového apod.)
  • ovoce (meruňky švestky, černý rybíz)
  • trochu olivového oleje na vymazání plechu
  • na vysypání plechu kukuřičná strouhanka, lze i hrubá špaldová či pšeničná mouka
  • špetka soli

Drobenka:

  • 60 g mletého kokosu
  • 40 g polohrubé rýžové mouky
  • 25 g medu nebo rýžového sirupu
  • 25 g arašídového oleje

Ječmen stojí v řadě obilovin často až na konci a je to škoda, protože z ječné mouky lze připravit mnoho dobrot. Třeba ječné omelety nebo ječné kváskové pečivo. Jednodušší než táč a koláčky je ječná buchta s ovocem. Po upečení je nadýchaná, chuťově pikantní a v letních vedrech osvěží i zasytí.

Příprava je snadná. Než začneme míchat těsto, nachystáme si ovoce a drobenku. Také si předehřejeme troubu. Meruňky a švestky připravíme tak, že si je omyté a vypeckované pokrájíme a skládáme je na podnos podobné velikosti jako je plech, abychom věděli, kolik se ho na plech vejde. Plech na pečení předem vymastíme olejem a vysypeme kukuřičnou strouhankou nebo nějakou hrubou moukou.

Ječnou mouku odvážíme a přesejeme s přídavkem sody do hlubší mísy, ve které se nám bude těsto dobře míchat a nebude mít snahu opouštět po okrajích vymezený prostor :-). Než budeme cokoliv dál přidávat, samotnou mouku dobře promísíme metlou či vařečkou, aby se přidaná soda rozptýlila v mouce rovnoměrně.

Do vlahého ovesného „mléka“ (je dobré ho mít již připraveno na lince při pokojové teplotě) nyní přidáme oslazení. Postupně dobře rozpustíme a rozmícháme jak sladovit tak kokosový cukr. Nedáváme vše najednou, vytvořily by se nerozpuštěné shluky. Nakonec špetku soli a olej. Rozpuštěnou tekutou směs za míchání přiléváme k mouce a nakonec metlou rozmícháme do konzistence husté kaše.

Těsto nalijeme na vymazaný a moukou či strouhankou vysypaný plech a opatrně jej rozetřeme k okrajům do stejnoměrné vrstvy. Na těstový podklad klademe ovoce. Použila jsem meruňky, mezi ně trochu švestek a volná místa mezi kousky jsem vyplnila černým rybízem.  Povrch ovoce posypeme drobenkou. Uvedené množství je tak akorát na ozdobení ne na celkové pokrytí. Proto chcete-li drobenky více, je nutno připravit víc.

Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme nejdříve při 200°C 10 minut. Pak při 180°C asi 20 minut a dopékáme při 150°C . Hlídáme, abychom drobenku moc nepřipekli. Při první vyšší teplotě těsto naskočí a dále nižší teplota zajistí jeho propečení. Celková doba pečení je cca 45 minut.

Čas pečení můžeme měnit dle ověření průběhu pečení a dle své trouby. Jehlou zkoušíme propečení a po upečení plech dáme zchladit na mřížku.

Vychladlé pečivo nakrájíme na kousky a pak si už jen pochutnáváme.

Poznámka: Ovoce lze volit různé, dle toho co právě máte doma. S meruňkami je buchta šťavnatá, švestky ji dělají zajímavou a černý rybíz pikantní. Nu, co dodat…Sama jsem s ní neměla s oslabenou slinivkou žádné problémy při trávení. Bude vhodná i do diety, která vylučuje mléčný cukr i bílkovinu. Pro větší dietnost lze upéci i bez drobenky.

Buchta je bez vajec a kupodivu jí to neubírá na kvalitě ani na chuti.

Postup na přípravu drobenky již neuvádím detailněji v receptu, ale pro začínající uvedu zde, že veškeré suroviny na drobenku smícháme v jiné míse a prsty je žmolkujeme a drobíme, až je hmota sypká a přitom i mastná.

Arašídový olej jsem volila spíš z důvodu, že jsem jej chtěla spotřebovat, ale je velice vhodný na pečení. Má své kvality co do obsahu nenasycených mastných kyselin, vitamínů i stopových prvků. Snižuje hladinu cholesterolu, podporuje vylučování žluče a normální fungování jater a je to cenný dietní výrobek, který má i velmi vysoký bod „kouřivosti“. Proto je vhodný i k jiným tepelným úpravám pokrmů, kdy se tak lehce nepřepálí. Chuťově nemá prostě chybu a proto mohu jen vřele doporučit, vyzkoušejte !

17 731 zobrazení článku
4 Komentářů
  1. Marie Odpovědět
    Dobrý den, jde místo sušeného sladovitu použít tekutý a namísto ovesneho nápoje jiný rostlinný nápoj? Děkuji.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Marie. Omlouvám se za prodlevu v odpovědi, ale neměla jsem prostor. Určitě můžete vyzkoušet Vaše ingredience. Recepty nejsou dogma, klidně můžete improvizovat. Držím palce Alemari.
  2. Katka Odpovědět
    Dobrý den paní Alemari, chci se zeptat, zda Vaše recepty lze použít při slezinové dietě? Zdá se mi to velmi podobné, ale překvapuje mě plno dobrot, které jsou zahrnuty v receptech... Např. datle, sójové mléko, ořechy, med,... Od lékařů slyším na vše zákazy. Tak tápu. Chybí mi pečivo, sladká jídla... (Jsem po operaci žlučníku cca 7 týdnů, slinivka byla lehce oslabená. Odnesla to slezina.) Tak ráda bych si upekla například tuto Vaši dobrotu!!! Velmi děkuji za případnou reakci. Hezký den, Katka
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den milá Katko. Nemohla jsem dříve reagovat, omlouvám se. Ano, chápu Vaši reakci co se týče toho co mohu jíst. Je něco jiného slinivka po zánětu a něco jiného v klidovém období, kdy mohu opatrně jíst i uvedená jídla, která jsem ověřovala na sobě. Každý jsme ale jiný, tak nemohu zaručit, že vše sedne všem co mají potíže. Co se týče sleziny, nevím zda by se mohla jídla vyzkoušet i na její potíže. S tím nemám osobní zkušenost. Její funkce je odlišná a pokud máte slinivku v klidu, možná by některé pokrmy šly zkusit. Ale doopravdy nemohu zaručit výsledek. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*