
Máte-li doma ve spíži celozrnné ječné těstoviny, v ledničce trochu zeleniny a nějaký ochucený tempeh, máte o výbornou večeři postaráno. Bude určitě chutnat nejen vegetariánům, ale všem, co rádi zkouší zdravější pokrmy.
S přípravou večeře začneme od těstovin. Celozrnná ječná kolínka uvaříme ve slané vodě s trochou olivového oleje dle návodu do měkka. Bude je stačit vařit 4–5 minut.
Scezená kolínka omastíme lžičkou panenského slunečnicového oleje a lehce dochutíme sušenou bazalkou. Ponecháme v hrnci, který přikryjeme pokličkou a uchováme někde v teple, nejlépe v peřinách, aby nám nevychladly, než připravíme druhou část pokrmu. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na drobné kostky. Naloupeme čerstvý hrášek nebo použijeme mražený a vše podusíme v hrnci v mírně slaném nálevu. Zcedíme a vývar si ponecháme na podlévání.
Z celkového množství tempehu asi ¾ nakrájíme na centimetrové kostky nebo špalíčky a zbytek nastrouháme na hrubém struhadle na posypání. Na pánvi orestujeme na olivovém oleji pokrájenou cibulku (na menší srpečky nebo na hrubo) a česnek (na plátky) do sklovata. Hned přidáme koření maso na šalvěji a krátce osmahneme, aby se cibulový základ zabarvil.
Přidáme uvařenou zeleninu a vše promícháme, osolíme, zakápneme sojovou omáčkou Tamari a podlijeme uchovaným vývarem a vše podusíme. Zelenina získá příchuť přidaného koření.
Teď přijde na řadu pokrájený tempeh, přisypeme jej k zeleninové směsi, promícháme, ochutíme sušeným libečkem a doplníme na jemno pokrájeným pórkem, který však v pokrmu již nevaříme úplně do měkka, jen ho krátce propaříme a jídlo bude hotovo.
V závěru pokrm doladíme. Slanou chuť zvýrazníme umeoctem a přimícháme uvařená ječná kolínka a trochu nějaké čerstvé zelené natě. Těstoviny se zeleninovou směsí dobře promícháme a můžeme servírovat. Na talíři jednotlivé porce ještě chuťově zpestříme politím ohřátým rajským pyrém „passata di pomodoro“ a posypeme zbylým nastrouhaným tempehem. Na okrasu obložíme čerstvou zeleninou.
Jako výborná příloha se mi osvědčilo kvašené zelí s koprem.
Edit. Alemari