Ječná buchta s ovocem

 

Z uvedeného množství vyjde buchta na plech 33 x 22 cm | Pro oslabenou slinivku v množství 3-4 kousků by neměla dělat problém s trávením. Vejce neobsahuje.

Ingredience:
  • 350 g jemné ječné celozrnné mouky
  • 400 ml ovesného nápoje z dm“ drogerie
  • 50 g ječmenného sušeného „Sladovitu“
  • 25 g kokosového cukru
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 60 g arašídového oleje (popř. sezamového, slunečnicového apod.)
  • ovoce (meruňky švestky, černý rybíz)
  • trochu olivového oleje na vymazání plechu
  • na vysypání plechu kukuřičná strouhanka, lze i hrubá špaldová či pšeničná mouka
  • špetka soli

Drobenka:

  • 60 g mletého kokosu
  • 40 g polohrubé rýžové mouky
  • 25 g medu nebo rýžového sirupu
  • 25 g arašídového oleje

Ječmen stojí v řadě obilovin často až na konci a je to škoda, protože z ječné mouky lze připravit mnoho dobrot. Třeba ječné omelety nebo ječné kváskové pečivo. Jednodušší než táč a koláčky je ječná buchta s ovocem. Po upečení je nadýchaná, chuťově pikantní a v letních vedrech osvěží i zasytí.

Příprava je snadná. Než začneme míchat těsto, nachystáme si ovoce a drobenku. Také si předehřejeme troubu. Meruňky a švestky připravíme tak, že si je omyté a vypeckované pokrájíme a skládáme je na podnos podobné velikosti jako je plech, abychom věděli, kolik se ho na plech vejde. Plech na pečení předem vymastíme olejem a vysypeme kukuřičnou strouhankou nebo nějakou hrubou moukou.

Ječnou mouku odvážíme a přesejeme s přídavkem sody do hlubší mísy, ve které se nám bude těsto dobře míchat a nebude mít snahu opouštět po okrajích vymezený prostor :-). Než budeme cokoliv dál přidávat, samotnou mouku dobře promísíme metlou či vařečkou, aby se přidaná soda rozptýlila v mouce rovnoměrně.

Do vlahého ovesného „mléka“ (je dobré ho mít již připraveno na lince při pokojové teplotě) nyní přidáme oslazení. Postupně dobře rozpustíme a rozmícháme jak sladovit tak kokosový cukr. Nedáváme vše najednou, vytvořily by se nerozpuštěné shluky. Nakonec špetku soli a olej. Rozpuštěnou tekutou směs za míchání přiléváme k mouce a nakonec metlou rozmícháme do konzistence husté kaše.

Těsto nalijeme na vymazaný a moukou či strouhankou vysypaný plech a opatrně jej rozetřeme k okrajům do stejnoměrné vrstvy. Na těstový podklad klademe ovoce. Použila jsem meruňky, mezi ně trochu švestek a volná místa mezi kousky jsem vyplnila černým rybízem.  Povrch ovoce posypeme drobenkou. Uvedené množství je tak akorát na ozdobení ne na celkové pokrytí. Proto chcete-li drobenky více, je nutno připravit víc.

Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme nejdříve při 200°C 10 minut. Pak při 180°C asi 20 minut a dopékáme při 150°C . Hlídáme, abychom drobenku moc nepřipekli. Při první vyšší teplotě těsto naskočí a dále nižší teplota zajistí jeho propečení. Celková doba pečení je cca 45 minut.

Čas pečení můžeme měnit dle ověření průběhu pečení a dle své trouby. Jehlou zkoušíme propečení a po upečení plech dáme zchladit na mřížku.

Vychladlé pečivo nakrájíme na kousky a pak si už jen pochutnáváme.

Poznámka: Ovoce lze volit různé, dle toho co právě máte doma. S meruňkami je buchta šťavnatá, švestky ji dělají zajímavou a černý rybíz pikantní. Nu, co dodat…Sama jsem s ní neměla s oslabenou slinivkou žádné problémy při trávení. Bude vhodná i do diety, která vylučuje mléčný cukr i bílkovinu. Pro větší dietnost lze upéci i bez drobenky.

Buchta je bez vajec a kupodivu jí to neubírá na kvalitě ani na chuti.

Postup na přípravu drobenky již neuvádím detailněji v receptu, ale pro začínající uvedu zde, že veškeré suroviny na drobenku smícháme v jiné míse a prsty je žmolkujeme a drobíme, až je hmota sypká a přitom i mastná.

Arašídový olej jsem volila spíš z důvodu, že jsem jej chtěla spotřebovat, ale je velice vhodný na pečení. Má své kvality co do obsahu nenasycených mastných kyselin, vitamínů i stopových prvků. Snižuje hladinu cholesterolu, podporuje vylučování žluče a normální fungování jater a je to cenný dietní výrobek, který má i velmi vysoký bod „kouřivosti“. Proto je vhodný i k jiným tepelným úpravám pokrmů, kdy se tak lehce nepřepálí. Chuťově nemá prostě chybu a proto mohu jen vřele doporučit, vyzkoušejte !

Sdílení

    1 813 zobrazení článku

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *